BİLGİ EVİ
EDEBİYAT
ANASAYFA

Kitap Nasıl Bastırılır?

Bir önceki makalemizde ‘Kitap Nasıl Yazılır?’ ı işlemiştik. Bu yazımızda onun devamı olarak yazdığınız bir şiir, öykü, roman dosyasını kitaba nasıl dönüştüğünü anlatacağız.
Elinizde yazdığınız bir dosya var, tüm kontrolleri yapılmış, darası alınmış ve basıma hazır farz edelim.
Dosyanızın kitaba dönüşmesi için üç aşamadan geçmesi gerekiyor;
Yayınevi öncesi, Yaynevi süreci ve Yayınevi sonrası…

Yayınevi öncesi şunları yapmanız gerekiyor:
Daha ilk kitabınız ise kolay kolay kimse sizin kitabınızı basmak istemeyecektir. Hemen paniklememelisiniz. Çünkü siz de olsanız, tanınmadık bir isem ticari kaygıdan dolayı yatırım yapmazsınız.
Ancak bu işin yöntemini bilirseniz düşe kalka da olsa yürür gidersiniz…
İlk kitabınız olduğu için sizden basım parası isteyeceklerdir, bu normaldir.
Piyasada birçok kitap basıp yayınlayan Yayınevleri bulunmaktadır. Araştırıp tanındık ve bilindik bir yayınevi bularak oturup karşılıklı konuşmalısınız ve ayırdığınız bütçe ile Yayıneviyle anlaşıp bir Sözleşme imzalamalısınız. Genellikle yayınevleri sizden matbaa masrafı ve üzerine cüzi bir kar koyarak ücret isterler, karşılığında da size 100 kitap verirler. Bazı reklamlar görürsünüz ‘Kitabınızı ücretsiz basıyoruz!’ bunlar tuzak olabilir, dikkatli olmakta fayda var…
Anlaştığınız Yayınevi ile şunları yapmanız gerekiyor:
Teslim ettiğiniz dosyayı yayınevi Editörlerinin de gözden geçirmesi, sizin gözünüzden kaçan tasih hatalarının düzeltilmesi gerekir. Yine bu aşamada kitabın adının ve kapak tasarımının yapılması veya son noktanın konması yayınevi ile Yazar arasında ortaklaşa karar verilmesi gerekir. Ancak Yayınevini bıktırmamak için Yazarın çok ısrarcı ve detaycılığında dikkatli olması gerekir.

Bu aşamadan sonrasında Yayınevi ile Matbaa süreci başlar:
Sırasıyla kitabın sayfa sayısı; Şiirde 64-128 sayfa arası, Öykü/Hikâyede 64- 190sayfa arası, Roman: 190-512 sayfa aralıklarında olacak şekilde ayarlanması gerekir. Bu sayfaların üstünde veya altında da olabilir ancak kitap maliyeti ve okuyucuyu verimli kılmak adına ideal sayılar bu rakamlardır.
Kitabın ebat vb. diğer teknik detayları ise Yayınevi dizgi ve tasarım aşamasında düzenlenir.
Yine bu aşamada Yayıncı tarafında Kültür Bakanlığı’ndan kitap basım izni için resmi başvuru yapılarak İSBN numarası ve Bandrol alınır.
Dosya Matbaaya gönderilir ve sıraya alınarak birkaç hafta içerisinde kitap basılarak Yayınevine teslim edilir.
Kitap basımında ilk baskı 1000 adet kitap basılır.  Bunun 6 adeti Kültür Bakanlığı'na zorunlu olarak gönderilir, diğerleri Yayınevinin deposuna kaldırılır.

Yayınevi sonrası şunları yapmanız gerekiyor:
Eğer yayınevi ile yaptığınız sözleşmede kitabın tüm haklarını yayınevine bıraktı iseniz, kitabın dağıtım ve satış süreci yayınevine aittir. Tanıtım ve ticari süreç tamamen yayınevinin tasarrufundadır.
Yok, sözleşme gereği yazar da basım sonrası bir takım haklara sahipse, ona göre hareket edilir.
Şurası önemlidir; her basılan kitap, her kitapçıda bulunacak diye bir kural yoktur. Günümüz şartlarına göre -talep arz- sistemine göre çalışılmaktadır. Yani basılan kitabınız Yayınevi stoklarında yer alır, okuyucunun internet veya kitapçılardan yaptığı sipariş üzerine kitap Yayıncıdan istenerek tedarik edilir.  
Kitabınızın tanıtımı için Yayınevini beklemek yerine Yazarlar kendi de tanıtır, çaba gösterirse yeni çıkan kitaptan daha çabuk ve çok kişi haberdar olur.
En son aşama ise Okur-Yazar buluşmaları düzenlenerek, Kitap Fuararı ve Söyleşilerle kitap okuyucuyla buluşturulur... Yazar Mehmet Ballı

* İzinsiz kullanılamaz