BİLGİ EVİ
EDEBİYAT
ANASAYFA

Dijital Kitap Nedir Nasıl Yayımlanır?

Çağın gereği olarak basılı mataryellerin yanında artık dijitalleride yapılmaya başlandı. Bunlardan biri de Dijital Kitaplar. Diğer bir adıyla Elektronik veya E-Kitap olarak da adlandırılmaktadır.
Dijital kitap dediğimiz E-Kitap aslında normal basılı kitabın PDF. formatına çevrilip sonra internet ortamında Elektronik Kitap olarak yayımlanması işidir.

E-Kitap Nasıl Oluşturulur? 

'Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.'
E-kitap tabiri, bir endüstri olarak ortaya 1990 lı yılların sonunda çıkmış olup Peanut Press gibi şirketlerin cep bilgisayarı aracılığıyla kitap okuma gayesine dayanır. 

'Bir cihazın e-kitap okuyucu olarak değerlendirilebilmesi için elektronik mürekkep özelliğinin olması gerekmektedir. Kısaca E-ink denen bu teknoloji, göz sağlığı ve okuma deneyimi olarak gerçek kitaba yakın bir deneyim sunmaktadır. E-kitap okuyucularda kullanılan farklı yazılımlar mevcuttur. Bunlar arasında en yaygınları olan Epub (.epub) ve Mobipocket(.prc .mobi) dışında e-Reader (.pdb), HTML (.html), Microsoft Reader (.lit), Kindle (.azw) sayılabilir.'

Son zamanlarda E-Kitap uygulamaları daha da geliştirilerek PDF formatından çıkartılıp daha da esnek bir yazılıma kavuşturulmuştur.
PDF belgeleri geçerli sayfaya, pencereye veya başka bir boyuta dinamik olarak uyum sağlamak yerine genellikle belirli bir boyuta ve düzene bağlıdır. Epub gibi e-kitap yazılımları ise kitap içeriğini sabit tutup biçimini okuyucu tarafından değiştirilebilir kılmıştır. Kitabınızı okurken zemin/metin renkleri, metin boyutu, ekran yönü gibi özellikler değiştirilebilir ve kitabın içeriği okuyucuya uyum sağlar.
'Günümüzde internet tabanlı her teknolojide söz konusu olduğu gibi e-kitap ve e-kitap okuyucuları vasıtasıyla kişisel veriler takip edilebilir ve saklanabilir durumdadır. Kullanıcıların hangi e-kitapları açtığını, kullanıcıların her bir e-kitabı okumak için ne kadar zaman harcadıklarını ve her bir e-kitabın ne kadar olduğunu içeren veriler düzenli olarak toplanmaktadır.'

E-Kitabın çok kolay güncellenmesi, kolay taşınması, depolanma sorununun olmaması, baskı maliyetlerini ortadan kaldırması, ses, video ve etkileşim olanaklarının bulunması gibi E-kitabın birçok avantajı bulunmaktadır. 

E-Kitap Nasıl Okunur? 

E-kitap her türlü masa üstü, diz üstü ve avuç içi bilgisayardan, akıllı cep telefonlarından ve özel E-kitap okuma aletlerinden okunabilir. Bu kitaplar değişik formatlarda hazırlanabildiği için her birinin kendine ait okuyucuları vardır. Bu okuyucuların bazıları internetten ücretsiz olarak çekilebilir fakat dönüştürme işlemi hassas olduğu için bazı ayarlamaları içerir ve belirli bir dereceye kadar yayıncılık uzmanlığı gerektirir. 

E-Kitap Türleri: 

E-Kitap Yayıncılık Sistemi aşağıdaki tüm dosya biçimlerinde eserlerinizi E-kitap formatına dönüştürmek suretiyle tüm cihazlarda okunabilecek şekilde yayınlamakta ve satışa çıkarmaktadır. Bu çeşitli standartlarda ekitap dosya formatları olmasına rağmen günümüzde kabul gören belli başlı iki ekitap formatı vardır. Birincisi Microsoft firmasının geliştirdiği 'Microsft Reader' programının yardımı ile okunan "lit" formatı, diğeri ise masa üstü yayıncılıkla uğraşanların yakından tanıdığı Adobe firmasının geliştirdigi 'pdf' formatıdır.
PDF (Portable Document Format)
Adobe tarafından geleştirilen taşınabilir dosya ve elektronik kitap biçimidir. Avantajı, Microsoft Reader biçimine göre daha evrensel olması ve farklı işletim sistemlerini (Windows, MacOS) desteklemesidir.

'Bu biçimde hazırlanmış kitapları okumak için Adobe eBook Reader'ı Adobe sitesinden ücretsiz olarak çekebilirsiniz. Bu biçimin çeşitli avantajları olmasına rağmen dokümanınızı PDF formatına getirmek hem profesyonel bilgi gerektirmekte hem de bu işlevi gerçekleştirecek olan Acrobat programı ücretli olarak satılmaktadır.'

Ücretsiz Yasal E-Kitap Siteleri:

E-kitap nereden okuyabilirim sorusu için okuyuculara yasal ve ücretsiz site tavsiyeleri şunlardır;

  • Google Play Kitaplar: Birçok cihazdan kolaylıkla ulaşılabilir ve yerli, yabancı olmak üzere yaklaşık 5 milyondan fazla kaynak bulundurur.
  • Project Gutenberg: Bu site dünya çapında binlerce ücretsiz, telif hakkı dolmuş e-kitap sunar.
  • altKitap: 2000 yılından itibaren internet üzerinden ücretsiz bir şekilde kitaplar yayınlayan Türkiye’nin ilk dijital yayınevidir.
  • e-Kitap: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan  ücretsiz erişime açık e-kitap sitesidir.
  • Open Library: Çevrim içi bir kütüphane olmasının yanında bünyesinde barındırdığı kitapların eski versiyonlarına ve farklı çevirilerine ulaşmak da mümkündür.
  • International Children’s Digital Library: Uluslararası Çocukların Dijital Kütüphanesi Vakfı tarafından kurulmuştur. İçerisinde ücretsiz bir şekilde farklı ülkelerden 59 dilde çocuk kitaplarını barındırır.
  • Internet Archive: Platform içinde 1 milyondan fazla e-kitap vardır. Geniş dil seçeneğiyle birçok kitap türüne erişim sağlar ve kitaplar 2 haftalığına ödünç alabilir.
    Yazar Mehmet Ballı

* İzinsiz kullanılamaz