BİLGİ EVİ
EDEBİYAT
ANASAYFA

Bir Kitap Nasıl Yazılır?

Kitap yazma işi sancılı bir süreçtir, ister usta olun ister acemi…
‘Yazmaya ilk nereden başlanmalı?’ makalemizde aslında yazma sürecini en ince ayrıntısına kadar yazarak kitap yazacaklara önemli ipuçları vermiş olduk. Ancak bir de buradan tekrarlamakta fayda var.

Yazmaya başlamadan önce ön hazırlıklar yapılmalıdır:
İlk önce ‘konu’ belirlenmelidir, hangi konuda neyi anlatmayı düşünüyorsanız o konuda ön bir ‘araştırma’ yapılmalıdır; bu ister öykü-roman olsun, ister deneme-şiir kitabı olsun.
Örnek; polisiye bir roman yazmak istiyorsanız, kitapta işleyeceğiniz aksiyoner konu ile ilgili piyasada çıkmış olan polisiye romanları okumalısınız.
İkinci aşama olarak ‘Plan’ yapmalısınız. Yazacağınız kitabın başında, ortasında sonunda olayların nasıl bir seyir izleyeceğini önceden ana hatlarıyla belirlemelisiniz.
Örneğin; bir kağıt üzerine sırasıyla kitapta neler yapmak istediğinizi alt alta ve aşama aşama özet başlıklar şeklinde sıralayabilirsiniz.
Bir sonraki aşamada, anlatacağınız olaydaki Ana Karakteri ve Yan Karakterleri belirlemelisiniz, hatta onlara hikâyeye uygun isimler bulmalısınız.
Son olarak da anlatacağınız olay hakkında kurgular üretmek için bolca düşünceye yatmalısınız…
Ön hazırlıklar bittikten sonra elinize kalemi alıp yazmaya başlayabilirsiniz veya bilgisayarınızın klavye tuşlarına basmaya…
Bu aşamada dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabiliriz:
Yazacağınız edebi türün tekniğinde yürümelisiniz. Yani Hikaye mi, şiir mi, roman mı, deneme mi, ne yazacaksanız önceden öğrenmiş olduğunuz bu türün kuralında yazmalısınız.
Yazarken temel standart; Giriş, Gelişme, Sonuç düzeni içerisinde ilerlemelisiniz.
Giriş bölümünde, anlatılacak olayla ilgili gizemli cümleler kurup okuyucunun dikkatini çekmelisiniz.
Gelişme bölümünde, olayları birbiriyle ilişkilendirerek, dallandırıp budaklandırmalısınız ve okuyucuda merak uyandırmalısınız.
Sonuç bölümünde ise kısa paragraflarla olayı neticelendirmelisiniz.
Ne yazdığınızdan ziyade neyi nasıl yazdığınıza dikkat edeceksiniz. Yani olayları kitap boyunca anlatmak değil, mümkün olduğunca diyaloglar kullanarak olayları okuyucuya yaşatacak şekilde ilerlemelisiniz. Dilbilgisi kuralına uymalısınız.
Uzun paragraflardan, anlamsız cümlelerden ve kelime tekrarlarından kaçınmalısınız.
Yazmaya bir başladınız mı bir olayı/bölümü neticelendirene kadar yazmalısınız, ilhamın ne zaman geleceği belli olmaz.
Nihayet yazım işi bittikten sonra, yazdığınız dosyayı birkaç gün veya hafta bekleterek demlenmeye almalısınız.
Aradan gecen bu zamanda kafanız toparlanmış olacaktır ve tekrar bu yazdığınızı gözden geçirerek düzeltmeler yapmalısınız…
Yazdıklarınız ne kadar çok okursanız eseriniz o kadar mükemmel olur.
Bununla da yetinmeyerek, bu dosyayı edebiyata aşine olan güvendiğiniz bir tanıdığa da okutmalısınız.

Dosyanızın okuma ve tamamen düzeltmeleri bitti ise şimdi kitap haline getirme aşamasına geçebilirsiniz:
Daha önce isim koymadıysanız kitabınıza yazdığınız olayları çağrıştırıcı bir kitap adı bulmalısınız. Çok kısa bir veya birkaç kelimden oluşan, akılda kalıcı ilginç bir isim olmalıdır.
Sonra kitabınızın kapağı hakkında nasıl bir görsel olabileceğini düşünüp araştırmalısınız ve bu kapağı varsa tanıdığınız kapak tasarımcı ile görüşerek neticelendirebilir veya bastıracağınız Yayıneviyle ortaklaşa yürütebilirsiniz.

En son aşama olarak, tanındık bir Yayınevi bulup oradan kitabınızı bastırmalısınız:
Kitabınızın dağıtım ve okuyucuya ulaşma sürçe ilgili Yayınevi ile ortaklaşa karar vereceğiniz bir durumdur. Ya onlar süreci yürütür, ya da tamamen kitapları size vererek siz kendini satış ve pazarlamasını yaparsınız… Yazar Mehmet Ballı

* İzinsiz kullanılamaz