‘Numan Ballı Hoca’
Kafkasya’dan Müderris olarak Bozok diyarına gelen ve Bazlambaç Medresesi’nde uzun yıllar Baş Müderrislik yapan Mehmet Efendinin oğludur Numan Hoca.
Numan Hoca, Tevhidi Tedrisat Kanunu ile kapatılan Bazlambaç Medresesi’nin son talebelerinden ve aynı zamanda son alimlerindendir. İyi derecede Medrese eğimi almış Arapça gramer, Tefsir, Fıkıh, Akait, Hadis gibi konulara hâkimdir.
Dışarıdan Yozgat İmam Hatip Lisesini okuyarak diploma alır. Yozgat’a Müftü teklifi yapılır fakat o bunun yerine Çekerek ilçesine Müftü vekilliği görevini üstlenir. Kısa bir süre sonra da bu görevden ayrılıp Aydıncık Nahiyesine kadrolu İmam Hatip olur. Aydıncık’ta 12 sene görev yaptıktan sonra kendi köyü olan Bazlambaç’a 1967 yılında tayin olur ve burada Aralıksız 33 sene memurluk yapar.
Numan Hoca, İmam Hatiplik yaparken bir yandan da Kur’ân kursu hocalığı görevini de üstlenir ve Bazlambaç’ta baba-oğul ve torun olmak üzere istisnasız üç kuşak onun dini eğitiminden geçer. Kurduğu 'Cami Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği'nin başkanlığını yaparak, karşılaştığı birçok zorluklara rağmen yılmadan il il, köy köy dolaşarak topladığı yardımlarla Aydıncık ve Bazlambaç’ta 3 camii ve 3 Kur’an Kursunun yapılmasını sağlamıştır.
Bazlambaç ve çevresindeki köylülerce dini, fikri konularda görüşüne başvurulan Numan Hoca, çevresinde çok sayılıp sevilen bir kişidir.
Türkiye Cumhuriyeti ilk Soyadı Kanunu çıktığında ‘Ballı’ soyadını alır. Adı ise nufus memurunca 'Numan' değil 'Noman' yazılmıştır.
5 çocuk babası olan Numan Ballı Hoca, 72 yaşında iken köyündeki evinde 1991 yılında çok az insana nasip olacak bir durum olan, vefatından bir hafta önce, tüm çevre köylerden gelenlerle vedalaşarak, bir sabah abdestini aldıktan sonra, “Başımda Kur’an okuyun, ben ruhumu Hak’ka teslim ediyorum” dedikten yarım saat sonra gözlerini yumar.
Kaynakça: Oğlu Yazar Mehmet Ballı
|