Koçvari Anne-Baba!
Hemen hemen hepimiz çocukken “Büyüdüğün de ne olacaksın?” sorusuyla karşılaşmışızdır. Peki, kaçımız bu soruya verdiği cevabın karşılığını aldı hayattan! Belki de hiç birimiz?
Demek ki ters giden bir şeyler var, özellikle günümüz koşullarında! O zaman biz de bu soruyu değiştirmek zorundayız; “Yeteneğini keşfettin mi?”
Ağacı nasıl kökleri ayakta tutuyorsa bir toplumu da nesilleri ayakta tutar. Eğer bilinçli, bilgili bir nesil yetişirse güçlü millet olursunuz; yok, zayıf ve beceriksiz bir nesil yetiştirirseniz yok olursunuz. Bunun da temeli aileden başlar, okulla şekillenir ve çevreyle devam eder. Burada en etkin olansa ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme sürecidir. Bilinçli aile, yetkin bir nesil, etkili bir toplum ve güçlü, kültürlü bir milleti oluşturur.
Bizler millet olarak geleneksel ve köklü bir kültürden geliyoruz. Milli ve manevi bağlarımız kuvvetlidir aslında; örf, adet, gelenek ve göreneklerimizle aile bağları da güçlüdür. Yalnız günümüz modern çağının getirdiği yozlaşma tüm dünyayı etkilediği gibi bizim milletimizi de etkiliyor!.. Bir çoğumuz yeni nesilden şikayetçiyiz değil mi?
Daha önce “Yeteneksiz insan yoktur, yeteneğinin farkına varamayan insan vardır…” başlığı altında çok makaleler kaleme aldık, toplumu bilinçlendirmek adına. Şimdi ise bu çabamızı bir adım daha ileriye taşıyacak olan bir yöntemden bahsederek ufkunuzu açacak bilgileri paylaşacağız sizinle buradan.
Yaşam koçu eğitmenlerini duymuşsunuzdur; insanlara yaşam tarzındaki değişimlerle kendilerini nasıl daha mutlu edebileceklerini tavsiye eden bir meslek. Şimdi bir de buna ‘Koçvari anne-baba’ eğitimcileri eklendi.
Kulak verelim bakalım bu konuda Koçvari Eğitim Uzmanları nasıl bir tavsiyelerde bulunuyor:
“Çocuklarımızın yetişmesinde en önemli etken yetkinliktir.” Diyorlar ve ekliyorlar; “O halde bu yetkinlikleri nasıl belirleyeceğiz ve onları nasıl geliştireceğiz?”
Yetkinlik; ‘bir insanın yetişme sürecindeki bilgi, beceri ve sürdürülebilirlik’ olarak tanımlanır.
Bir insanın yetişmesi kolay olmuyor tabi, bu süreç ta çocukluktan başlıyor Anne-baba ile.
Çocuğunuz bebeklikten kurtulup okul çağına başladığında ona bir hedef koymalısınız. Ancak bu hedefi koyarken ebeveynin ‘ben çocuğumun şu hedefi olsun istiyorum’ değil, çocuğunun bilgi, beceri ve yetkinliği doğrultusunda hedef belirlemesi, sonra da o hedefe doğru emin adımlarla yürünmesi için şartlarının oluşturulması gerekiyor.
Yani başta da söylediğimiz gibi çocuğunuzun yeteneğini keşfedin...
Çocuğunuzun yatkın olduğu yetkinliği bulmak çok önemlidir; onun daha mutlu ve daha müreffeh bir geleceği için, yeteneği doğrultusunda hedef planlaması yapmanız gerekir.
Koçvari Eğitim Uzmanları diyorlar ki;
“Çocuğunuzun hangi alanda yetkin olduğunun bilinmesi o yetkinliği geliştirmesini sağlar. Okullarda pek çok etkinliklerle yetkinlik geliştirmesine rağmen aileler hangi ve ne amaçla geliştirildi konusunda çok da emin değiller. Maalesef bu etkinlikler hep geri planda kalıyor ve her çocuğun gelişim yolculuğu bizce şansa bırakılıyor. Halbu ki çocuğunuzun gelişiminde çok kritik rol oynayan yetkinliğini bilmek, onun geleceğine dair, yetkinlik alanına göre şekillendirilebilirler ve hedeflerini güçlü yönleri üzerinden yapılandırabilirler…”
Peki, çocuklarınızın yetkinlikleri nasıl fark edilir? Ya da daha net bir soru soralım;
“Çocuğunuzun yeteneğini nasıl keşfedeceksiniz?” Hani -yeteneksiz insan yoktur, yeteneğinin farkına varamayan insan vardır- derim ya ben hep…
İşte, bu soruların ortak cevabı; önce çocuğun yetkinliğinin belirlenmesi gerekir. Yetkinlik bir yöntemdir ve üç kelimeden oluşuyor ve bu işin uzmanları Yetkinliği, “Belirli bir alanda Bilgi-Beceri-Tutum” olarak formülize etmişler.
Ancak ben bunu akılda kalıcı olması için; BİLGİ-BECERİ-İDMAN olarak tanımlıyorum.
Uzmanların bu konuda verdiği bir örneği şöyle açalım:
Basketbolu bir Yetkinlik olarak ele alırsak; basketbol hakkında Bilgiye sahip olmak gerekir. Yani basketbolun kuralları nelerdir, kaç kişiyle oynanır, ne kadar sürer gibi konuları bilmek gerekir.
Herkes basket hakkında Bilgi sahibi olabilir ama aynı güzellikte oynayamaz. İşte burada Beceri devreye girer. Yani Beceri aslında yetenektir ve doğuştan getirdiğiniz özelliklerle belirlenir. Basketbolu devam ettirip iyi bir oyuncu olmak için de sürekli İdman yapmak gerekir. İşte bu kendini geliştirmeye de Tutum diyoruz ki, sonuç başarı ulaşsın ve çocuk gerçek bir basketbolcu olsun…
Özetlemek gerekirse; basketbol hakkında bilgi öğrendiniz, sonra bir baktınız ki attığınız şutlar hedefi tutuyor, yani beceriklisiniz ama düzenli ve yeterli şekilde antrenman yapmazsanız basketbolcu olma ihtimaliniz azalır.
Yetkinlikteki son aşama olan İdman ya da Tutum, disiplinli bir çalışmayla mümkündür. İdman/Tutum yoksa o yetkinlik ve yetenek tek başına işe yaramaz.
Yetkinlik kavramını spor ve sanat yetkinliklerinden anlatmak kolaydır. Çünkü yetkinlikler daha çok beceriye dayalı ve daha görünür örneklerdir ve o yüzden tespiti de kolaydır.
Ancak, çocuğunuz okula devam ederken bir yandan da sizler çocuğunuzu farklı farklı kurslara göndererek onun becerisini ortaya çıkarmak için gayret göstermeniz gerekir.
Çocuğunuzu bir kursa kaydettirdikten sonra gelişim hızını gözlemlemeniz yeterli olur zaten. O alanda iyiyse kendi de kursa devam etmek isteyecektir. Değilse motivasyonu düştüğü için sıradaki başka kursu araştırmaya başlanmalıdır.
Yani çocuğunuzun okul yıllarında yetkinliğini bulabilmek için ardı ardına kurslara vererek onun yeteneğini tespit edip o yönde ilerlemesini sağlamalısınız.
Tabi bir de çocuğun yetiştiği çevre önemlidir; doğru arkadaş çevresini bulmak kadar yanlışlardan da uzak durmayı öğrenmesi gerekir. Ve de ailede ebeveynlerin rol model olma gibi bir sorumluluklarının da olduğu gibi...
Malesef günümüz şartlarında çocuklarımızın şekillenmesinde; aile yüzde yirmi, okul yüzde otuz, sosyal çevre ise yüzde elli etkilidir.
Başarılı arkadaş, mutlu ve mutsuz çevre önemlidir; iyi semt, iyi arkadaş, iyi çevre, iyi eğitim demektir ve dolayısıyla da çocuk için iyi gelecek, mutlu aile ve huzurlu toplum demektir...
Yukarıda değindiğimiz Bilgi-Beceri-İdman/Tutum yöntemini her ailenin uygulamasını özellikle öneriyoruz.
Zaman artık farklı yönden eğiriyor. Şuan en büyük meselemiz neslimizi korumaktır! Bunun da yöntemi akıllıca davranarak, çağın gerektirdiği Koçvari anne-baba gibi eğitimlere de kulak verilmelidir. Bu argümanları kullanırken de kendi milli ve manevi potamızda onu eriterek yapmalıyız. Çocuklarımızın elimizden uçup gitmesini önlemek, sistemin çocuklarımızı çalmasını engellemek için doğru yöntemle hareket etmemiz gerekir. Yoksa şikayet ederek hiçbir yere varamayız değil mi! Güçlü toplum, mutlu fertler ve güçlü millet olmak istiyorsak buna mecburuz.
Çocuklarımızı, Bilgi sahibi yapıp onu Becerisiyle birleştirip İdmanlarla da sürekli çalıştırarak hedefine ulaşmasını sağlamalıyız. Sanatçı, sporcu olacaksa da böyledir, doktor, öğretmen, işçi, memur olacaksa da bu anlayışta olmalıdır...
O soruyu tekrarlayalım; “Yeteneğini keşfettin mi?”
Dolayısıyla çağın bu yöntemini takip ederek meslek sahibi olanlar işini severek yapar, yapılan işin kalitesi artar, insanların yüzü güler, toplum huzur bulur…
Her şeyin başında insan unsuru gelmektedir; insan değişir ve düzelirse her şey kendiliğinden değişir ama doğalında, kalitesinde ve yönteminde… Yazar Mehmet Ballı
…
Not;
Ayrıca bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki uzmanlık danışma merkezine başvurabilirsiniz:
Koçvari ebeveynler, çocuklarına rehberlik etmeyi, onları desteklemeyi ve kendi kararlarını vermeleri için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlarlar. Koçvari ebeveynler, çocuklarının potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlamak için yapılandırılmış, ancak aynı zamanda esnek bir yaklaşım benimserler. Koçvari Anne Baba Eğitimi, 3-27 yaş arası çocuklar ve gençler için etkileşimde bulunan herkes için tasarlanmıştır. Bu eğitim ilhamını ortalama üç bin koç ve on beş binden fazla genç ve çocukla yapılan çalışmalardan almıştır. Bu eğitimde çocukların daha mutlu ve daha başarılı olabilmesi, kendilerini daha iyi tanıyabilmesi için önemli olan konulara odaklanarak çocuklarla iletişimi güçlendirmemize yardımcı olacak koçvari yetkinlikleri içermektedir. Bu eğitim ile onların değerlerini, kişiliklerini, yetkinliklerini, hedeflerini ve çevrelerini belirleyebilme ve bunları daha geliştirebilme fırsatı kazanacaksınız. https://www.kocvariannebaba.com/ |