Bilim Nedir ve Türleri Nelerdir?

Bilim Nedir ve Türleri Nelerdir?

Bilim, 'Nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünü...' olarak tanımlanmaktadır.
Bilim bazen ilim olarak da adlandırılır. Ancak ilim daha çok İslami kesim tarafından kullanılan aslında çok daha farklı bir kavramdır. (Onu ayrıca İlim Nedir Bölümünden inceleyebilirsiniz)

Bilim inceleme konusu ve yöntemi yönünden kapsamı ve sınırları kesinlikle belli bir etkinlik değil, çok yönlü, sınırları yer yer belirsiz, karmaşık bir oluşumdur.
Bilim adamlarına göre bilim;
Bilim kavramı geçmişteki anlamını büyük ölçüde Aristo’ya borçludur. Aristo'ya göre bilim;
Bir nesneyi var eden sebebi bilmektir.
Einstein’a göre bilim;
Her türlü düzenden yoksun duyu verileri (algılar) ile mantıksal olarak düzenli düşünme arasında uygunluk sağlama çabasıdır.
Russell’ göre bilim; gözlem ve gözleme dayalı uslama (alkıl yürütme) yoluyla önce dünyaya ilişkin olguları, sonra bu olguları birbirine bağlayan yasalar bulma çabasıdır.

BİLİM NE DEĞİLDİR?
Pek çok kişi bilim ve teknolojiyi birbirine karıştırır.  Teknoloji, edinilen bilgilerin kullanılması sonucunda günlük yaşamımızı iyileştirmeye yönelik uygulanan teknik ve icatlardır. ‘Bilimsel yöntemlerin sıklıkla yüksek teknoloji gerektirdiği doğrudur. Ancak, bu bir zorunluluk değil, sadece gerekliliktir. Örneklemek gerekirse, tekerlek bir teknolojidir. Tekerlekler üstünde giden bir cismin daha az sürtünme kuvvetine maruz kaldığı ise bilimdir.’
Bilim, bir sanat türü veya teknoloji değildir.
Sanat, duygu ve düşünceleri aktarmak için kullanılan yöntem ve tekniklerdir. Sanat aynı zamanda estetiktir.
Diğer taraftan bilim, doğa hakkında gösterilebilir, tekrar edilebilir sonuçlara varmak için kullanılır. Estetik olması veya duygu ve düşünceleri aktarması gerekmez.

Bilim Dalları:

Bilim Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olarak ikiye ayrılır.

Sosyal bilim dalları;

Antropoloji

 Antropoloji insan bilimi olarak adlandırılan antropoloji insanın gelişimini ve değişimini inceleyen bir bilim dalıdır.

Arkeoloji

Kısaca kazı bilimi olarak geçen arkeoloji yazı olmayan dönemlerdeki kaynaklara ulaşabilmek için kullanılan bir bilim dalıdır. Tarih öncesi çağların aydınlatılmasında en önemli bilimdir.

Astronomi

Yörünge ve yörünge dışında gerçekleşen yıldız, gezegen, kuyruklu yıldız gibi galaksi unsurlarının gözlenebilmesi için ortaya çıkan bilim dalıdır.

Coğrafya

Yer bilimi olarak kabul edilen coğrafya bilimi yer içerisinde var olan birçok şeyi inceleyen bilim dalıdır.

Etnoloji

Kültür anlamına gelen etnoloji kültürü inceleyen bir bilim dalıdır.

Felsefe 

Düşünce bilim olarak kabul edilen felsefenin tarihi en eski olan bilim dallarından biridir.

Hukuk 

İnsanın uyması gereken kuralların tümüne hukuk adı verilir. Hukuk toplum içinde insanların davranışlarına yön veren bir özelliğe sahiptir.

İktisat

Diğer adıyla ekonomi iktisat üreticilerin ve tüketicilerin çıkarlarını maksimum seviyeye çıkarmak ile görevlidir ve bunu araştıran bir yapıya sahiptir.

Jeoloji

 Yer bilimi olarak adlandırılan jeoloji yer kabuğu ve bunun üzerindeki hayvan ve bitkilerin yaratılışına bile görüştük olsunlar alacak bir bilim dalıdır.

Fen Bilimleri;

Kimya

Kimya atomların element ya da bileşiklerin yapısını özelliklerini dönüşümleri açığa çıkaran enerji inceleyen bilimdir.

Matematik 

Türlerin biçimlerinin, değişimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Biyoloji

Hayvan ve bitkileri inceleyen bilim dalıdır.

Fizik

 Maddeyi, maddenin hareket ve kuvvetini, değişimini inceleyen bilim dalıdır.