Bilgi Nedir ve Türleri Nelerdir?

Bilgi Nedir ve Türleri Nelerdir?

Bilgi, 'genellikle geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek...' olarak tanımlanmaktadır. Kısaca ve öz haliyle anlamı 'öğrenme'dir.
Canlı cansız insanoğlunun öğrenmek istediği her şeyi bilgi olarak adlandırabiliriz. Bu bilginin doğru olanı vardır, yanlış olanı vardır.
'Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçeklerdir. Çeşitli hissi yaşantıların mantıkça bir örnek düşünce dizgesine uydurulması için gösterilen çabadır. Bilgi işlemde belirlenen kurallara göre düzenlenen ve yönetilen veridir. İnsan aklının kapsayabileceği olgu, gerçek ve ilkelerin tümüne verilen addır. Bir yargılamada bulunurken bilinmesi gereken unsurların her biridir.'

Peki Bilimsel Bilgi Nedir?
Bilimin gözleme, deneye ve akla dayanarak elde ettiği bilgiye bilimsel bilgi denilmektedir. Bilginin türleri vardır ve bu 6 farklı başlık altında incelenmektedir.

1.Gündelik (Ampirik, Düzensiz, Sıradan) Bilgi

Bilimin ilk aşamasıdır. Bu aşamada bilgi her ne kadar doğru bile olsa uygun olup olmadığı belirsizdir. Yaşam içerisindeki deneyimleri, algılanan realiteyi, görünen duyulan yalın gerçeğin bilgisidir. Sıradan insan bu bilgi ile yetinir.

Gündelik (adi) bilgi bilimsel formasyon süzgecinden geçmeye ihtiyaç duyar.

Adi bilginin özelliklerinden biri, her olay için ayrı ayrı doğmuş bulunması ve ancak kendi bağlamında değerlendirilmesidir.

2.Teknik Bilgi

Alet teknolojisi, makine teknolojisi günümüzde de otomasyon teknolojisi aşamalarını kapsayan bilgidir. İnsanın konforlu bir yaşam için ürettiği aletlere yönelik ihtiyaç duyulan bilgidir.

3. Sanat Bilgisi

Güzellik ve estetik tatmini için doğada var olmayan bir şeyi üretmeye yönelik bilgidir. Somut olma ve bilimsel temele ihtiyaç duymaz.

Sanatçı güdümündedir. Kaynağı sanatçısının hayal, his dünyasıdır.

4.Dini Bilgi

İnsanın iç ve dış yaşamını düzenleyen değerler kurallar bütünüdür. Bir yaratıcı tarafından belirlenir.

5.Felsefi Bilgi

Varlığı ve varoluşu tüm derinliği ve boyutları ile inceleyen bütüncül bilgi sistemidir.

Mantıkta bulunan tümdengelim, tümevarım, tasım, analoji, çelişmezlik, üçüncü durumun olamayacağı gibi yöntemlerle bilgi elde süreçlerini gündeme getirmektedir.

6.Bilimsel Bilgi

Nesneler, olaylar, fenomenler ve düşünceler hakkında doğruya, aslına uygun doğruya, hakikate ulaştırmada kullanılan sistematik yöntem, tarz, usul, metot neticesinde ortaya çıkan sonuç veya sonuçlardır.