ANASAYFA
ETKİNLİK Halk Edebiyatı Dergisi Söyleşileri - 3 -

Halk Edebiyatı Dergisi Söyleşileri 3 'Halk Edebiyatı Öncüleri'

18 Mart tarihini özellikle seçmiştik. 'Çanakkale' ile özdeşen böyle anlamlı bir günün, Halk Edebiyatı ile bağlantısı vardı ve programın da önemini artıracaktı. Çünkü Alparslan’dan önce Anadolu’ya gelerek, dilleriyle, söz, saz, gelenek, görenek ve eylemleriyle bu toprakları bize vatan yapan Horasan erenleriydi. Yani Türklerin İslam’ı kabul etmeden önceki Halk edebiyatı öncüleriydi.

Bendenizin de emektarları arasında yer aldığım ve 17. sayısına ulaşan Halk Edebiyatı Dergisi bir dizi 'edebiyat’ söyleşileri gerçekleştiriyor. İlkini, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirerek dikkatleri üzerine çeken Halk Edebiyatı Dergisi, söyleşilerinin ikincisini, ülkemizin güzide kurumları başında gelen Birlik Vakfı Sultanahmet’teki konferans salonunda yoğun katılımlı bir dinleyici ile gerçekleştirdi. Dergimizin yoğun ilgi gören söyleşilerinin üçüncüsünü ise, “ başlığı ile, 18 Mart 2017 tarihinde, Türkiye Yazarlar Birliği’nin Sultanahmet’teki tarihi mekanında yine coşkulu bir program icra ettik.

“Halk Edebiyatta Birleşecek” misyonu ile yola çıkan Halk Edebiyatı Dergisi -Medeniyetimizi ve Kültürümüzü- Halk edebiyatının yazılı ve devam ede gelen geleneksel değerlerini tanıtmaya devam ediyor. Bu ayki söyleşisinin konu başlığı “Halk Edebiyatı Öncüleri” olarak belirleyen Halk Edebiyatı Dergisi ailesi olarak, Halk edebiyatımızın oluşumunu, gelişimini ve edebiyata katkısı olan önemli büyüklerimizi anlattık.
Saat: 18.00 da başlayıp, planlandığı gibi saat:20.00 da biten programımızın akışı şu şekilde idi:

Söyleşi, Halk Edebiyatı Dergisi Facebook sayfasından canlı yayın eşliğinde, Dergimiz imtiyaz sahibi, hikâyeci Şenol Tombaş’ ilk konuşmayı yaptı. Halk Edebiyatı Dergisinin çıkış hikâyesini ve nasıl bir duruş sergilendiğine, Halk edebiyatının varlığının tanımına, içinde neleri barındırdığına değindi.
Dergimiz Y.İ.Md. şair Filiz Çırpıcı, Halk edebiyatının önemli türlerinden olan ‘menkıbeler in oluşumuna, Halk edebiyatındaki yeri ve önemine ve Hz.Mevlana’dan bir menkıbe örneğine değindi.
Bendeniz, derginin Y.S. Md. aynı zamanda bir tarihi romancı olarak, Türk edebiyatının nasıl tasniflendiğine, Halk edebiyatının alt kollarına ve bu geleneğin özel tanımlarına değindim. Ayrıca Yunus Emre’den Hacı Bektaş Veli’ye, kadar ki tüm Halk edebiyatı erenlerine, Dadaloğlu’ndan Âşık Veysel’e kadar tüm ozanlarımızdan bahsederek, onların edebiyatımıza kazandırdıklarına değindim.
Daha sonra sırasıyla, Dergimiz İ.İ.Md yazar Mustafa Aydın, ninni, mani, bilmece, türkü, gibi Halk edebiyatının edebi türlerinden bahsetti.
Dergimiz Editörü Özlem Kılıç, Halk edebiyatının önemli öncülerinden olan Köroğlu’nun Türk edebiyatındaki yerlerine değindi. Dergimiz Y.Kurulundan hikayeci Faruk Yılmazer, halk hikayelerinin varlığından, maneviyatından ve işlevinden, yine Dergimiz Y.Kurulundan Süheyla Acar ise, masal türünün varlığından, insan ruhundaki manevi etkisinden bahsetti ve anlattığı bir masal ile dinleyenleri ayrı bir dünyaya götürdü.
Söyleşi programımızı sunuculuğunu üstlenen ve güzel diksiyonu ile başarılı bir iş çıkartan Mutlu Hayat Hanımın, 102 yıl dönümüne eriştiğimiz Çanakkale zaferinin anlam ve manasına kısaca değinerek; şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ederek, bu söyleşimizi daha da anlamlı kıldığına dikkat çekti.

Programımızın ikinci bölümü, duyguların dışa vurduğu şiir dinletisine damga vurdu.
Yine Halk Edebiyatı Dergisi şairlerinden; Halil Gökkaya, Zeynep Tombaş, Mücella Pakdemir, Asiye Değirmen, Şener Çelebi şiirlerini coşku ile okudular.

Velhasıl; türkülerimiz, manilerimiz, fıkralarımız, şiir, destan, masal ve hikâyelerimiz, meddah ve tiyatro gibi seyirlik ve söylemlik, tür ve motiflerimizle, geniş ve zengin bir kültür ve edebiyatımız var. Ahmet Yasevi’den, Yunus Emre’ye, Karacoğlan’dan Neşet Ertaş’a kadar, kadim kültürümüzün öncüleri var ve bu sanatçılarımız sadece Türk edebiyatına değil dünya edebiyatına damga vurmuşlardır. İşte biz de Halk Edebiyatı Dergisi ekibi olarak, geçmişin bu geleneksel değerleri ile günümüzün modern öğelerini birleştirerek gelecek nesillere köprü olmayı misyon edindik. Selam olsun bizi anlayan yüzbinlere…