ANASAYFA
ETKİNLİK Mehmet Ballı ENGERE Tarihi Romanını İETT Genel Müdürüne Takdim Etti


 

İETT`li Mehmet Ballı, `Engere` ile tarihe not düştü/ 08.09.2011


İSTANBUL- Onbeş sene önce yerleşip yaşadığı Şenköy`de (Eski adı ile Kocadere-i Bala ve Engere Köyü) Kurtuluş Savaşı sırasında yaşanan acıları kitap haline getiren İETT’li Mehmet Ballı, Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı’yı ziyaret etti. Görüşme sırasında kitap hakkında bilgi alan Baraçlı, “İETT’de işleriyle birlikte farklı ilgi alanlarında başarı gösteren arkadaşlarımızın olması bizleri gururlandırıyor.” dedi.

İETT İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığında on beş yıldır görev yapan Mehmet Ballı, hayatını sürdürdüğü Yolova`ya bağlı Şenköy`de Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşanan acılı hikayeleri kitap haline getirdi. Kitap için halen köyde yaşayan canlı tanıklarla üç yıl boyunca sözlü tarih çalışması yapan Ballı, belgeler için de Osmanlı arşivlerinde ve çeşitli kütüphanelerde araştırma yaptı. Toplamda dört yıllık çalışmanın ürünü olan kitap için 5. Sahaf Kitap Fuarı ve Türkiye Yazarlar Birliği`nde farklı tarihlerde iki ayrı imza günü düzenlenecek. Mehmet Ballı’nın daha önce İETT otobüslerinde yaşanan yolculuk hikayelerini anlattığı bir kitabı ve çeşitli çalışmaları bulunuyor.

Mehmet Ballı`dan kitabını imzalamasını isteyen Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, bu yıl 140. yılını kutlayan İETT`nin tarihinde çok sayıda ünlü ismin bulunduğunu söyledi ve "Bu önemli isimlerin başında gelen Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın yanı sıra Yaşar Kemal, Tuncel Kurtiz, Necdet Mahfi Ayral, Orhan Hançerlioğlu, Hıfzı Topuz, İlhami Safa, Recep Bilginer, Peride Celal gibi yazarlar ve çok sayıda başarılı sporcu da gençlik yıllarında İETT`de çalışmışlar ve bu yönleriyle kurum tarihine geçmişlerdir" dedi. Genel Müdür Baraçlı, daha sonra Mehmet Ballı`yı kutladı ve başarı dileklerini iletti.

Kitap neyi anlatıyor?
Kitaba adını veren ve o yıllarda ilçe olan Yalova’ya bağlı bir Rum köyü olan Engere’nin iç kesimlerinde Kocadere-i Balâ ve Kocadere-i Zir adlı iki Osmanlı köyü bulunmaktadır. Sahilde bulunan, zeytin ve ticaretle uğraşan Engere köyü sakinlerinin aksine içerideki köylerde oturanlar Osmanlı’nın bahçıvanlığını yapmaktadır. Kurtuluş Savaşı yıllarında bu bölgenin Yunanistan tarafından işgal edilmesi üzerine Türklerle yıllardır kardeşçe yaşayan Rum köylüleri, Ermeni çetelerinin kışkırtmasıyla Osmanlı köylerine saldırır. Bu saldırıdan ancak ormana kaçıp saklanan ve daha sonra bir şekilde İstanbul’a ulaşmayı başaran üç kişi sağ olarak kurtulur. Bu kişiler savaşın bitmesiyle tekrar köylerine döner ve burada evlenerek yeniden bir nesil oluşturur. Kitabın hikayesi, Mehmet Ballı’nın köyün şimdiki sakinlerinden bu olayları dinlemesiyle başlar. Canlı tanıklarla yapılan söyleşilere arşiv ve araştırma çalışmaları da eklenerek malzemeler tarihi bir roman haline getirilir.

Engere/Küllerinden Doğan Bir Neslin Gerçek Hikayesi - Mehmet Ballı – Anatolia Kitap – 220 sayfa – İstanbul, Ağustos 2011

http://www.iett.istanbul/tr/main/news/iettli-mehmet-balli-engere-ile-tarihe-not-dus/887