ANASAYFA
ETKİNLİK Uluslararası 9. Dergi Fuarı 8-13 Mayıs 2018 Sirkeci Tren Garı


UDF Sirkeci Dergi Fuarı Kapılarını Açtı

Eğer biz büyükler çocuklarımızın elinden tutup kitap/dergi fuarlarına  götürmüyorsak ve çocuk cıvıltıları gelmiyorsa etraftan geleceğimizden endişe etmeliyiz!..
Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB)’in, bu sene 9. uncusunun düzenlendiği, uluslararası düzeyde tek Dergi Fuarı olan Sirkeci Dergi Fuarı, kapılarını 8 Mayıs’ta ziyaretçilerine açtı.

Dergi Fuarı, ulaşımı en kolay olan fuar; İstanbul’un merkezi sayılan Sirkeci Tren Garı’ının tarihi mekânında...

Bu yıl ki teması "Çocuk Dergiciliği" olan fuara, daha ilk günden en büyük ilgiyi gösteren okul öğrencileri oldu. Makalemiz girişinde ebeveynlere olan sitemime rağmen, okullarının teşviki ile cefakar bazı öğretmenlerin beşer onar gruplu öğrencileriyle dergi fuarındaydılar. 150 okulun çıkardığı dergileriyle yer aldığı 'Okul Dergileri Bölümündeki stantlar cıvıl cıvıldı…

İnternet, sosyal medya ve dijital yayıncılığına inat, dergicilik gittikçe daha da büyüyor. Dergilerin görüntüsü, kokusu itibarıyla çok daha farklıdır.
Fuar açılış töreninde, İstanbul İl Kültür Müdürünün dediği gibi; "Dergiler bizim okuma, öğrenme, kalem tutma aşkımızın kağıtla, kitapla, kelimeyle, şiir, sanat ve edebiyatla buluşma çalışmalarımızın ilk mektepleridir ama aynı zamanda son mektepleri de olacak bir dinamizme, zenginliğe ve sürekliliğe sahiptirler."

Dergi Fuarına bu yıl kültür, sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 500 dergi katılıyor. sadece yurt dışından 25 ülkeden 150'den fazla dergici yer alıyor.
Bu konuda Dünya Dergiler Birliği Başkanı Dr. Abed Khouja’ dediği gibi;
"Bu fuar Asya, Avrupa ve diğer dünya medeniyetleri ve halkları arasında bir kültür köprüsü oluşturuyor. Böyle bir uluslararası organizasyonu gerçekleştirdiği, bu kültür ve medeniyetleri bize sunduğu için Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Bu fuar bizim için çocuklarımızın ellerinde bir dergi, kitap olması için bir fırsattır da aslında. Elektronik yayınlar sebebiyle yazılı olarak gazetelerin ve dergilerin azaldığı bir dönemde, bizim dergileri, gazeteleri çocuklara daha çok sevdirmemiz gerekiyor."

Dünyanın birçok yerinden gelen dergicilerle tanışmanızı sağlayacak, farklı dillerde çıkmış dergilere elinizle dokunabileceğiniz bir fuar. Kendi alanında tek olan bu fuarı gezmaniz için çok sebeplerden biri de; Dergiler tarihine yapacağınız yolculuk. Sıddik Ağabey nesli tükenen Sahaf'lardan biri; 1930 dan buyana çıkan tüm dergilerin ilk sayılarını dahi bu stantta bulabilirsiniz.

İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan kitap fuarları gibi; Dergi fuarı da ilk İstanbul’dan başlayıp tüm dünyaya yayılmaya aday farklı bir fuar. UDF Sirkeci Dergi Fuarı, okurlara yeni alışkanlıklar sunmaya namzet kendi alanında tek fuar. Etrafımızda yığınla kitap olsa da, dergilerin yeri, alışkanlığı ve tadı bambaşkadır; Dergicilikte öyle… Çünkü dergide yazan ve okuyanlar için dergiler; okuldur, ekoldür, ocaktır, harekettir, bir aksiyondur. Ömer Seyfettin’den Cahit Zarifoğlu’na, Necip Fazıl’dan Cemil Meriç’e kadar “hür tefekkürün kalesi” olmuştur. Bizlerin de; eğer yazar olarak bugün fuarda isek, iyi yazıyorsak dergi yazarlığı sayesinde buradayız…

Halk Edebiyatı Dergisi olarak bu fuarda biz de yerimizi aldık. 250'den fazla etkinliğin gerçekleştirileceği UDF Sirkeci Dergi Fuarı, 13 Mayıs Pazar gününe kadar açık. Hemen Marmaray girişinde yer alan fuar dergicileri, siz ziyaretçileri heyecanla bekliyor. Mehmet ballı