ANASAYFA
ARAŞTIRMA Makale

Web Sitemizi Arama Motorlarında En Üst Sıraya Nasıl Çıkartırsınız!

Bir web siteniz var ve bunu arama motorlarında en üst sıralara çıkarmak istiyorsunuz. Daha çok webmaster’ların yapacağı işlemlerle sizde sitenizi en üst sıralara taşıyabilirsiniz aslında.
İşte size, günümüz internetin vazgeçilmezi olan "Google" arama motoru;
Bu siteleri nasıl sıralıyor?
Neden benim sitem üstte değil?
Neden sitem kelimemde çıkmıyor?
Neden bu site 1. sırada?
Bu site buraya nasıl geldi?
Nasıl üste çıkartırım?
. . .
5 yıldır faaliyetini sürdüren bir kargo şirketi var ve işini güzel yapıyor , insanlar tarafından öneriliyor, güvenli, tanınan bir firma. Bunun yanında bir kargo firması daha acılıyor. Yeni açılan kargo firmasının isteği nedir, 5 yıllık olan firmayı geçmektir. Onu geçmek için önce onun gibi olması lazım. Peki, geçmek için ne yapması gerekir?

—Diğer firmanın yaptığı işleri daha güzel yapmalı.
—Diğer firmanın yaptığı hataları bulup o hataları yapmamalı.
—Kar marjını düşük tutmalı.
—Reklâma önem vermeli.
—İşini daha güzel yapmalı + ayrıcalıklı olmalı.

Şimdi de Web sitenizde sırasıyla yapmanız gerekenler:

Arama motorlarındaki temel mantık, web sitesinin sık güncellenmesi, içeriğin orijinal olması, aranan kelimelerin olmasıdır. Arama robotu belirli aralıklarla tarar ve farkı fark ederek farkı artırır.

Sitemizi en önce Google dizine dizine ekliyoruz.
Sonra Web sitemizin kodlama sistemine yapmanız gerekenler vardır.
Meta tagların kullanımı ve önemi

<meta name=”description” content=”Sayfanız içeriğiyle ilgili bir yazı”>

Benim kendi sitemde kullandığım şekil:
Kişisel web sitesi | ilmi ve dini bilgiler, hayata dair her sey...
gibi
<meta name="keywords" content="Sitemizle ilgili etiketler">

Çoğu kişinin de problem yaşadığı noktalardan birisi etiket kısmıdır. Etiketlerimizi doğru seçmeye özen göstermeliyiz. Site içeriğinde var olan bir içerik hakkında etiket girmeye özen göstermeliyiz.

Örneğin: Bir magazin sitesinde,''tasarım,yazılım vb'' gibi taglar girerseniz Google bot sitenize uğramaz.!

<meta name="robots" content="index,follow">

Robotlar tüm site içeriğindeki içeriği indexlesin anlamına gelir.

<meta name="author" content="Sayfa sahibi açıklama">

1-Hangi sayfanın unique içeriği varsa yani çalıntı yada kopya bir içerik olmayacak. Özgün kendi yazınızın olması veya en azından yorum eklemek gerekir.

2-Hangi sayfa hızlı açılıyorsa, flaşh, resim türü siteyi yavaşlatan mataryaller dezavantaj sağlar..

3-Hangi sayfada kodlama hatası yoksa, açık bırakılan kodlar, spam yazan kelimeleri, tagları arama motoru es geçer..

4-Hangi sayfanın title kısmında yazan kelimeler ile içerikteki kelimeler aynı ise.(meta tag kısmı değil keyword ve description degil yani)

5-Hangi sayfa standartlara uygunsa, (standartlara uygun siteler varken hile yapan siteler üste çıkmaz, hile ile sıralamayı değiştirmeye çalışan siteler kısa süre sonra aşağılara çekilir ya da banlanır. gizli kelime döşeyenler, cloak yapanlar vs)

6-Hangi sayfanın Pagerank değeri yüksekse o site üste çıkar. Pagerank olmak, Ne kadar çok site size referans olursa yani link verirse, sizin siteniz o kadar iyi bir site demektir.

7-Domain etkeni. Normal şartlar altında domain ile site içeriği uyumludur. Örneğin Winamp programını indireceksiniz, aklınıza ilk gelen adres winamp.com olur. Arama motorlarında da bu mantık vardır doğal olarak. Aranan kelime ile domain ilişkisine bakılır.

8- Bir site ile class C ip adresi olup olmadığınızı da önemlidir. Bir çok link verdiği sitelerin hepsi aynı adamın sitesi ama hile yaparak google yi kandırmaya çalışıyordu.

9- Backlink, adından da anlaşıldığı gibi sizin sitenize verilen geri linklerdir. Yani, diğer sitelerin sizlere verdiği link. çapraz linklerdir.
Özellikle, sizin sitenizi link olarak ne kadar çok büyük ve önemli siteler eklerse, arama motorları o kadar çok itibarlı kabul ederek, sizin sitenizi daha üst sıralara çeker.

Son olarak da diyeceğim odur ki, sitenizi ne kadar sık aralıklarla güncellerseniz, ana sayfada (index) aranan kelimelerden ne kadar çok bulunur ve yazılırsa o kadar Google arama motoru sizin sitenize uğrar ve yukarı sıralara çeker.
Mehmet BALLI / 2009

Not: Bu makaleyi ancak kaynak göstererek kullanabilirsiniz.