| TARİH | 
Soru 1  : Osmanlı İmparatorluğunda kaç tane padişah başa
geçmiştir, ilk ve 
               
sonuncunun adları nelerdir? 
Cevap  : 36 padişah başa geçmiştir, ilki Osman Gazi, sonuncusu
Sultan Vahdettin 
Soru 2  : Bir gece rüyasında göğsünden çıkan bir hilalin dolunay
olduğu halde 
              
Osman Gazinin göğsüne girdiğini görmesi üzerine kızını Osmanlının kurucusu 
              
olan Osman Gaziye veren sonunda gerçekte de gördüğü rüya gibi Osmanlıların 
               
bir çınar şeklinde büyüyüp, hilalin taşıyıcıları ve Ezanı Muhammedi’yi üç
kıtada 
               
okumaları ve okutmaları, onun Osmanlının manevi mimarı olduğunun ispatıdır. 
               
Osman Gazinin kayınpederi olan İmparatorluğun manevi mimarı bu şahıs kimdir? 
Cevap  : Şeyh Edabali 
Soru 3  : Osmanlının kurucusu Osman Gazinin babasının adı nedir?
Cevap  : Ertuğrul Gazi 
Soru 4  : Vasiyeti: “Oğlum! Tüm güç ve kuvvetini Allah yolunda
savaş için harca. 
               
Alimlere saygılı ol. Mal ve asker çokluğu ile gururlanma. Dinimiz Allah dini, 
               
yolumuz doğruluk yoludur. Emelimiz cihangirlik ve kuru kavga davası değildir. 
               
Bütün ömrümce dinimize hizmet için yaşadım. Sizlere yakışacak olan da budur. 
               
Beni Bursa’ya defnediniz” şeklinde olan bu vasiyetini yaptığında henüz Bursa 
               
fethedilmemişti. Vasiyeti kurduğu  ve adıyla anıldığı Osmanlı
İmparatorluğuna 
               
bir düstur olan, bir küçücük kayı aşiretini devlet haline getiren, Osmanlının 
               
kurucusu kimdir? 
Cevap   : Osman Gazi 
Soru 5  : Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahı olan, kendi
adına ilk defa para 
               
bastıran ve kendi zamanında ilk defa Rumeli yakasına geçilen padişah kimdir 
Cevap   : Orhan Gazi 
Soru 6  : Orhan Gazinin oğlu, Osmanlı padişahlarının üçüncüsü ve
Kosova zaferinin 
               
kahramanıdır. Elde ettiği Sırp zındığı zaferiyle Haçlı ordularını ilk defa
perişan 
               
eden, Edirne’yi başkent yapan, yaptığı 37 savaşın hepsinden zaferle çıkan ve 
               
10 Ağustos 1389 yılında yapılan ve kazanılan Kosova meydan muharebesinde 
               
savaş sonunda harp meydanında şehit ve ölüleri dolaşırken yaralana fakat
ölmeyen 
               
bir Sırp askeri tarafından hançerlenerek şehit edilen Osmanlı hükümdarı kimdir?
Cevap   : I. Murat (Murat Hüdavendigar) 
Soru 7  : Yıldırım Beyazıt’ın vefatından sonra evlatları olan
Mehmet, İsa. Musa, Mustafa, 
               
Ertuğrul Çelebi, Emir Süleyman’ın arasında geçen kardeş kavgaları 
               
10 yıl 11 ay 8 gün sürdü. Bu kardeşler arası saltanat mücadelesi sonunda 
               
I. Çelebi Mehmet’in padişah olmasıyla son buldu. Bu arada Osmanlının tahtında 
               
padişah olmadan geçen bu döneme ne ad verilir? 
Cevap   : Fetret devri (Boş devir) 
Soru 8  : Osmanlı İmparatorluğu Yıldırım Beyazıt dönemi
Şeyhülislamlarındandır. 
               
Yıldırım Beyazıt’ın şahit olarak geldiği bir mahkemede onun şahitliğini 
               
“Siz namazlarınızı cemaatla kılmıyorsunuz” diyerek kabul etmemişti. 
               
Kendisinin 10000 cilt kitabı vardı ve 1430 yılında bu kitaplar arasında 
               
vefat eden Şeyhülislam kimdir? 
Cevap   : Molla Fenari 
Soru 9  : Osmanlı padişahlarının dördüncüsü, I. Murat’ın
oğludur. Babasının 
               
Kosova’daki şahadetinden sonra 1390 da tahta oturmuş, Aydın oğulları, 
               
Saruhan oğulları, Karaman oğulları ve Menteşe beyliğini mağlup edip, 
               
Tokat, Sivas ve Kayseri’yi Osmanlıya kattı. Anadolu hisarını yaptırdı, 
               
Niğbolu’da 130000 haçlı ordusunu mağlup etti. Ankara Çubuk ovasında 
               
1402 yılında Timur’un ordusuna yenilerek esir düştü. 1403 yılında vefat etti. 
               
Kendisinden sonra evlatları arasında kardeş kavgalarından dolayı Osmanlı 
               
Fetret devri yaşandı kimdir bu talihsiz padişah? 
Cevap   : Yıldırım Beyazıt 
Soru 10: Ankara savaşında Timur’a yenilgiden sonra kahrından ölen
Yıldırım 
               
Beyazıt’ın oğlu olan ve tarihe Osmanlının ikinci kez kurucusu diye geçen, 
               
babasının ölümünden sonra kardeşleri ile mücadelesi sonucunda tahta geçmiş, 
               
zamanında Yıldırım Beyazıt’ın oğlu olduğunu iddia eden İslam tarihinde 
               
düzmece Mustafa olayı diye bilinen hadise ile uğraşmış, Osmanlıyı tüm 
               
isyanlardan kurtararak İmparatorluğu tatlı bir raya oturtarak evladı 
               
Sultan Murat’a bırakmış olan Osmanlı padişahı kimdir? 
Cevap   : Sultan Çelebi Mehmet 
Soru 11: Osmanlı tarihinde çağ kapatıp çağ açan, zamanının büyük
alimleri olan 
               
Molla Gürani, Molla Hüsrev ve Akşemseddin gibi alimlerin dizinin dibinde 
               
yetişen, sonunda İstanbul’un fethi gibi büyük bir zaferi gerçekleştiren ve 
               
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in övgüsüne mazhar olan bir kumandan olan, 
               
Sırbistan, Moro, Eflak, Midilli, Bosna, Karaman ve Arnavutluğu Osmanlı 
               
sınırlarına katmış, Otluk beli hükümdarını mağlup edip, Trabzon Rum 
               
İmparatorluğunu ortadan kaldırmış hükümdardır. İki İmparatorluk, 
               
dört krallık, iki prenslik yıkan, 21 yaşında iken İstanbul’un fatihi olmuş olan
               
bu büyük padişah kimdir? 
Cevap   : Fatih Sultan Mehmet Han 
Soru 12: Mısır’da ilmini keşfeden Molla Yegan tarafından Osmanlı
ülkesine getirtilip 
               
padişahla tanıştırılmış, Padişah II. Murat ise onu oğlu Fatih’in yetiştirilmesi
               
için ona hoca olarak tayin etmiş ve bu sayede İstanbul’u fetheden komutan 
               
yetiştirilmiştir. İcazetini büyük hadis alimi İbni Hacer-il Askalani’den almış 
               
sonunda Osmanlının kadılık ve Şeyhülislamlığını yapmış bu alim kimdir? 
Cevap   : Molla Gürani 
Soru 13: Fatih Sultan Mehmet’in “Zamanın Ebu Hanifesi” diye tarif
ettiği, Osmanlı 
               
medreselerinin müderrisi (Profesörü) ve ömrünün sonuna kadar Şeyhülislamlık 
               
gibi ulvi görevi yürütmüş olan, büyük fıkıh kitaplarından “Gürer ve Dürer” 
               
isimli kitapların sahibi bu alimimiz kimdir? 
Cevap   : Molla Hüsrev 
Soru 14: Osmanlı İmparatorluğunun en ihtişamlı padişahlarından biri
vardı ki, 
               
halifelik gibi o yüce makamı Abbasilerden alıp Osman oğullarına geçtiğini 
               
Halep şehrinde bir Cuma hutbesinde ilan etmişti. Bu padişah Fatih’in 
               
torunudur. Kanuni Sultan Süleyman’ın da babasıdır. 24 Nisan 1512 de 
               
ezeli rakibi olan Şah İsmail’i ortadan kaldırmış, sırtında çıkan bir çibandan 
               
dolayı vefat eden, Çaldıran zaferinin kahramanı bu büyük padişah kimdir? 
Cevap   : Yavuz Sultan Selim Han 
Soru 15: Osmanlının en yüksek döneminin padişahı, Bağdat ve ünlü
Mohaç zaferinin 
               
kahramanıdır. 25 yaşında padişah olmuş, zamanında Osmanlı İmparatorluğu 
               
14 393 000 km kareye ulaşmış, iki saatlik bir savaşla Macar devletini yıkmış 
               
bir padişah olduğu gibi saraya kadın elinin bulaşmasına göz yumması hatasının 
               
sonucunda Yavuz kadar dirayetli şehzadenin katline zemin hazırlamıştır. 
               
Zamanında Ebussuud Efendi gibi alimleri, Barbaros Hayrettin Paşa , Piri Reis 
               
ve Turgut Reis gibi denizcilere sahip, Avrupalının “Muhteşem Süleyman” 
               
lakabını verdikleri, Yavuz Sultan Selim’in de oğlu olan 46 yıl Osmanlıyı idare 
               
eden bu padişah kimdir? 
Cevap   : Kanuni Sultan Süleyman 
Soru 16: Yavuz ve Kanuni dönemlerinin ünlü bir Şeyhülislamı vardı ki,
kendisine has 
               
cevap verme üslubu ile tanınırdı. Yavuz Sultan Selim’in huzurunda konuşurken 
               
“Allah zalimleri sevmez” diye söze başlardı. İlmini Molla Hüsrev’den almış bu 
               
alimin kendine has cevap üslubu şöyle idi: Kendi odasından aşağı bir zembil 
               
indirir halk istediği soruyu yazar ve zembilin içersine koyar oda yukarı alır
ve 
               
soruların cevaplarını yazar, zembile bırakır ve zembili tekrar aşağı indirirdi.
               
Halkta sorularının cevabını Şeyhülislamlarından böylece almış olurlardı. Bu 
               
hareketinden dolayı aldığı lakabı ile anılan ve Osmanlı tarihine geçen bu 
               
alimimizin adı nedir? 
Cevap   : Zembilli Ali Efendi 
Soru 17: II. Beyazıt, Yavuz ve Kanuni devirlerinde yaşamış olan
Afyonlu “Hattın 
               
Güneşi” ünvanını kazanmış, Osmanlı devletinin en büyük hattını 
               
(güzel yazısını) yazan hattattır. En büyük eseri Kanuni Sultan Süleyman 
                
adına yazdığı büyük boy Kur’an’ı Kerim’dir. Kabri İstanbul Sütlüce’de 
                
Caferebat tekkesinde olan Osmanlının bu büyük hattatı kimdir? 
Cevap   : Ahmet Karahisari 
Soru 18: Mikrobu ilk keşfeden alimdir. İlmini Hacı Bayram Veli’den
almış, Tıp, 
               
Matematik, Astronomi, Biyoloji gibi ilimlerde asrın en ünlülerinden olup, 
               
Osmanlı medresesinin müderrisi (prof.) olmuş, bitkilerden ilaç yapan bir 
               
otorite idi. Mikrobu keşfetti diye okutulan Pastör’den 450 yıl önce yaşamış 
               
ve tıpla ilgili eserlerinde Tifo, Kolera, Tifüs ve Çiçek gibi hastalıkları
gözle 
               
görülemeyecek kadar küçük olan canlıların (yani mikropların) taşıdığını 
               
bildirmiştir. İslam tarihinde İstanbul’un manevi Fatihi olarak tanınan ve Eba 
               
Eyyup El Ensari’nin mübarek kabirlerini bulan aynı zamanda Fatih Sultan 
               
Mehmet’i yetiştiren İslam alimimiz kimdir? 
Cevap    : Akşemseddin Hazretleri 
Soru 19: Fatih Sultan Mehmet’in oğlu, Yavuz Sultan Selim’in babası
olan ve kardeşi 
               
Cem Sultan ile mücadele ederek tahta geçen Osmanlı padişahı kimdir? 
Cevap   : II. Beyazıt 
Soru 20: Osmanlı İmparatorluğunun 30 yıllık Şeyhülislamı olmuş,
ilmini babası ve 
               
İbni Kemal’dan almış, zamanında 2. Ebu hanife ünvanını almış, Kanuni, 
               
III. Selim, III. Murat, III. Mehmet zamanlarının Şeyhülislamı olmuştur. 
               
Kanuni ona: “Halde haldaşım, sinde sindaşım, doğru yolda yoldaşım ve 
               
ahiret gardaşım” dediği fetvaları ile ünlü Osmanlı Şeyhülislamı kimdir? 
Cevap   : Ebussuud Efendi 
Soru 21: Sultan Abdülhamit tarafından Rus birliklerine karşı
gönderilen ve Plevne 
               
kalesini kahramanca koruyup adını tarihe “Plevne Kahramanı” diye yazdıran, 
               
padişah tarafından da kendisine “Gazi” ünvanı verilen paşamız kimdir? 
Cevap   : Gazi Osman Paşa 
Soru 22: İtalya’yı fethe memur edildiğinde Otronto’yu fethederek
Osmanlıyı Avrupa’ya 
               
tanıtmış, Kırım hanlığını alarak Kara denizi  Osmanlı gölü haline
getirmiş, 
               
Ege ve Yunan adalarının da fatihi olan sarayda sadrazamlığa kadar yükselmiş 
               
kendi adına İstanbul’da cami inşa edilmiş olan Osmanlı paşası kimdir? 
Cevap   : Gedik Ahmet Paşa 
Soru 23: Uludağ eteklerinde çömlekçilik ederek geçimini temin eden,
Bursa’nın 
               
manevi mimarı, Yıldırım Beyazıt’ın bazı yanlış davranışlarından kurtulmasına 
               
vesile olmuş bir evliyadır. Yıldırım Beyazıt’ın vefatından sonra Osmanlının 
               
ikinci mimarı denen Çelebi Mehmet’in en büyük yardımcısı idi. Ömrü boyunca 
               
babasının tavsiyesi ile yaşadı. Babasının tavsiyesi şöyle idi: “Peygamberi ana
ve 
               
babadan daha çok seveceksin. Soyunla övünmeyeceksin. Ağzından hiç yalan 
               
çıkmayacak. Her gününü son günmüş gibi karşıla. İlim öğrenecek ve asla 
               
üşenmeyeceksin. Ak sakallı da olsan kılıç çekmeyi bırakmayacaksın. Selam 
               
vermeden hiç bir topluluğa girmeyeceksin. Nikahsız olduğun bir kadınla asla 
               
oturmayacaksın. Hadisler sana tefsir olacak, Kur’an’ı Kerim en büyük yol 
               
göstericindir. Hayat her yanı ile okuldur. Bir yerde hayır bulursan yerleş, 
               
kötülükten kaç, unutma ki elinde en büyük silahın Hz. Allah (c.c.)’a 
edeceğin 
               
duadır.” Bursa’da veba hastalığından vefat edip cenazesi Hacı Bayram-ı Veli, 
               
Molla Fenari gibi şahsiyetlerin iştiraki ile Bursa’ya defnedilen bu büyük veli
kimdir? 
Cevap   : Emir Sultan 
Soru 24: 1489-1588 yılları arasında yaşamış 99 yıl ömrünün 50 yılını
Osmanlının baş 
               
mimarı olarak tamamlayan ünü dünyayı tutmuş, 1000 taneye ulaşan eserlerini 
               
bir ömre nasıl sığdırdığı anlaşılamayan, 81 Cami, 400’den fazla Mescit, 
               
55 Medrese, 26 Darul Kurra,  16 Kervan saray, 33 Saray, 14 İmaret, 
               
32 Hamam, 12 Mahzen, 8 Köprü, yüzlerce türbe, küçük köprü, hastane vs.. 
               
yapan Osmanlının ve dünyanın en büyük mimarının  kim olduğunu  iki
büyük 
               
eseri ile birlikte söyleyiniz? 
Cevap   : Mimar Sinan, eserleri; Edirne Selimiye Camii,
İstanbul Süleymaniye Camii 
Soru 25: Osmanlı İmparatorluğunun ilerleyişi 1071 yılında
Malazgirt’le başlayıp, 
               
1683 Viyana kuşatması ile neticelenir. Kimdir Viyana kuşatmasının komutanı? 
Cevap   : Merzifonlu Kara Mustafa Paşa 
Soru 26: Dünya denizcilik tarihinin en önde gelen isimlerinden olup,
bu hususta 
               
yazdığı ve Kanuni Sultan Süleyman’a takdim ettiği “Kitab-ı Bahriye” isimli 
               
eseri dünya denizcilerinin sayılı kaynakları arasındadır. En önemli yanının 
               
haritacılık olması çizdiği dünya haritasında  Amerika kıtasının varlığını
teyit 
               
eder. O, dünya haritasını 1550’li yıllarda çizdiğinde, Amerika’yı keşfettiği 
               
söylenen Kristof Kolomb henüz dünyaya gelmemişti. Amerika’dan başka 
               
daha bir çok kıta ve adaların varlığından 15.yüzyılda söz eden Osmanlının 
               
ünlü denizci kimdir? 
Cevap   : Piri Reis 
Soru 27: Kanije kalesinin Osmanlı tarihindeki yeri büyüktür. Çünkü
Kanije 
               
kahramanı olarak anılan bir komutan vardı ki, bir avuç asker ile 100000 
               
kişilik Hıristiyan ordusunu çeşitli manevralarla aldatarak Kanije’yi Hıristiyan
               
ordusuna mezar yapmıştı. Aldığı esirleri serbest bırakarak çok olduklarının 
               
imajını düşmana vermiş, daha sonra büyük bir gürültü ile Osmanlının kalenin 
               
fethine yardıma gelmiş gibi göstererek düşman ordusuna panik yaptırmış ve 
               
savaşı kazanmıştır. Bu olayı duyan Osmanlı padişahı bu komutana mektup 
               
göndererek şunları yazmıştı: “İmdi iki cihanda hakkım sana helal olsun. 
               
Yüzün ak kılıcın keskin olsun. Sana vezirlik verdim helal olsun.” Titizliğinden
               
dolayı kendisine verilen lakabı ile anılan Osmanlının Veziri Azamlarından olan 
               
Kanije kahramanı bu paşa kimdir? 
Cevap   : Tiryaki Hasan Paşa 
Soru 28: Hıristiyan aleminin korkulu rüyası olan Osmanlı
İmparatorluğunun ünlü bir 
               
denizcisi vardı ki, haçlılar ondan bahsederken “Dragut” diye söz ederlerdi. 
               
Haçlı donanması onu ilk kez Cebri adasında kıstırdığını zannederken o 
               
donanmasını yağlı kalasların üzerinden  kaydırarak haçlı ordusunun
arkasına 
               
geçmişti bile. Yine bir deniz seferinde Malta kuşatmasını yaparken şehit olan 
               
bu ünlü denizcimiz ve reisimiz kimdir? 
Cevap   : Turgut Reis 
Soru 29: Sultan Abdülmecit’in oğlu, Osmanlı İmparatorluğunun 34.
Padişahı, Sırpları 
               
ve Karadağı susturan hükümdar, Meşrutiyeti ilan eden, Ermeni komitecilerinin 
               
arabasına bomba koyarak suikast düzenledikleri dünya siyasetindeki üstün 
               
bilgisiyle 33 yıl Osmanlıyı idare eden ve Avrupa’nın, Yahudilerin, Ermenilerin 
               
ve ülkedeki kuklaların kızıl Sultan dedikleri, Osmanlının son padişahlarından 
               
olan cennet mekan padişahımız kimdir? 
Cevap   : Sultan Abdülhamit Han Hazretleri 
Soru 30: I. Sultan Ahmet’in oğlu olup, II. Osman (Genç Osman)’ın
küçük kardeşidir. 
               
1612 de doğdu ve 1623 de yani 11 yaşında iken padişah oldu. Ama 9 yıl 
               
adı padişah oldu fakat hiç yetkisi olmadı. 20 yaşında iken önce annesini sonra 
               
etrafındaki dalkavukları bir bir bertaraf ederek tüm imparatorluğun yetkisini 
               
aldı. Yeniçeri ocağını yeniden düzenledi. Tebdili kıyafet (kıyafet
değiştirerek) 
               
yaparak halkın arasına girdi ve halkın problemlerini bir vatandaş gibi öğrendi
ve 
               
çarelerini saraydan aradı. Onun bu şekilde davranışı batının Osmanlı batıyor
diye 
               
beklediği yıllarda Osmanlının yeniden ayağa kalkışı oldu. Hazineyi, orduyu,
halkı ve 
               
imparatorluğu düzene koyan ve sonunda Bağdat fatihi olan bu padişahımız kimdir?
Cevap   : IV. Murat 
Soru 31: Fatih’in babası üç defa padişah olmuş bir insandır. 1421
yılındaki ilk 
               
padişahlığı 1444 yılında kendini yorgun hissettiği için tahtı oğlu Fatih’e 
               
bırakmasıyla biter. Ama Varna savaşının evvelinde Fatih’in babasına: 
               
“Eğer ben padişah isem emrediyorum gel ordunun başına geç, eğer sen 
               
padişahsan gel devletini müdafaa et” demesi üzerine ikinci defa tahta oturur. 
               
Varna savaşı kazanıldıktan sonra tekrar kıyıya çekilen padişah 1448 de yapılan 
                
II. Kosova savaşında üçüncü kez tahta geçer ve vefatına kadar Osmanlıların 
                
imar, düzen ve intizamı ile uğraşarak ülkeyi yöneten padişahımız kimdir? 
Cevap   : II. Murat 
Soru 32: Osmanlı Şehzadeleri arasında en talihsiz olanı idi. Abisi
ile olan iktidar 
               
mücadelesi sonunda vatanı terk etti. O günden sonra ömrü tövbe ile geçti. 
               
Papa tarafından yapılan hiç bir vaade boyun eğmedi ve taviz vermedi. 
               
Allah (c.c.)’a şöyle yalvarırdı: “Ya Rabbi! Eğer İslam düşmanları beni 
               
vatanıma karşı kullanacaksa al canımı ve o günlerimi gösterme. 
               
” Hatta papağanına bile duayı öğretti. Ölümünden bir yıl sonra bile hala 
               
papağanı “Allah’ım onu affet” diye mırıldanıyordu. Talihsiz Şehzade ismi ile 
               
tarihe geçmiş, Fatih Sultan Mehmet’in küçük oğlu kimdir? 
Cevap   : Cem Sultan 
Soru 33: Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptığı hatalar olarak bilinen
kadın elinin saray 
               
işlerine karışmasıdır. Bu kadın ise Kanuni’nin ikinci hanımı asıl adı Roksalina
               
olan yahudi asıllı Rus ovalarında yaşayan Slav ırkındandır. Kendinden olma 
               
oğlunu padişah yapma uğruna entrikalarla dedesi Yavuz kadar zeki olduğu 
               
bilinen Şehzade Mustafa’yı katlettirmesi Osmanlıya açtığı zararın sadece bir 
               
tanesidir. Kanuni için özel bir yere sahip, devlet işlerine karışan bu kadın
kimdir? 
Cevap   : Hürrem Sultan 
Soru 34: Kanuni’nin Hürrem Sultandan olma oğlu, Sokullu Mehmet
paşanın 
               
yardımıyla devleti idare eden, Tunus ve Yemen zamanında fethedilmesine 
               
rağmen ordunun başında hiç savaşa iştirak etmemiş, adına Edirne’de Selimiye 
               
Camii yapılan Osmanlı padişahı kimdir? 
Cevap   : Sultan II. Selim 
Soru 35: Barbaros Hayrettin Paşanın abisi olan bir denizcimiz,
reisimiz vardı ki, Ege 
               
ve Akdeniz’de adını duyan Hıristiyan alemi titrerdi. Rodos Şövalyelerine esir 
               
düştüğü halde tevekkül ve cesareti ile kurtulan, İspanyol ve Cenevizlileri 
               
perişan edip Cezayir’i ele geçirerek Cezayir hükümetini kuran 
               
Yavuz Sultan Selim, Şehzade Korkut gibi isimlerin desteğini alan şahadetin 
               
en güzellerinden denizde şehit olan büyük reis kimdir? 
Cevap   : Oruç Reis 
Soru 36: Minare ve bayrak direklerinin tepesindeki hilale ne denir? 
Cevap   : Alem 
Soru 37: Bayrak, sancak taşıyan kimseye (bayraktar, sancaktara)
Osmanlı da ne 
              
ad verilir? 
Cevap   : Alemdar 
Soru 38: Osmanlı tarihinin en muzdarip padişahı olmuştur. 1922
yılında Malta’ya 
               
oradan da Hicaz’a geçmiş ve Peygamberimiz (s.a.v.)’in mübarek ruhaniyeti 
               
ile görüştü. Daha sonra Hicaz’dan San Marino şehrine geldi ve ömrünü 
               
orada tamamladı. Cenazesi de yaşantısı gibi muzdarip oldu, tabutuna 
               
müslümanların halifesi yazıldı. Vasiyeti Selahattin Eyyubi türbesine 
               
gömülmekti yer olmayınca Sultan Selim Camii avlusuna defnedildi. 
               
Bir müddet sonra cami avlusundaki mezarlarda kaldırılarak park yapıldı. 
               
Mezarında bile rahat yüzü gösterilmemiş bir metrelik kabir dahi kendisine 
               
çok görülmüş olan Osmanlının son padişahı kimdir? 
Cevap   : Sultan Vahdettin 
Soru 39: Osmanlılarda keşif yapan, tahrif veya yağma maksadıyla
düşman memleket 
               
arazisine akın yapan kimseye ne denir? 
Cevap   : Akıncı 
Soru 40: Osmanlı İmparatorluğu yıkılana kadar devlet idaresinin
merkezi sayılan yere 
               
ne ad verilir 
Cevap   : Babıali 
Soru 41: Osmanlılarda eyaletlerin mülki ve askeri en yetkili kişisine
(bugünkü valiye) 
               
ne denir? 
Cevap   : Beylerbeyi 
Soru 42: Devlet hazinesinin bulunduğu yer veya maliye dairesine
Osmanlılarda ne ad 
               
verilirdi? 
Cevap   : Beytülmal 
Soru 44: Osmanlılarda meydana gelen dava ve uyuşmazlıkları şeriat
esaslarına göre 
               
çözen ve karar veren hakime ne ad verilir? 
Cevap   : Kadı 
Soru 45: Bozulan ve ıslahı imkansız hale gelen yeniçeri ocağını
kaldıran, yerine 
               
Asakiri-i Mansurei Muhammediye adı altında yeni bir ordu kuran, 
               
ilk modern tıp okulu olan Tıphane-i Amire’yi öğretime açan, Türkiye’de 
               
yayınlanan ilk Türkçe gazete olan Takvim-i Vekayı’nin çıkarılmasına 
               
öncülük eden, ilk nüfus sayımını yaptıran Osmanlı sultanı kimdir? 
Cevap   : II. Mahmut 
Soru 46: Sultan Ahmet Camisinin mimarı kimdir? 
Cevap   : Sedefkar Mehmet Ağa 
Soru 47: Osmanlı hükümdar sülalesinin erkek evlatlarına verilen isim
nedir? 
Cevap   : Şehzade 
Soru 48: Osmanlılarda ilmiye sınıfının başında bulunan en yetkili din
adamı kimdir? 
Cevap   : Şeyhülislam 
Soru 49: Osmanlı padişahlarının imzası, nişan ve alameti olarak
kullanılan sembole 
               
ne denir? 
Cevap   : Tuğra 
Soru 50: Osmanlılarda padişahtan sonra gelen en yüksek mevkisinde
görev yapan 
               
yüksek rütbeli vezire ne ad verilir? 
Cevap   : Sadrazam 
Soru 51: Osmanlıda yeniçeri ocağında görevli olan devlet askerleri
kimdir? 
Cevap  : Kapıkulu 
Soru 52: Osmanlı zamanında ilk defa Rumeli yakasına kim zamanında
geçildi ve 
               
kendi adına ilk defa para bastıran padişah kimdir? 
Cevap  : Orhan Gazi 
Soru 53: Hadimül Haremeyn (iki haremin hizmetçisi) lakabı hangi
padişaha aittir? 
Cevap  : Yavuz Sultan Selim Han 
Soru 54: Hadimül Müslimin (müslümanların hizmetçisi) lakabı hangi
padişaha aittir? 
Cevap  : Sultan Abdülhamit Han 
Soru 55: Kendi kurduğu medreseden bir oda alabilmek için imtihana
tabi tutulan 
               
Osmanlı sultanı kimdir? 
Cevap   : Fatih Sultan Mehmet 
Soru 56: İslam’ı Hindistan’ın içlerine kadar yayan, aralarında Biruni
ve Firdevsi’nin 
               
de bulunduğu bir çok bilim ve sanat adamını koruyuculuğu altına alarak 
               
Gazne’yi Orta Asya’nın en parlak kültür merkezi haline getiren, İslam 
               
dininin ateşli savunucusu Türk hükümdarı kimdir? 
Cevap   : Gazneli Mahmut 
Soru 57: Malazgirt meydan muharebesinin kahramanıdır. Çağrı Beyin
oğludur. 
               
Selçuklu Sultanı Tuğrul Beyin ölümü ile hükümdar olmuştur. 1064 de Bizans 
               
topraklarına girmiş ve fethetmiştir. Azarbeycan, Urfa, Malazgirt’i fethetmiş, 
               
Hıristiyan ordusuyla baş etmiş, Romen Diyojeni esir etmiş ve Anadolu’yu 
               
müslümanların yurdu haline getirmiştir. Yerine oğlu Melihşah’ı yetiştirmiş ve 
               
Malazgirt zaferinden bir yıl sonra düşman komutanı tarafından hançerlenerek 
               
öldürülmüştür. Malazgirt savaşında secdeye kapanıp: “Niyetim halistir 
               
Allah’ım yardım et, sözlerimde yalan varsa kahret” demiş ve askerlerine 
               
dönerek “Burada Allah (c.c.)’dan başka Sultan yoktur. Benimle birlikte 
               
savaşmak yada savaşmamakta serbestsiniz” diyerek kefenini giyip 
               
Malazgirt’e yürüyen kahraman kimdir? 
Cevap  : Alparslan 
Soru 58: Selçuklu vezirlerinin ünvanı veya Selçuklu hükümdarı
oğullarına harp ve 
               
siyaseti öğretmek için tayin ettikleri ümeradan olan şahsa ne denir? 
Cevap  : Atabey 
Soru 59: Türklerin ilk sultanı Süleyman Şahın oğludur. Çaka Beyin
kızı ile evlendi. 
               
İznik’e yerleşip sultan oldu. Bizanslılar Türkleri yok etmek katı ile Çaka 
               
Bey ile arasını açınca öldürmek zorunda kaldı. Haçlı saldırıları karşısında 
               
Anadolu içerlerine çekilip zaman aralıklı saldırılarla önce Amasya sonra 
               
Ereğli civarında 300000 kişilik ayrı ayrı olmak üzere haçlıları perişan etti. 
               
Haçlıların Kudüs hayalini boşa çıkardı. Selçuklular bu sultan sayesinde eski 
               
güçlerine sahip oldular. 1107 yılında savaş esnasında Habur ırmağına atıyla 
               
birlikte düşüp şehit olan bu ünlü Selçuklu sultanı kimdir? 
Cevap  : I. Kılıçarslan 
Soru 60: Selçukluların adil sultanıdır. Alparslan’ın oğludur.
Karahanlılar’ın elindeki 
               
topraklarını geri aldı. Abbasi Halifesi ile akrabalık kurarak Selçuklu 
               
İmparatorluğunu İslam ülkelerinin koruyucusu yaptı. Değerli Veziri Nizamül 
               
Mülk sayesinde adaleti gerçekleştirdi ve lakabına “El Sultanül Adil” adalet 
               
sahibi sultan denildi. Zamanında Ömer Hayyam, Kaşgarlı Mahmut, İmamı 
               
Kuşeyri ve İmamı Gazali gibi alimler onun yardımını  gördü. Saray işlerine
               
kadın sokmak gibi bir hata sebebi ile bir takım fitneler onun ve vezirinin 
               
başını yemiştir. Selçukluların altın döneminin bu sultanı kimdir? 
Cevap   : Melik Şah 
Soru 61: Selçuklu İmparatorluğunda isminden söz ettiren en büyük
devlet adamıdır. 
               
Sultan Alparslan’ın veziri oldu ve 29 yıl bu görevde kaldı. Kendi adıyla 
               
anılan meşhur Nizamiye Medresesini kurdu. Melik Şahın da vezirliğini 
               
yapan ve batıl mezhep mensupları tarafından şehit edilen bu ünlü Selçuklu 
               
veziri kimdir? 
Cevap   : Nizamül Mülk 
Soru 62: Tarihte ilk müslüman Türk devleti hangisidir ve nerede ne
zamandır? 
Cevap   : Karahanlılar devleti, Miladi 840 yılında
Türkistan’da 
Soru 63: Abbasi Halifelerinin en kudretlisi ve büyüklerinden, 23
yıllık halifelik 
               
dönemi Abbasilerin en parlak dönemi olmuştur. Babası 3.Abbasi halifesi 
               
Mehdi Bin Ebu Cafer Mansur’dur. Kadısı İmamı Azam Hazretlerinin 
               
talebesi İmamı Yusuf idi. Bizans’a karşı devamlı zaferler elde etti. 
               
Zamanında Avrupa cehalet içinde yüzerken onun Frenk İmparatorluğuna 
               
gönderdiği çalar saat hayretler verdi. Onun devri Abbasilerin toprak 
               
bakımından en geniş oldukları devir oldu. Yerine oğlu Emin Bin Abbas 
               
halife oldu. Abbasiler denince ilk akla gelen bu halifenin adı nedir? 
Cevap   : Harun Reşit 
Soru 64: Abbasi devletini kim yıktı? 
Cevap   : Moğollar 
Soru 65: Emevi halifelerinin en büyüklerindendir. Adaleti ve
dindarlığı kendisine 
               
ikinci Ömer dedirtmiştir. Zaten annesi Hz. Ömer’in torunudur. Emevilerin 
               
8. Halifesi olup geçmiş tüm Emevi hatalarını devlet adına tekrarlanmamasına 
               
çalıştı. Babasının varlığı sebebi ile çok zengin olan hanımına “Ey Fatıma! 
               
İnsanların başında bulunduğum için açlıktan ölenleri, umutsuz hastaları, zulüm 
               
görenleri, saygıya layık ihtiyarları düşünüyorum da kıyamette benden hesap 
               
isteneceğinden korkuyorum. Sana soyundan ve kardeşlerinden kalmış olan 
               
mücevherlerin hepsini devlet hazinesine vermeni rica etsem, kabul edermisin” 
               
diyerek tüm mal varlığını hazineye aktardı. Ama yine de ölümünden sonra 
               
nankör insanlar onun devamlı özel odacığında hazineden bir şeylerin 
               
aktarıldığının dedikodusunu yaptılar. Bunlara dayanamayan hanımı odasını 
               
insanlara açınca odacıkta, bir leğen, bir ibrik, bir tespih, bir seccade (post)
               
ve tabanı çakıl dolu bir manzara ile karşılaştılar. İlk dört halife yanında
ismi 
               
zikredilen (Raşit halifelerden), Emevilerin en üstün halifesi kimdir? 
Cevap   : Ömer Bin Abdülaziz 
Soru 66: Eyyubi Devletinin kurucusudur. Yaptığı savaşlarda Mısır,
Filistin, Suriye, 
               
Hicaz ve Yemen’in tek hakimi oldu. Ölümü hiçe sayan bir komutan ve onunla 
               
birlikte canlarını fedaya hazır askerleri ile birlikte, başında İngiliz komutan
               
Richart’ın bulunduğu haçlı ordusunu dize getirdi. Kudüs’ü kimselere vermedi. 
               
Ömrü boyunca “Ben Allah yolunun hizmetçisiyim” derdi. Haçlıların Kudüs 
               
hayalini kırması üzerine izin alarak ziyaret etmek zorunda kaldılar. Eyyubi 
               
devletinin kurucusu bu insan kimdir? 
Cevap   : Selahaddin Eyyubi 
Soru 67: İslam dünyasının yetiştirmiş olduğu en büyük komutanlar
arasındadır. 
               
Allah (c.c.)’ın adını denizlerin ötesine yaymak hevesi ona  İspanya’nın
fethini 
               
nasip etmiştir. Emevi halifesi Abdülmelik ve I. Velit zamanında yaşadı. 
               
7000 kişilik bir kuvvetle İspanya’nın fethine gönderildiğinde 711 yılında bu 
               
onun adı verilen boğazı karşıya geçtiğinde  askerlerin hedefi daima ileri
olsun 
               
diye geriye dönüş akıllarından çıkması için gemileri yaktırdı. İşte bu inançla 
               
Endülüs Emevi devletinin temelleri atıldı. İspanya’yı fethinde gemileri yakarak
               
tanınan bu komutan kimdir? 
Cevap   : Tarık Bin Ziyad 
Soru 68: Emevi devleti ne zaman kuruldu ve ne zaman yıkıldı? 
Cevap  : Hicri 41 yılında kuruldu. Ve 132 yılında yıkıldı. 
Soru 69: 1995 yılı Ağustos ayında İngiliz ve Fransız kuvvetleri
Çanakkale Boğazını 
               
geçebilmek için karadan ve denizden şiddetli bir saldırı başlattılar. Boğazın 
               
savunma komutanı bir Alman generaldir ve hazırlamış olduğu savunma planı 
               
“bu bir savunma değil intihardır” diyen Osmanlı komutanı tarafından reddedilir.
               
Bunun üzerine bu planı uygulamayı kabul eden M. Kemal hareket komutanlığına 
               
getirilir ve “size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” diyerek, yaklaşık 
               
250000 şehit ve 400000 gaziye mal olan Çanakkale savaşını yönetir ve bu 
               
başarısından dolayı Alman Demir Haç  ödülü ile ödüllendirilir. Boğazın
genel 
               
savunma komutanı olan Alman general ve onun hazırladığı savunma planını 
               
reddeden Osmanlı paşası kimdir? 
Cevap   : Liman Von Sanders - Fevzi Çakmak 
Soru 70: I. Dünya savaşı Almanya’nın dolayısıyla Osmanlı’nın da
yenilmesiyle 
               
sonuçlanınca, Osmanlı İmparatorluğu; a-Boğazların denetiminin düşman 
               
devletlere devredilmesi, b-Ordunun dağıtılması, c-Ulaştırma ve 
               
haberleşmenin galip devletlere bırakılması ve Anadolu’nun işgaline zemin 
               
hazırlayan bir anlaşmayı kabul etmek zorunda bırakılır. Bu anlaşmanın tarihi 
               
ve adını söyleyiniz? 
Cevap   : 30 Ekim 1918, Mondros Mütarekesi 
Soru 71: Mondros mütarekesinin akabinde başlayan işgal hareketlerine
karşı, halkın 
               
kendi toprağını savunmak ve zilletten kurtulmak maksadıyla tesis ettiği 
               
kurumlar nelerdir? 
Cevap   : Müdefa-i Hukuk Cemiyetleri ve Kuvayı Milliye 
Soru 72: İstanbul ve Anadolu işgal altında iken Osmanlıların genç
subayları çeşitli 
               
vesilelerle İstanbul’da bir araya gelerek yurdun kurtarılması hususunda 
               
görüştüler. Kurtuluşun İstanbul’dan başlayacak bir hareketle mümkün 
               
olacağı görüşünde olan M. Kemal, Kazım Kara Bekir tarafından 
               
Anadolu’ya geçmesinin gerekliliği hususunda ikna edilir. Ancak Anadolu’ya 
               
geçişinin belli bir yetki ve görevle olmasını ister. Bu arada 15 Mayıs 1918 de 
               
İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilir. Durumun vahameti üzerine padişah 
               
Vahdettin, M. Kemal’i 9. Ordu müfettişi olarak atar ve çok geniş bir bölgeyi 
               
denetleme, buradaki vali ve komutanlara emir verme yetkisi verir. 16 Mayıs 
               
1918 tarihinde Bandırma vapuru ile İngiliz gemilerinin denetiminde İstanbul’dan
               
Samsun’a hareket eder. Anadolu’da büyün hazırlıkları tamamlanmış olan ilk 
               
büyük kongreye, delegelerin büyük çoğunluğunun karşı çıkmasına rağmen 
               
Kazım Kara Bekir’in büyük gayretleriyle kabul edilir ve yurdun kurtuluşu 
               
konusunda çok önemli kararların alındığı bu kongreye başkan seçilir. 
               
Bu kongre hangi kongredir ve hangi tarihler arasında yapılmıştır. 
Cevap   : Erzurum kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1918 
Soru 73: Erzurum kongresi kurtuluş hareketinin başlangıcı
sayılabilecek bir 
               
organizedir. Bu kongrede alınan çok önemli kararlar nelerdir? 
Cevap   : a-Ulusal sınırlarımız içindeki yurt topraklarımızın
bir bütün olduğu, 
               
b-Yurdun yabancı işgalcilere karşı savunulacağı, 
               
c-İstanbul hükümetinin yetersizliği ve yeni bir hükümetin kurulması 
Soru 74: 11 Eylül 1920 - 01 Ağustos 1922 tarihleri arasında görev yapan
I. İstiklal 
               
mahkemeleri kuruluş gayesinin dışında, o dönemde ülkenin çeşitli yerlerinde 
               
oluşturan Hilafet orduları ile mücadele eder ve binlerce müslümanın katli ile 
               
sonuçlanan idam kararları verir. Bu mahkemelerin asıl kuruluş gayeleri
nelerdir? 
Cevap   : Vatana ihanet, asker kaçakları ve buna benzer
vakıalara bakmaktır. 
Soru 75: 1919 ile 1920 yılları arasında, Anadolu’nun çeşitli
yörelerinde halkın Hilafete 
               
ve Şeriata bağlılığını temsil eden ve çok kanlı bir şekilde bastırılan
ayaklanmalar 
               
vuku bulur. Toplu intihar hariç katledilen insan sayısı 10000 kişi
civarındadır. 
               
Meydana geldiği bölge veya öncülük eden şahısların adıyla anılan bu 
               
ayaklanmalar hangileridir? 
Cevap  :  a- Şeyh Recep İsyanı (Sivas) 
               
b- Şeyh Eşref İsyanı (Gümüşhane-Bayburt) 
               
c- Bozkır İsyanı 
               
d- Yozgat isyanı 
               
e- Konya İsyanı 
Soru 76: Son Osmanlı Mebusan Meclisinin, Erzurum ve Sivas
kongrelerinde alınan 
               
karaları benimsediğini, direniş ruhunun İstanbul’da bile ne denli güçlendiğini 
               
anlayan galip devletler, 16 Mart 1920 de fiili olarak zaten işgal altında olan 
               
İstanbul’u resmen işgal ederler. Bunun üzerine Osmanlı Mebusan üyeleri, 
               
karakol cemiyeti aracılığı ile Anadolu’ya geçerler. Erzurum ve Sivas kongreleri
               
delegeleri son Osmanlı Mebusan meclisi üyelerinin katılımı ile I. Türkiye Büyük
               
Millet Meclisi kurulur. Bu meclis nerede ve ne zaman kurulmuştur? 
Cevap   : Ankara’da 23 Nisan 1920 de 
Soru 77: 28 Nisan 1920 Azerbaycan için 70 sene sürecek kan, göz yaşı
ve zulmün 
               
başlangıç tarihidir. Daha da acısı Azerbaycan parlamentosunda yaptığı bir 
               
konuşmasında “Rusların 10. ve 11.orduları gelecek, bizi (Türkiye’yi) işgalden 
               
kurtaracak, aman karşı koymayın” diyen M. Kemal’in elçisine inanarak, 
               
kendilerini işgale gelen Rus ordusunu çiçeklerle ve sevgi gösterileri ile 
               
karşılamalarıdır. Azerbaycan’a giden ve bu elçi kimdir? 
Cevap  :  Halil Paşa 
Soru 78: Erzurum kongresinin devam ettiği sıralarda İstanbul hükümeti
M. Kemal’in 
               
yakalanıp İstanbul’a getirilmesi için emir verir. Buna rağmen M. Kemal Erzurum,
               
Sivas ve hatta Ankara’da ilk günlerinde koyu bir hilafet ve saltanat savunucusu
               
olarak görülür ve bu maksatlarla kongrelerde görevlendirilir. Ancak özel 
               
sohbetlerde çok farklı şeyler söylemektedir. Erzurum kongresinin bittiği gün 
               
Mazhar Müfit’in hatıra defterine yazdıkları, bazı şeyleri çok önceden 
               
planladığının açık delili ve kendisine karşı, İslami kaygılarla açık bir
muhalefetin 
               
ortaya çıkmasının en büyük sebeplerinden biridir. M. Kemal o gün hatıra 
               
defterine neler yazmıştır. 
Cevap   : a-Zaferden sonra hükümet şekli Cumhuriyet olacak,
b-Padişah ve hanedan 
               
hakkında zamanı gelince icap eden muamele yapılacak, c-Kadınların örtüsü 
               
kalkacaktır, d-Fes kalkacak ve medeni devletler gibi şapka giyilecektir. 
Soru 79: Dünya savaşını başlatan olay nedir? 
Cevap  : Avusturya-Macaristan imparatorluğu veliahtı Ferdinand’ın
katledilmesidir. 
Soru 80: İstanbul kaç yılında fethedilmiştir? 
Cevap  : Miladi 1453 yılında 
Soru 81: 1878 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Fahri olarak cami
imamlığı yapardı. 
               
31 Ekim 1919 günü müslüman hanımların başörtüsüne Ermeni ve Fransız 
               
askerleri saldırınca; “Müslüman kadının başörtüsüne uzanan eller kırılmalı 
               
dedi ve silahını ateşledi”. Bu şahıs kim? 
Cevap   : Sütçü İmam 
Soru 82: Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasından “Dini İslam’dır”
ibaresi ne zaman 
               
kaldırılmıştır? 
Cevap :  1924 tarihinde 
Soru 83: “İmtisali (Cahidu Fillah) oluptur niyetim. Dini İslam’ın
Mücerret gayretidir 
               
gayretim.” Bu beyitler hangi Osmanlı padişahına aittir? 
Cevap   : Fatih Sultan Mehmet 
Soru 84: Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde 174 yerde
teşkilatlanarak İslami 
               
esaslara göre yönetilen İmparatorluğu ve Hilafet makamını yıkan, 
               
Jön Türkler diye bilinen parti hangisidir? 
Cevap   : İttihat ve Terakki partisidir. 
Soru 85: Fatih Sultan Mehmet’in elinin kesilmesi kararını veren
kadının ismi nedir? 
Cevap   : Sarı Hızır Efendi 
Soru 86: Tekkeler İslam kültürü tarihinde tasavvuf düşüncesinin,
anlayışının ve 
               
terbiyesinin işlendiği ve yaşandığı yerlerdir. Türbeler İslam büyüklerinin 
               
kabirlerinin üzerine yapılan binalardır. Osmanlı tarihi boyunca buralar 
               
hürmeten ziyaret edilmiş, korunmuş ve sahiplenilmiştir. Halkın kederleri 
               
buralarda dindirilmiş, sıkıntıları giderilmiştir. Bu yerler Cumhuriyet
tarihinde 
               
30.11.1925 tarihinde çıkartılan bir kanunla kapatıldı. Bundan Peygamber 
               
Efendimiz (s.a.v.)’in ashabından İstanbul’da medfun olan ensardan Eyyup 
               
Sultan Hazretlerinin türbesi de nasibini almış ve müslümanların ziyaretine 
               
kapatılmıştır. Eyyup Sultan Hazretlerinin türbesi hangi tarihte tekrar ziyarete
               
açılmıştır? 
Cevap  : 1 Ekim 1950 
Soru 87: 1362 yılında kurulmuş, 465 sene devam etmiştir. Bazı
tarihçilerin kanaatına 
                
göre tarih boyunca zannedildiği gibi başarılı olmuş bir teşkilat değildir. 
               
Padişahın etrafında bir muhafız ve ihtiyat kuvveti olmaktan başka işe 
               
yaramamış, buna mukabil devletin başına her devirde dert açmıştır. 
               
Bu kuruluşun erkan ve ulema meclisinde karar alıp, o gün neşredilen ferman 
               
Sultan Ahmet meydanında halka okunmuş ve böylece 1826 yılında tarihe 
               
karışmıştır. Bu teşkilata Osmanlılar ne ad veriyorlardı? 
Cevap   : Yeniçeri ocağı 
Soru 88: Hilafet makamını Osmanlılara getiren II. Beyazıt’ın oğlu
kimdir? 
Cevap   : Yavuz Sultan Selim 
Soru 89: Turancılık (ırkçılık) hülyası uğruna Osmanlıyı I. Dünya
savaşına sokup, 
               
İslam aleminin dağılıp sömürgeler haline gelmesine sebep olan Akif’in deyimiyle
               
3 beyinsiz vardı. Bunlardan birincisi Enver Paşa, ikincisi Talat Paşadır. 
               
Üçüncüsü kimdir? 
Cevap   : Cemal Paşa 
Soru 90: 1492 yılı Amerika kıtaları için iki yönden önemlidir.
Birincisi, emperyalist 
               
batı ülkeleri bu kıtayı işgal ederek oraya yerleşmişler ve zenginliklerini
Avrupa’ya 
               
taşımışlardır. İkincisi ise, yerli halkın sömürülmesinin yanında katliamlara
uğramış 
               
ve köleleştirilmişlerdir. Bugün bu kıtada yerliler ancak kamplarda
yaşamaktadırlar. 
               
1492 yılı Yahudiler ve Müslümanlar için de önemlidir. Aynı yıl Yahudiler
Osmanlının 
               
korumasına girerek İspanya’nın zulmünden kurtulmuşlardır. Ancak İspanya 
               
müslümanları imdat istemelerine rağmen Osmanlıdan bir yardım görememiş ve
küfrün 
               
keskin kılıçlarına teslim olmuşlardır. Bu tarihte Osmanlıyı yöneten padişah
kimdir? 
Cevap   : II. Beyazıt 
Soru 91: Anadolu Selçuklularının en büyük hükümdarlarındandır.
Gıyaseddin 
               
Keyhüsrev’in oğludur. Babasının hükümdarlığı döneminde Danişment ve 
               
Tokat’a melik tayin edilmiştir. Abisi İzzettin Keykavus’un ölümü ile Selçuklu 
               
tahtına oturmuştur. Konya, Sivas ve Kayseri’nin etrafını Moğol eşkıyalarına 
               
karşılık surlarla çevirmiştir. Bizansın Alaiye kalesini ele geçirip, tersane
kurup 
               
gemiler yaparak Karadeniz’i aşıp Kırım’da mücadeleler verdi. 1226 da 
               
Malatya’yı fethetti. 1230 da Celalettin Harzemşah’a karşı bir zafer elde etti. 
               
Kendisine döneminde “Sultanül Azam” (büyük sultan) denilmiştir.