| SİYER | 
Soru 1  : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kendisine vahiy
gelmeden önce devamlı 
               
olarak şehirden uzaklaşıp, putlara tapmamanın zevkini çıkardığı yer ve 
               
sonunda da kendisine peygamberliğin verildiği yani ilk vahyin geldiği dağın 
               
ve mağaranın ismi nedir? 
Cevap   : Nur dağı, Hira mağarası. 
Soru 2  : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e Hira mağarasında iken
gelen ilk vahyin şekli 
               
nasıldır? 
Cevap   : Rüyayı Sadıka (Gerçek rüya şeklinde) 
Soru 3  : Ebu Süfyan, Ebu Cehil ve El-Ehnes isimli üç müşrik
gizlice birbirlerinden 
               
habersiz Allah Resulü (s.a.v.)’in Kur’an okumasını dinlemeye giderlerdi. 
               
Sabaha kadar evin yakınında Kur’an okunuşunu dinlerler gün ağarmaya 
               
başlayınca da kimseler görmesin diye gizlice ayrılmak istediklerinde 
               
birbirleriyle karşılaşırlar ve birbirlerine bir daha gelmemek üzere söz
verirlerdi. 
               
Ama her üçüde bir önceki gece dinledikleri şeyi özlerler, verdikleri sözleri 
               
unutur yine bir sonraki gece gizlice gelirlerdi. Bir kez daha söz verip gene 
               
gelirler Kur’an’ı Kerim’in bu güzelliğini gördükleri halde yinede teslim 
               
olmuyorlardı. İşte bu şekilde hoşnut olup ta kabul etmeyen, teslim olmayan bu 
               
insanlar ve onlar gibi onların bulunduğu konuma ne ad verilir? 
Cevap   : İnadı Küfür. 
Soru 4  : İslam’ı yaşamak için yerel iktidarın zulüm
rejimlerinden kaçıp daha müreffeh bir 
               
hayata kavuşmak müslümanca yaşamak, Allah (c.c.)’ın kanunlarını ikame etmek, 
               
Ruhun Allah (c.c.)’ın kanunlarıyla terbiye edilmesi için ilahi yaşam kaygısını 
               
Allah (c.c.)’ın arzında değişik yerlerde vermek sebebiyle yapılan göçe ne ad
verilir? 
Cevap   : Hicret. 
Soru 5  : Mekke’de İslam’ın istediği şekilde yaşayamayan
müslümanların, bir davanın 
               
gerçekleşmesi gayesi ile yani insanların ve beşer sistemlerin değil, Allah
(c.c.)’ın 
               
istediği şekilde yaşamak için vatanlarını, evlerini, binitlerini, ailelerini
terk 
               
etmeleri hareketine ne ad verilir? 
Cevap   : Hicret. 
Soru 6  : Suçları yalnız Allah (c.c.)’a inanmak, onun
kanunlarına göre yaşamayı istemek 
               
olan insanlara Mekke müşrik devleti tarafından alınan, hiç bir şekilde 
               
müslümanlarla temas edilmeyecek, onlardan kız alınmayacak, kız verilmeyecek, 
               
hiç bir şey satın alınmayacak ve satılmayacak gibi kararların alınıp halka 
               
duyurulması için bir afişle Kabe’nin duvarına asılması olayına İslam tarihinde 
               
verilen ismi o günkü ve bugünkü adıyla söyleyiniz. 
Cevap   : Haber-üs Sahife, Ambargo. 
Soru 7  : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Medine’ye gelişinin
yedinci ayında Rabbimiz 
               
savaşa izin verdi. Bu izin Hac suresi 39 ve 40.cı ayetlerle oldu. Bu ayetlerden
               
sonra Allah Resulü (s.a.v.)’in düşman üzerine gönderdiği ilk İslam ordusu ve 
               
aynı zamanda İslam’ın ilk seriyyesi olan seriyyenin komutanı kimdir? 
Cevap   : Hz. Hamza (r.a.) dır. 
Soru 8  : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hicretinden hemen
sonra Medine’de yaptığı 
               
ilk üç iş nedir? 
Cevap   : a-İslam devletinin merkezi olan caminin inşaatı, 
               
b-Müslümanların ekonomik sorunlarını gidermek, 
               
c-Müslümanların can emniyetini sağlamak. 
Soru 9  : İşkence yıllarında Ebu Lehep ve karısı Ümmü Cemil müşriklerin
iki azılı 
               
kişileri idiler. Biri emir veriyor diğeri uyguluyordu. Ebu Lehebin emriyle 
               
Ümmü Cemil dikenleri topluyor ve Allah’ın Resulü (s.a.v.)’in geçeceği 
               
yollara diziyordu. Bu iki zalimin yaptıkları zulümlerden dolayı Kur’an’ı 
               
Kerim’de adlarına sure inmiş ve bu surede kendilerine Rabbimizin kelamıyla 
                
beddua edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e ve ashabına zulmeden 
                
bu iki azılı müşrikin Tebbet suresinde geçen ahiretteki isimlerini söyleyiniz. 
Cevap   : Hammaletel Hatap. 
Soru 10: Rasulüllah Efendimiz (s.a.v.)’in bir gecede Mekke’den
Kudüs’e oradan da 
               
Allah (c.c.)’a en yakın makam olan Sidret-ül Müntehaya gitmesine ne ad verilir?
Cevap   : İsra ve Miraç. 
Soru 11: Beş vakit namaz ne zaman farz kılındı? 
Cevap   : Miraçta 
Soru 12: Mekke’de tebliğ imkanı kalmayınca Allah Resulü (s.a.v.)
tebliği Mekke dışına 
               
taşımayı düşündü. İlk sefer olarak Taife gitmeyi planladı. Çünkü orada 
               
akrabaları vardı ve bundan dolayı tebliğin rahat olacağına inanıyordu. Ama 
               
orada da Ebu Lehebin emriyle zulmün devam ettiğini görünce Peygamber 
               
Efendimiz (s.a.v.) küfür ehli hakkında mukaddes ve tarihi bir söz söylüyordu. 
               
Bizlere tecrübe ve düstur olacak bu tarihi söz nedir? 
Cevap   : “Küfrün hepsi tek millettir.” 
Soru 13: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hicret esnasında Medine yolunda
değil 
               
Mekke’nin güney kısmına doğru yola çıkıp ve üç gün Mekke yakınlarında bir 
               
mağarada kalıp sonra hicretlerine (yollarına) devam ettiler. Ebu Bekir (r.a.)
ile 
               
kaldıkları bu mağaranın ismi nedir? 
Cevap   : Sevr Mağarası. 
Soru 14: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in emriyle savaşa gidilen ama
kendisinin 
               
iştirak etmediği seferlere (savaşlara) ne denir? 
Cevap   : Seriyye. 
Soru 15: Mekke’de yaşanan ambargo olayından sonra her an saldırı olur
diyerek 
               
silahlı olarak bekleyen müslümanlardan bir sahabe bir gün 
               
Rasulüllah (s.a.v.)’e şu suali sordu: “Ya Rasulüllah, hayatımızdan emin olup 
               
silahlarımızı bırakacağımız gün gelmeyecek mi?”  Bu soruya Peygamber 
               
Efendimiz (s.a.v.)’in kıyamete kadar da Ümmeti Muhammede bir ölçü olacak 
               
şekilde verdiği cevap nedir? 
Cevap   : “Müslümanların silahlarını bırakıp rahat edecekleri
günler az olacaktır” 
               
şeklinde oldu 
Soru 16: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bizzat başında komutan
olarak iştirak ettiği 
               
savaşlara gaza denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç defa savaşa katılmıştır?
Cevap   : 27 defa 
Soru 17: Hz. Ömer (r.a.)’in ifadesi ile Rasulüllah (s.a.v.)’in hayat
programının özeti nedir? 
Cevap   : İman, Hicret, Cihat. 
Soru 18: Allah (c.c.)’ın istediği gibi İslam’ı top yekün yaşanması ,
İslam’ı tebliğ uğruna 
               
verilen mücadeleye, Allah (c.c.)’ın hükümlerinin her tarafta uygulanmasını
temin 
               
için mü’minin canı ve malıyla, mücadeleye, söz, yazı, sohbet ve savaşla olan 
               
harekete ne denir? 
Cevap   : Cihat. 
Soru 19: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bizzat orduya komutan olarak
ilk katıldığı 
               
savaşın, başka bir ifade ile ilk gazvenin adı nedir? 
Cevap   : El-Ebva (Veddan) Gazvesi. 
Soru 20: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in gönderdiği ilk savaşlardan
olan seriyyenin 
               
bir kaç özelliği vardır ki bunlar: İlk defa bir kafir öldürüldü, ilk defa esir
alındı, 
                
ilk defa ganimet alındı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu seriyyeye gizli bir 
               
yazıyla emir vermiştir. Bu özelliklere sahip olan seriyyenin komutanı kimdir? 
Cevap  : Abdullah Bin Cahş. 
Soru 21: Uhut harbinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i öldürmek kastı
ile atını onun 
               
üzerine süren ama Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bir hamle ile öldürdüğü, 
               
Mekke döneminde Rasulüllah (s.a.v.)’e en çok işkence yapan ve ölümü 
               
Efendimizin elinden olan kafir kimdir? 
Cevap   : Ubey Bin Halef. 
Soru 22: Mekke devletinin, İslam devletine yenildiği savaşların en
büyüklerindendir. 
               
Ki bu savaşta müşriklerin önde gelen isimlerinden Ebu Cehil, Utbe Bin Rabia, 
               
Ümeyye Bin Halef, Nadir Bin Haris gibi azılılarını kaybetmiälerdxr. 
Cevap   : Bedir Savaşı. 
Soru 23: Bedir savaşında esir alınmış müşrik bir şair bir daha
müslümanlar ve İslam 
               
dini aleyhine şiirler yazmamak şartıyla serbest bırakılmıştı. Ama Uhut savaşı 
               
öncesinde basının, medyanın, şairlerin önemini bilen Mekke müşrik devleti 
               
köle olan bu şairi fikren devlete bağlı olduğu için dili ve kalemi satın
alınarak 
               
devlet rejimini müdafaa nutukları attırdı. Mekke müşrik devletinin zorlaması
ile 
               
yine İslam’ın aleyhine şiirler yazdırtılan bu şair kimdir? 
Cevap   : Ebu İzzet. 
Soru 24: İslam’ın Mekke döneminde bulunmayan, Medine döneminde ortaya
çıkan 
               
namaz kılıp, oruç tutup, hacca gittiği hatta cihada dahi iştirak ettiği halde
İslam 
               
düşmanlığı yapan, Kur’an okuyup okutturdukları halde tağutun, şirki düzenlerin 
               
ve putların emrinde çalışan müslüman tipleri vardı. Uhut savaşına önce katılıp 
               
sonra askerin moralini bozmak için tekrar Medine’ye dönen o gün için başlarında
               
Abdullah Bin Ubey olan İslam toplumunun kanser kaynağı tiplere İslam’ın verdiği
               
isim nedir? 
Cevap   : Münafık. 
Soru 25: İslam’ın en önemli savaşlarından biri olan Uhut savaşı
galibiyetle sona 
               
ermedi. Kıyamete kadar Ümmeti Muhammede ders ve tecrübe olacak 
               
bir olaydı. İşte Uhut gibi bir savaşın kazanılamamasının sebebi nedir? 
Cevap   : Peygamberimiz (s.a.v.)’in emrinin ihlali (Keyfi
hareket etmek) 
  
Soru 26: Bir musibet bin nasihatten yeğdir. Akıllı, tarihten ders
almasını bilen bir 
               
insanın (Ümmeti Muhammed’in) Uhut savaşından alacağı tek ders vardır. 
               
Uhut savaşının ümmete verdiği ders nedir 
Cevap   : Emre itaat etmek. 
Soru 27: Ebu Bera  adında bir münafık müslüman olduğunu ve
Kur’an’ı Kerim’i 
              
öğrenmek istediklerini söyleyip, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den 
               
bulundukları mevkide kendilerine Kur’an öğretmeleri için Kur’an 
               
okutabilecek sahabeler, hafızlar istedi. Peygamberimizin izni ile İslam’ı 
               
kabul eden bu yeni insanlara Allah (c.c.)’ın dinini ve kitabını öğretmek 
               
için 70 tane hafız sahabe, Ebu Bera ismindeki münafık ile yola çıktı. 
               
Fakat bu güzide insanlar yolda pusuya düşürülerek şehit edildiler. 
               
Bu olayın haberi Allah Resulü (s.a.v.)’e ulaşınca çok üzüldü, dayanamadı 
               
hatta namazlarda onlara kunut okudu (beddua etti). Bu hadise İslam tarihinde 
               
70 sahabenin şehit edildiği yerin ismi ile anılır. Bu hadisenin adı nedir? 
Cevap   : Bir-i Mauna hadisesi. 
Soru 28: Hendek savaşının diğerlerinden farkı bir savunma niteliğinde
olmasıdır. Bu 
               
savunma Medine’nin düşman gelecek olan tarafına hendek kazılmasıdır. 
               
Hendek kazılması yönündeki fikir ise yapılan istişarenin sonucudur. 
               
Bu istişarede Hendek kazma fikrini ortaya koyan  kimdir 
Cevap   : Selman-ı Farisi. 
Soru 29: Umre maksadıyla Mekke’ye gelip kendilerine Kabe’nin olduğu
yere 
               
sokulmayacakları haberini alan Allah Resulü (s.a.v.), Hz. Osman’ı elçi 
               
olarak Mekke’ye gönderdi. Daha sonra Hz. Osman’ın öldürüldüğü 
               
haberi (yanlış) gelince Efendimiz (s.a.v.) elçiyi öldüren bu müşriklerle 
               
savaşmadan vazgeçmeyeceğiz diyerek etrafındaki sahabeleri savaş için 
               
biat etmeye davet etti. Sahabeler de ölünceye kadar savaşacaklarına 
               
dair biat ettiler. Bu biate ne ad verilir? 
Cevap   : Rıdvan Biatı. 
Soru 30: Hicretin 6.cı yılında Hac için gelen müslümanlar müşrikler
tarafından 
               
Mekke’ye sokulmayıp hatta elçi olarak gönderilen Hz. Osman’ın şehit 
               
olduğu (yanlış) haberinden sonra yapılan Rıdvan Biatını duyan müşrikler 
               
o yıl Mekke’ye girilmemesi şartıyla aralarında bir barış anlaşması 
               
yapılmasını teklif ettiler. Bu teklif kabul edilerek anlaşmaya gidildi. 
               
Anlaşmanın tüm maddeleri ilk görünüşte müslümanların aleyhine gibi görüldü 
                
ise de netice müslümanların yararına sonuçlar çıkan anlaşmanın adı nedir? 
Cevap   : Hudeybiye Anlaşması. 
Soru 31: Hudeybiye anlaşmasından sonra müslüman olup Medine devletine
               
sığındığında anlaşma gereği Mekke polisine Rasulüllah (s.a.v.) tarafından 
               
teslim edilen biri vardı. Yolda Mekke polislerini öldürerek 
               
Peygamberimiz (s.a.v.)’e “Siz sözünüzü tuttunuz Ya Rasulüllah, ben ise 
               
işkenceden kurtulmak istedim” diyerek Medine’den çıkar ama 
               
Mekke’ye de teslim olmadan Medine dışında El-İss denen yere yerleşip 
               
Mekke’nin ticaret kervanlarını vurarak Mekke devletini yıldırdı. Aldığı 
               
işaretle bu hareketine Mekke’den müslüman olarak çıkan yeni müslümanları 
               
yanına alarak bu harekete devam eder. Mekke devleti yapılan Hudeybiye 
               
anlaşmasını bu şahsın hareketlerine dayanamayarak kendisi bozmak zorunda 
               
kalır. Bu sayede İslam’ın ve müslümanların aleyhine olan anlaşmayı lehe 
               
çeviren sahabe kimdir ve İslam tarihinde bu yapılan harekete ne denir 
Cevap   : Ebu Basir – Vur kac taktigi 
Soru 32: Ebu Basir’in vur kac hareketini başlatıp Hudeybiye
anlaşmasını 
               
müslümanların lehine çevirmesi anlaşma maddelerinde bulunan ifadelere aykırı 
               
davranmayıp usulüne uygun anlaşmaya sadık kalarak hareket etmesi Allah 
               
Resulü (s.a.v.)’in bir siyaseti idi. Çünkü anlaşmanın maddesi “Mekke’den bir 
               
müşrik müslüman olup Medine’ye iltica ederse, Medine devleti bu müslümanı 
               
Medine’ye almayacaktı.” Bu madde de geçen ifadeye göre Allah Resulü (s.a.v.) 
               
Ebu Basir’i Medine’ye almamış ama Medine dışındaki gerilla hareketini 
               
duyunca da ona müdahale etmediği gibi “Keşke Basir yalnız olmasaydı” diyerek 
               
onun yaptığını ima ile kabul etmişti. Allah Resulü (s.a.v.)’nün bu olaydaki
izlediği 
               
siyasetin bize verdiği anlam nedir? 
Cevap   : Beşer hukukunu müslümanların lehine kullanma
siyaseti. 
Soru 33: Müşriklerin önceden Mekke’ye diktikleri putları Allah Resulü
(s.a.v.) Mekke 
               
fethinde teker teker işaret ederek putları yıktırdı. Her putu işaret edip
kırdırırken 
               
bir ayet okuyordu. İşte Allah Resulü (s.a.v.)’in putları kırarken okuduğu ayet 
               
meali nedir? 
Cevap   : Hak Geldi Batıl Zail Oldu. Batıl yok olmaya
mahkumdur. (İsra 81) 
Soru 34: Huneyn savaşında Allah Resulü (s.a.v.), Ebu Hadrat’ı casus
olarak Havazin 
               
ahalisi için gönderdi. Havazin halkının savaş için hazırlık yaptığını duyan 
               
Peygamberimiz (s.a.v.) hazırlıklara başladı. Bu savaş için henüz müslüman 
               
olmamış olan Saffan Bin Ümeyye isimli bir kafirden 100 zırh ve silah geri 
               
verilmek üzere alıp Havazin üzerine yürüdü. Bu hareketle Allah Resulü 
               
(s.a.v.)’in ümmetine verdiği ders nedir? 
Cevap   : Düşmanla savaşmak için kafirden silah alınabileceği
hususu. 
Soru 35: Münafıkların Küba’da yaptıkları ve Peygamber (s.a.v.)’e
gelerek orada namaz 
               
kıldırmasını isteyerek yaptıkları yerin meşrulaşmasını istedikleri ama
Efendimizin 
               
Hz. Cebrail (a.s.)’ın bildirmesiyle kabul etmediği gibi yıktırdığı ve hakkında
ayet 
               
inen mescidin adı nedir? 
Cevap   : Mescidi Dırar. 
Soru 36: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in zevcelerinin (hanımlarının
isimlerini söyleyiniz. 
Cevap   : a- Hz. Hatice    b- Hz.
Sevde    c- Hz. Aişe    d- Hz. Zeynep 
               
e- Hz. Ümmü Seleme  f- Hz. Hafsa   g- Hz. Zeynep (Cahşın kızı) 
               
h- Hz. Ümmü Habibe   i- Hz.Cüveyriyye 
               
j- Hz. Safiyye    k- Hz. Mariyye     l- Hz.
Meymune (R. Anhüma). 
  
Soru 37: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in İncil ve Tevrat’ta geçen
isimleri nelerdir? 
Cevap   : İncil’de; Baraklit, Tevrat’ta; Münhemenna. 
Soru 38: Hz. Hacer validemiz Mekke topraklarında oğlu İsmail’e su
aramak için Safa 
               
ve Merve tepelerinde koşup dururken, bıraktığı yerde kendi kendine ayaklarını 
               
yere vurarak eşinen Hz. İsmail’in ayakları altından Allah (c.c.)’ın izni ile
çıkan 
               
ve bugün dahi müslümanların faydalanıp içtiği, tüm hacıları doyuran, şifalı, 
               
bereketli, bu gün yer itibariyle Kabe’nin altından çıkan suyun adı nedir? 
Cevap   : Zemzem. 
Soru 39: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğumu ne zamandır? 
Cevap   : Miladi 571 yılı (Fil vakasının olduğu yıl),
Rebülevvel ayının 12.ci gecesine 
               
tesadüf eden Pazartesi günü dünyaya geldi. 
Soru 40: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in annesinin ismi nedir? 
Cevap   : Vehb’in kızı Amine. 
Soru 41: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in süt annesinin adı nedir? 
Cevap   : Hz. Halime. 
Soru 42: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in süt kardeşinin ismi nedir? 
Cevap   : Hz. Şeyma. 
Soru 43: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in dedesinin adı nedir? 
Cevap   : Abdulmuttalip. 
Soru 44: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in babalarının ismi nedir? 
Cevap   : Abdullah. 
Soru 45: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in dedesinin vefatından sonra
büyüten 
               
amcası kimdir? 
Cevap   : Ebu Talip. 
Soru 46: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç tarihinde Mekke’den
Medine’ye hicret etti? 
Cevap   : 622 yılında. 
Soru 47: Ganimet ne demektir? 
Cevap   : Harpte düşmanlardan alınan mal demektir. 
Soru 48: İslam’da ilk ganimet ve esir ne zaman alındı? 
Cevap   : Abdullah Bin Cahş komutasında yapılan seriyyede
alındı. 
Soru 49: İlahi vahye göre ganimetlerin taksimi nasıl yapılırdı? 
Cevap   : Ganimetlerin beşte biri Allah’a ve Resulüne, beşte
dördü ise mücahitlere aitti. 
               
Beşte bir de beşe ayrılarak Peygamberimiz (s.a.v.)’in akrabası, yetimler, 
               
fakirler ve aciz yolculara verilirdi. 
Soru 50: Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in: “Eğer Zeyd Bin Harise
şehit olursa 
               
yerine Cafer Bin Ebu Talip, oda şehit olursa komutanlığa Abdullah Bin Revaha 
               
geçsin, şayet oda şehit olursa müslümanlar içlerinden birini seçsin” diyerek 
               
orduyu gönderdiği ve bu tüm söyledikleri şeylerin gerçekleştiği savaş
hangisidir? 
Cevap   : Mute savaşı. 
Soru 51: Ehli Beyt kimdir? 
Cevap   : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in aile fertleri ve
bunların soyundan gelenlere denir. 
Soru 52: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kaç adı vardır söyleyiniz. 
Cevap   : Dört adı vardır: a-Ahmet  b-Muhammed 
c-Mustafa  d-Mahmut. 
Soru 53: Yaşı yirmiyi geçmediği halde, aralarında büyük sahabelerin
de bulunduğu, 
               
Bizanslılara karşı savaşan İslam ordusuna Rasulüllah (s.a.v.) tarafından 
               
atanan sahabedir. Bu atamayı dünyadan göç etmeden birkaç dakika 
               
evvel ve Azrail (a.s.)’ın yanında iken son sözleri nedir? 
Cevap   : Üsame Bin Zeyd (r.a.) (“Üsame’nin ordusu cihada
gitsin”) 
Soru 54: İslam Medine devletini Efendimiz (s.a.v.) kurduktan sonra
devletler bazında 
               
İslam’ı tebliğ için hangi ülkelere elçi ve mektup göndermiştir? 
Cevap   : Habeşistan, Mısır, Doğu Roma İmparatorluğu ve İran. 
Soru 55: Efendimiz (s.a.v.)’in Refikül Ala’ya (Büyük dosta-Cenabı
Allah’a) kavuşma 
               
olarak tarif ettiği vefatı kaç yaşında olmuştur. 
Cevap   : 63 yıl olmuştur. 
Soru 56: Tebuk seferine katılmadığı için Peygamber Efendimiz (s.a.v.)
ve ashabının 
               
kendisiyle (hakkında ayet nazil oluncaya kadar) 50 gün konuşmadığı 
               
sahabe kimdir? 
Cevap   : Kab Bin Malik. 
Soru 57: Medine’de münafıkların başı olan hainin ismi nedir? 
Cevap   : Abdullah Bin Ubeyy Bin Selul. 
Soru 58: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in vefatından sonra kendisini
peygamber ilan 
               
eden ve sonra Yemame’de Vahşi tarafından öldürülen sahtekar kimdir? 
Cevap   : Müseylemetül Kezzap 
Soru 59: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç yaşında peygamber oldu ve
ne kadar süre 
               
peygamberlik yaptı? 
Cevap   : 40 yaşında peygamber oldu, 23 yıl peygamberlik
yaptı. 
Soru 60: Habeşistan’a yapılan hicret hakkında bilgi veriniz? 
Cevap   : İlki 615 yılının Recep ayında aralarında Hz. Osman
ve ailesi Rukiye’nin de 
               
bulunduğu 12 erkek ve 4 kadın olarak üç ay devam etmiş olan hicrettir. 
               
İkincisi ise 616 yılında 82 erkek, 21 kadın Cafer Bin Ebu Talip 
               
başkanlığında yapılmıştır. 
Soru 61: İslam’ın ilk düşmanlarından bir kafir vardı ki bu her zaman
işkence eder, 
               
alay eder ve müslümanları rahat bırakmazdı. Abdullah İbni Mesud’u yere 
               
ellerini ve ayaklarını bağlayıp ona işkence yapmış hatta dini ile alay dahi
etmişti. 
               
Sonunda Bedir savaşında Efendimiz (s.a.v.)’in ondan bana haber getir emri ile 
               
savaş meydanında bulup elleri ve ayaklarının eklem yerlerinden ayrı ayrı dört 
               
kılıç darbesiyle yerde olduğunu görüp önce İslam’ı son bir kez daha tebliğine 
               
şiddetli cevap alması üzerine kafasını keserek sonra onun kulaklarını delip ip 
               
takıp sürükleyerek Peygamberimizin yanına getirdiği Allah düşmanı kafir kimdir?
Cevap   : Ebu Cehil (Cehaletin babası) 
Soru 62: Mescidi Nebevinin bir tarafında, evsiz ve yurtsuz olanların
ve fakir 
               
müslümanların barınması için bir gölgelik yapılmıştı. Buranın üstü kapalı ise
de 
               
etrafı açıktı ve burası bir ilim yuvası idi. Hatta en çok hadis rivayet eden 
               
Ebu Hureyre (r.a.)’da burada yetişmişti. Bu ilim yuvasının ismi nedir? 
Cevap   : Ashabı Suffa 
Soru 63: Peygamberimiz (s.a.v.)’in annesi Amine hatunun sadık
hizmetçisidir. Hz. 
               
Amine hatunun vefatından sonra Peygamberimizi dedesi Abdulmuttalib’e 
teslim 
               
eden ve Efendimiz (s.a.v.)’in “Annemden sonra annem sensin” dediği bu sadık 
               
hizmetçi kimdir? 
Cevap   : Ümmü Eymen 
Soru 64: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kaç çocuğu vardı isimleriyle
birlikte söyleyiniz. 
Cevap   : Yedi çocuğu olmuştur. Dördü kız, üçü erkektir.
Kızları: Zeynep, Rukiye, 
               
Ümmü Gülsüm ve Fatıma’dır. Erkek çocukları: İbrahim, Kasım ve Abdullah’tır. 
Soru 65: Hz. Ömer (r.a.)’ın müslüman olması kız kardeşi ve
eniştesinin müslüman 
               
olduklarını öğrenip onları ve Rasulüllah (s.a.v.)’i öldürmek niyetiyle gelirken
               
eniştesinin evinin yakınında duyduğu Kur’an’dan etkilenmesi sonucunda olmuştur.
               
Hatta onları dövmesine rağmen yine de tekrar dinlediği eniştesinin okuduğu 
               
surenin, kız kardeşinin ve eniştesinin isimlerini söyleyiniz? 
Cevap   : Taha suresi, Kız kardeşi; Fatıma, eniştesi; Said 
Soru 66: Bedir savaşında kaç müslüman şehit oldu, kaç kafir
öldürüldü? 
Cevap   : 14 müslüman şehit oldu ve 70 kafir öldürüldü. 
Soru 67: Uhut savaşında şehit olan müslümanların sayısı kaçtır? 
Cevap   : 72 müslüman şehit olmuştur. 
Soru 68: Efendimiz (s.a.v.)’i hicret esnasında yakalayıp Darun Nedve
denen müşrik 
               
meclisinden hediye almak isteyen ama atının ayakları çöle batarak hedefine
ulaşamayan kimdir? 
Cevap   : Süreka 
Soru 69: Ezanı Muhammedi’yi rüyasında gören sahabe kimdir? 
Cevap   : Abdullah Bin Zeyd 
Soru 70: Uzza isimli putu kıran sahabe kimdir? 
Cevap   : Hz. Halit Bin Velid 
Soru 71: Rasulüllah (s.a.v.)’in şairinin ismi nedir? 
Cevap   : Hassan Bin Sabit. 
Soru 72: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ilk olarak peygamberliğini
açıkça ilan ettiği yer 
               
neresidir ve ilk olarak ona karşı çıkan kimdir? 
Cevap   : Safa tepesinde ve ona ilk karşı çıkan amcası Ebu
Leheb’tir. 
Soru 73: Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in son katıldığı savaş
hangisidir? 
Cevap   : Tebuk savaşı. 
Soru 74: Uhut savaşında Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kılıcıyla
savaşan sahabe kimdir? 
Cevap   : Ebu Dücane 
Soru 75: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in tebliği Mekke dışına
çıkarmayı 
               
düşündüğünde aklına ilk gelen yer Taif olmuştu. Çünkü orada tanıdık kapısına 
               
varabileceği akrabaları vardı. Ama Taif ona beklediği gibi değilde  Ebu
Leheb’in 
               
emriyle sert bir şekilde cevap vermiş hatta taşlamışlardı. İşte bu yolculukta 
               
Efendimiz (s.a.v.)’e eşlik eden bir sahabe vardı. Bu insan atılan tüm taşlara
göğüs 
               
germişti. Bu yiğit insan kimdir? 
Cevap   : Zeyd Bin Harise. 
Soru 76: Hendek savaşına adı verilen hendeklerin uzunluk, boy ve
eninin ölçüleri ne kadardır? 
Cevap   : Uzunluğu: 5,5 km, derinliği: 5 m, eni:9 m. dir. 
Soru 77: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in İştika (yağmur isteme)
namazı kılarak dua 
               
edip namaz biter bitmez hemen yağmurun yağmaya başladığı bir bölge vardı. 
               
Mescidi Nebevinin karşısında olan bu yere Efendimiz (s.a.v.) sıcak havalarda 
               
gider ve orada gölgelenirdi. Çünkü bir bulut orayı devamlı ferah tutardı. 
               
Buraya daha sonra bir mescit inşa edildi. Bu mescidin adı nedir? 
Cevap   : Gamame mescidi (Bulut mescidi) 
Soru 78: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğduğu gece hangi tarihi
olaylar meydana 
               
geldi? 
Cevap   : a-Kisra sarayında 14 sütun yıkıldı b-Mecusilerin
ateşleri söndü c-Sava gölü 
               
kurudu. 
Soru 79: Tövbe suresinde kendisinden bahsedilen, Peygamber
(s.a.v.)’in ilk inşa ettiği 
               
mescit olarak bilinen mescit hangisidir? 
Cevap   : Kuba mescidi. 
Soru 80: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Mekke hayatında öyle bir yıl
yaşadı ki o yıl 
               
amcası Ebu Talip vefat etmiş, amcasının vefatından üç gün sonra zevceleri 
               
Hz. Hatice (r.a.) ahirete göç etmişti. Aynı yıl müslümanlara ambargo 
               
uygulanmış ve zor durumda bırakılmıştı. Bu yıl Efendimiz (s.a.v.) için
sıkıntılı 
               
olmuştu. İslam tarihinde bu yıla verilen isim nedir? 
Cevap   : Hüzün yılı. 
Soru 81: Siyeri Nebi yada Sireti Nebi ne demektir? 
Cevap   : Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hayatını konu alan kitaba
verilen isimdir. 
Soru 82: Müslümanlardan bazıları sayıca fazla olduklarını düşünüp
gurura 
               
kapıldıkları için imtihan olarak yeryüzü tüm genişliğine rağmen kendilerine 
               
dar geldiği bir savaş yaşadılar. Bu savaşta pusuya düşürüldükleri için 
               
dağıldılar, hatta Allah Resulü (s.a.v.)’i yalnız bıraktılar ve büyük bir panik 
               
yaşadılar. Hz. Abbas (r.a.)’ın daveti, hatırlatması ve bağırması üzerine 
               
tekrar toplanarak zaferi kazandılar. Hakkında inen ayetle müslümanlara ders 
               
olan bu savaş hangisidir? 
Cevap   : Huneyn savaşı. 
Soru 83: İlk Cuma namazı nerede kılınmıştır? 
Cevap   : Ranuna vadisinde. 
Soru 84: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ilk vahiy geldiğinde kime
anlattı? 
Cevap   : Hanımı Hz. Hatice’ye. 
Soru 85: Peygamberimiz (s.a.v.) kaç sene İslam’ı gizli olarak
anlattı? 
Cevap   : 3 sene. 
Soru 86: Hicret gecesi kafirler nereye toplandı? 
Cevap   : Mekke’de Darun Nedve’de toplandılar. 
Soru 87: Peygamberimiz (s.a.v.)’in hicret esnasında saklandığı
mağaranın ismi nedir? 
Cevap   : Sevr Mağarası. 
Soru 88: Mekke ne zaman fethedildi? 
Cevap   : Hicretin 8. Yılı Ramazan ayının 17.sinde. 
Soru 89: Hudeybiye savaşı ne zaman oldu? 
Cevap   : Hicretin 6. Yılında. 
Soru 90: Hayber savaşı ne zaman oldu? 
Cevap   : Hicretin 7. Yılında. 
Soru 91: Hendek savaşı ne zaman oldu? 
Cevap   : Hicretin 5. Yılında. 
Soru 92: Peygamberimizin son savaşı hangisidir? 
Cevap   : Tebuk savaşıdır. 
Soru 93: Akabe biati nedir? 
Cevap   : Peygamberimiz (s.a.v.) ile Medinelilerin hicretten
önce yaptıkları anlaşmadır. 
Soru 94  : Ravza-i Mudahhara neresidir? 
Cevap     : Peygamberimiz (s.a.v.)’in kabri ile
minberi arasına denir. 
Soru 95  : Asr-ı Saadet ne demektir? 
Cevap     : Rasulüllah (s.a.v.)’in yaşadığı çağa
Asr-ı Saadet (mutluluk yılları) denir. 
Soru 96  : Rasulüllah (s.a.v.)’in dayısı kimdi? 
Cevap     : Sad Bin Ebi Vakkas. 
Soru 97  : İsmet, Emanet, Fetanet, Sıdk ve Tebliğ tüm
peygamberlerin ortak sıfatlarıdır. 
                
Bu sıfatların dışında Peygamberimiz (s.a.v.)’e ait olan sıfatlar nelerdir? 
Cevap     : a- Son peygamber olması 
                 
b- Tüm insan ve cinlerin peygamberi olması 
                 
c- Şefaat etme yetkisinin olması 
Soru 98  : Hz. Muhammed (s.a.v.)’e peygamberlik gelmeden önce
müşriklerle “Fakirleri 
                
koruma ve kalkındırma” adı verilen bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmanın adı
nedir? 
Cevap     : Hif-ul Fudul 
Soru 99: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i vefatından sonra kim yıkadı? 
Cevap   : Hz. Ali yıkadı. 
Soru 100: Peygamberimiz (s.a.v.) Ebu Eyyup El-Ensari’nin evinde ne
kadar kalmıştır? 
Cevap     : Yedi aya yakın kalmıştır. 
Soru 101: Haram aylar adı verilen aylar hangileridir? 
Cevap     : Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep
aylarıdır. 
Soru 102: Müşrikler döneminde geleneksel olarak şiir yarışmaları
yapılırdı. Birinci 
                 
gelen yedi meşhur şiir Kabe’nin duvarına asılırdı. Bu yedi şiire ne denirdi? 
Cevap     : Muallakat-ı Seba denir. 
Soru 103: Peygamberimiz (s.a.v.)’in doğduğu evin adı nedir? 
Cevap     : Darud-Tebabia 
Soru 104: Her müslümanın iman etmesi gereken akidelerden birisi de
Peygamberimiz 
               
(s.a.v.)’in Miraca çıkma hadisesidir. Miraç lügatte; yükseğe çıkma ve 
               
merdiven manalarına gelir. Miraç hicretten bir buçuk yıl evvel vuku bulmuştur. 
               
Peygamberimiz (s.a.v.)’in Miraç hadisesinde yedinci kat semada, Mescidi 
               
Haram ve Mescidi Aksa’dan sonra uğradığı, meleklerin kıyametekadar hayatlarında
               
bir defa sıra gelerek tavaf ettiği yedinci kat semadaki bu mescidin adı nedir? 
Cevap    : Beytül Mamur. 
Soru 105: Uhut savaşında Peygamberimiz (s.a.v.) bir kaç kafire beddua
etmişti. 
                
Ancak birisine suçu ağır olmasına rağmen beddua etmedi. Ashaptan bazıları: 
                
“Niçin ona beddua etmiyorsun” diye sorduklarında “Miraç gecesi onu 
                
Hamza ile kol kola cennete girerlerken gördüm” dediği kişidir. Hicretin 
                
8.yılında Mekke fethedildiğinde Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından öldürülmeleri
                
emredilen 10 kişiden de biridir. Fakat daha sonra, Peygamberimiz (s.a.v.)’e 
                
gelerek af dilemiş ve böylece Mekke’nin fethinden sonra müslüman olup, 
                
Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından Yemame tarafına gitmesi emrolunmuştur. 
                
Peygamberimizin irtihalinden sonra çıkan yalancı peygamberi daha önce hayatının
                
en büyük hatasını yaptığı kılıçla öldürür. Bu sahabe ve öldürdüğü yalancı 
                
peygamber kimdir? 
Cevap    : Vahşi (r.a.), Müseylemetül-Kezzap 
Soru 106: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) peygamberliğini ilk defa
açıkça nerede ilan etmiştir? 
Cevap    : Safa Tepesinde 
Soru 107: Hicretin dördüncü yılı olaylarındandır. Kilap kabilesinden
Ebu Bera, Hz. 
                
Peygamber (s.a.v.)’e gelerek, mensubu olduğu kabilesi arasında irşatta 
                
bulunacak zatlar istedi. Peygamberimiz (s.a.v.)’de 40 veya 70 kişi göndermişti.
                
Bunların hepsi Ashabı Suffe’dendi. Yolda bu mübarek insanların hepsi şehit 
                
edildiler. Bu olaya İslam tarihinde ne ad verilir? 
Cevap    : Bir-i Maune. 
Soru 108: Hz. Peygamber (s.a.v.) sözleri ile insanları İslam’a davet
ettiği gibi, 
                 
devletlere gönderdiği mektuplarla da bu devlet başkanlarını ve tebaasını
İslam’a 
                 
davet etti. Bunlardan bir kısmı bu davete sıcak baktı, bir kısmı da reddetti. 
                 
Bu mektuplardan birinin gittiği ülke kralı çok memnun olmuş ve bu memnuniyetini
                 
göstermek için bazı hediyeler yanında Hz. Peygamber (s.a.v.)’e birde kadın köle
                 
göndermişti. Peygamberimiz (s.a.v.) bu köleyi azat edip onunla evlendi. 
                 
Peygamberimiz (s.a.v.)’in evlendiği bu validemiz ve ülkesinin adını söyleyiniz.
Cevap     : Hz. Mariye, Mısır. 
Soru 109: Peygamberimiz (s.a.v.)’e Rasulüssakaleyn denmesinin sebebi
nedir? 
Cevap     : İnsanlara ve cinlere gönderildiği için 
Soru 110: Peygamberimiz (s.a.v.) gençliğinde illegal bir örgüte üye
olmuştu. Bu örgüt 
                 
haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun haklının yanında 
                 
haksızlara, zalimlere karşı tavır koyuyordu. Bu örgütün adı nedir? 
Cevap     : Hılful Fudul  (Fazilet örgütü) 
Soru 111: İslamiyet’ten önce Arap kabileleri arasında iç harpler ve
kan gütmeler 
                
yaygın halde idi. İslam’ın gelişiyle kan davaları ve kabileler arası harpler 
                
son buldu. Ve insanlar Allah (c.c.)’ın gönderdiği İslam nimeti ile kardeşler 
                
oldular. Bu kabileler yalnız dört ay harp etmeyi haram sayarlardı. Şayet bu 
                
dört ay içinde harp yapılırsa bu harbe ne ad verilirdi? 
Cevap    : Ficar harbi. 
Soru 112: Allah (c.c.)’ın gönderdiği en son ve en mükemmel din olan
İslam’ın kaynağı 
                
Kur’an’ı Kerim’i Allah’ü Teala “Onu biz indirdik, biz koruyacağız” buyuruyor. 
                
Ve bu arada insanların bazılarına cennette daha fazla mükafat vermek için de 
                
onları ciddi imtihana tabi tutuyor. Biz müslümanların ise çilelere katlanmış
olan 
                
bu müslümanlara minnet borcumuz vardır. İşte o insanlarda Kur’an’ın 
                
zamanımıza kadar gelmesinde her türlü çileye katlanmışlardır. Onlardan biri de 
                
Hz. Bilal idi. Hz. Bilal (r.a.)’a kızgın taşla işkence eden kimdir? 
Cevap    : Ümeyye Bin Halef 
Soru 113: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i Beni Sad kabilesinden Haris
adında bir adamın 
                 
karısı Halime’ye verdiler. Peygamberimiz (s.a.v.) süt annesinin yanında kaç 
                 
yaşına kadar kaldı? 
Cevap     : Beş yaşına kadar 
Soru 114: Peygamberimiz (s.a.v.)’in 3 oğlu, 4 kızı olmuştur. Onlardan
birisi cariyesi 
                 
Mariye’den doğmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.)’in Mariye’den olan çocuğunun 
                 
adı nedir? 
Cevap     : İbrahim