| PEYGAMBERLER  TARİHİ | 
Soru 1  : Allah (c.c.)’ın
emir ve yasaklarını insanlara haber veren, kendisine yeni bir 
               
kitap ve yeni bir şeriat gönderilmeyip de kendinden önceki peygamberlerin 
               
kitabı ve şeriatı ile amel eden Peygamberlere ne ad verilir? 
Cevap  : Nebi 
Soru 2  : Kendisine yeni bir
kitap ve yeni bir şeriat verilerek insanları hak yola 
              
çağırmak için gönderilen peygamberlere ne ad verilir? 
Cevap  : Resul 
Soru 3  : Diğer peygamberlere
göre bir derece daha üstün olan peygamberlere Ulul-Azm denir. 
              
Ulul-Azm olan peygamberler hangileridir? 
Cevap  : Hz. Nuh(a.s.), Hz.
İbrahim(a.s.), Hz. Musa(a.s.), Hz. İsa(a.s.) ve Hz.Muhammed(s.a.v.) 
Soru 4  : Kur’an’ı Kerim’de
ismi geçen peygamberler kaç tanedir? 
Cevap  : 28 tane olup 3
tanesinin veli mi yoksa peygamber mi olduğu hususunda ihtilaf vardır. 
Soru 5  : Vahiy ne demektir? 
Cevap  : Yüce Allah (c.c.)’ın
dilediğini peygamberlere yine dilediği tarzda indirmesine denir. 
Soru 6  : Vahyin geliş
şekilleri kaç tanedir ve nelerdir? 
Cevap  : 7 çeşittir: 
              
a- Rüya şeklinde 
              
b- Melek görülmeksizin peygamberin kalbine bildirilmesi 
              
c- Vahiy meleğinin insan suretinde gelmesi 
              
d- Bir uğultu şeklinde gelmesi 
              
e- Cebrail’in gerçek surette gelmesi 
              
f- Göklerin üstünde, perde arkasından hitapta bulunulması 
              
g- Melek bulunmadan peygambere direk hitap şeklinde olması 
Soru 7  : Peygamberlerde
peygamberlik gelmeden önce görülen ve nübüvvetin 
               
temellerini kuvvetlendiren harikuladelikler görülmesine ne ad verilir? 
               
(Mesela; Peygamberimiz (s.a.v.)’i bir bulutun takip etmesi gibi.) 
Cevap   : İrhasat 
Soru 8  : Peygamberlerin
unutarak yaptıkları çok küçük hatalara ne ad verilir? 
Cevap  : Zelle 
Soru 9  : Peygamberlerin
sıfatları nelerdir? 
Cevap  : a- Sıdk; Doğruluk 
              
b- Emanet; Güvenilirlik 
              
c- Tebliğ; Allah (c.c.)’dan aldığı emirleri tam olarak bildirmek 
              
d- Fetanet; Akıllı olmak 
              
e- İsmet; Günahsız olmak 
Soru 10: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in diğer peygamberlerden ayrılan özellikleri nelerdir? 
Cevap  : a- Peygamberlerin
sonuncusudur 
              
b- İnsanların ve cinlerin peygamberidir 
              
c- Getirdiği şeriatın kıyamete kadar geçerli olması 
Soru 11: Cesedi topraktan
yaratılmış ve cennette yaşamış ve dünyaya gönderilmiş, 
               
beşeriyetin babası ve ilk peygamberdir. Lakabı Safiullah olan, kendisine on
sahife 
               
emirler ve yasaklar şeklinde verilen Hz. Şit (a.s.)’ın da babası olan, 930 yıl
yaşamış olan, 
               
cenazesi Ebu Kubeys dağına defnedilen, insanların ve peygamberlerin de ilki
olan 
               
(annesiz ve babasız olan insan) kimdir? 
Cevap   : Hz. Adem (a.s.) 
Soru 12: Hz. Adem (a.s.)’a Allah
(c.c.) şöyle dedi: “Arşımın alt hizasında benim bir haremim (yasak 
               
bölgem) vardır, sen git ve benim için bir beyt (mabet) yap ve tavaf et, beni
zikret.” Hz. Adem 
                
(a.s.)’da bu beyti (Kabe’yi) beş ayrı dağın taşlarını getirerek inşa etti. Bu
dağlar hangileridir. 
Cevap  : a- Tur-i Sina 
               
b- Tur-i Zeyta (zeytun) 
               
c- Lübnan 
               
d- Cudi 
               
e- Hira 
Soru 13: Hz. Adem (a.s.)’ın eşi ve
beşeriyetin annesi kimdir ve nasıl yaratılmıştır? 
Cevap  : Hz. Havva’dır ve Hz.
Adem (a.s.)’ın iveği kemiğinden yaratılmıştır. 
Soru 14: Hz. Adem (a.s.)’ın ilk
çocuklarının isimleri nelerdir? 
Cevap  : İlk ve ikinci çocukları
ikiz doğmuşlardır. İlk ikizler; Kabil ile kız kardeşi 
              
Lubut, ikinci ikizler ise; Habil ile kız kardeşi İklima’dır. 
Soru 15: İnsanlık tarihinde
kıskançlık sebebiyle kardeşini öldürerek ilk katil olan 
               
insan aynı zamanda ilk şirk koşan ve Allah (c.c.)’dan başka  ateşe tapan
ilk insandır. 
               
Çünkü şeytan ona gelerek şöyle dedi: “Kardeşinin kurbanını Hz. Allah onun ateş
yakması 
               
ve ibadet etmesi sebebiyle kabul etti, sen de böyle yap.” Bu ifadelere inanarak
ateş yakıp 
               
ilk defa puta tapmış olan insan ve ilk katil kimdir? 
Cevap   : Kabil 
Soru 16: Babası Hz. Adem (a.s.),
annesi Hz. Havva olan ve kendisine 50 sahife 
               
indirilen bir peygamberdir. Kendisine Hibetullah (Allah (c.c.)’ın hibesi) yani
Kabil kardeşi 
               
Habil’i kıskanarak öldürdükten sonra Hz. Adem (a.s.)’a oğlu  Habil’in
yerine Allah (c.c.)’ın 
               
verdiği hibe denilen, 912 yıl yaşamış insanlığın ikinci peygamberinin adı
nedir? 
Cevap  : Hz. Şit (Sis) (a.s.) 
Soru 17: İnsanlığın üçüncü
peygamberi, kendisine 30 sahife verilen bir peygamberdir. 
              
İlk defa ok ve yay kullanan, ilk yazı yazan, ilk defa dikiş diken, kendisine elbise
dikerek giyen, 
              
ilk defa yıldızlar ilmini başlatan ve diri iken göğe yükseltilen peygamber
kimdir? 
Cevap  : Hz. İdris (a.s.) 
Soru 18: Kur’an’ı Kerim’de 27 defa
ismi geçen, 1050 yıllık ömre sahip Ulul-Azm peygamberlerdendir. 
              
Kendisine inanmayan kavmine ilahi azap geleceği için Allah (c.c.)’ın emriyle
gemi inşa edip, 
              
kendisine inananları, tüm hayvan çiftlerinden de birer çift olmak üzere yanına
alarak Kurtararak 
              
beşeriyetin ikinci babası olarak bilinen ikinci Adem kimdir? 
Cevap  : Hz. Nuh (a.s.) 
Soru 19: İnsanlığın ikinci babası
olarak bilinen Hz. Nuh (a.s.)’ın gemiye binen ve insanlık kendilerinden 
              
türemiş olan üç oğlu vardı. Bu üç evlat üç ırkın babası olmuş, yeryüzünde
bugüne kadar var 
              
olan ırklar da bunlardan türemiştir. Hz. Nuh (a.s.) bu üç oğlunun isimleri ve
hangi ırkın babası 
              
olduklarını söyleyiniz? 
Cevap  : a- Sam; Arapların
babası 
              
b- Yafes; Rumların babası 
              
c- Ham; Habeşlerin babasıdır. 
Soru 20: Nuh Tufanından sonra bir
kavim var ki, sapıklık içersinde yaşıyorlardı. Allah (c.c.) 
               
bu kavmi azgınlıklarından dolayı “Sarsar Rüzgarı” ile helak etti. Bu kavmin
İrem adıyla 
               
meşhur bağları ve bahçeleri vardı. Bu kavmin ve bu kavme gelen peygamberin
adını söyleyiniz? 
Cevap  : Ad kavmi ve Hz. Hud
(a.s.) 
Soru 21: Atalarının başına gelen
belaları unutmuş bir kavim vardı ki, soygun, vurgun, yol kesicilik 
              
onlarda alışkanlık haline gelmişti. Putçuluk hat safhaya ulaşmış, kayaları oyup
evler yaparak 
              
bir medeniyet kurmuşlardı. Kendilerine gelen peygamber sarp kayaların içinden
Allah (c.c.)’ın 
              
izniyle mucize olarak bir deve çıkartmış, ama onlar devenin bacaklarının
keserek öldürmüşlerdi. 
              
Bu olay üzerine kendilerine üç gün mühlet verilir ve sonunda bir Sayha (bir
çığlık) gelir ve iman 
              
etmeyenlerin hepsi helak olurlar. Bu kavim ve bunları irşat eden peygamber
kimdir? 
Cevap  : Semut kavmi ve Hz.
Salih (a.s.) 
Soru 22: Ulul-Azm peygamberlerden
olup, Nemrut döneminde yaşamış, kendisine 10 sahife verilmiş, 
              
Azer’in oğlu olup kendisine Allah (c.c.)’ın dostu anlamına gelen 
Halilullah lakabı verilen 
              
bir peygamberdir. Halkı sapıtan Nemrut’a karşı mücadele etmiş, putları inkar
edip Nemrut 
              
tarafından ateşe atılmış fakat, Allah (c.c.)’ın izni ile ateş bir gülistan
olmuştur. Oğlu İsmail’i 
              
Allah (c.c.)’ın emri üzere Rabbin rızası için kurban etmekten çekinmediği için
kendisine 
              
Allah (c.c.) tarafından kurban için koç ikram edilmiş, 80 yaşında sünnet olarak
zürriyetine 
              
bu sünnet kendisinden kalmıştır. Kendisini ateşe atan Nemrut ise bir sivrisinek
belasıyla helak 
              
olmuştur. Bizim de milletinden olduğumuz bu peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. İbrahim (a.s.) 
Soru 23: Hz. İbrahim (a.s.)’ın
oğlu olan bir peygamberdir. Amerikalıları 50 yıl boyunca irşada 
               
çalışmış olan, çocukluğunda Mekke çölünde annesi onun için Safa ve Merve
tepeleri 
               
arasında koşuşarak su ararken Allah (c.c.) onun ayakları altından bugün
hacılarımızın 
               
içtiği Zemzem suyunu çıkartarak ümmete onun sebebi ile hediye edildiği,
babasının 
               
adağı üzerine kurban olunması, istendiğinde tereddüt etmeden Allah (c.c.) için
bıçağın altına 
               
yatan ve bu sadakati sebebi ile de kurban için koç ikram edilen peygamber ve
annesi kimdir? 
Cevap  : Hz. İsmail (a.s.),
annesi, Hz. Hacer validemizdir 
Soru 24: Beytullah (Kabe)’nın ilk
yapılışı ve ondan sonraki yapılması ve onarılması 
              
kimler tarafından yapılmıştır? 
Cevap  : a)İlk defa Allah
(c.c.)’ın emri ile melekler inşa etmişlerdir 
              
b)İkinci kez Hz. Adem (a.s.) tarafından yapılmıştır 
              
c)Hz. Adem (a.s.)’ın oğlu Hz. Şit (a.s.) tarafından ilk defa taş ve çamurla
yapılmıştır 
              
d)Dördüncü defa Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail (a.s.) tarafından
yapılmıştır. 
Soru 25: Hz. İbrahim (a.s.)’ın yüz
yaşlarında iken yaklaşık doksan yaşlarında olan hanımı Sare’den 
              
olma ve Şam ile Filistin halkına peygamber olarak gönderilen, Beni İsrail’e
gönderilen tüm 
              
peygamberleri kendi soyundan gelen peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. İshak (a.s.) 
Soru 26: Hz. İbrahim (a.s.)’ın
kardeşi Harran’ın oğlu olan bir peygamber var ki, tek başına bir şeriat 
              
getirmemiş ama Hz. İbrahim (a.s.)’ın şeriatıyla iman etmiştir. Peygamber olarak
gönderildiği 
              
halk dünyadaki en pis ameli işliyorlardı. Çünkü bu amel için Peygamber
Efendimiz (s.a.v.): 
              
“Lut kavminin amelini işleyene Allah lanet etsin” “Lut kavminin amelini işleyen
kimse melundur” 
              
buyurmuştur. Tepelerine ,işledikleri suç sebebiyle taş yağmuru yağdıran,
şehirlerinin altı üstüne 
              
çevrilen halkın ismini ve bu belaya uğradıkları amelin adını söyleyiniz? 
Cevap  : Sodom halkı ve Livata
(Eş cinsellik, Homoseksüellik) 
Soru 27: Hz. İshak (a.s.)’ın oğlu,
Hz. Yusuf (a.s.)’ın babası, lakabı ise “İsrail” olan ve soyuna da 
              
Beni İsrail denilen, oğlu Yusuf’un kaybolduğunu duyduğunda onun gömleği bulunup
gözlerine 
              
sürülünceye kadar gözleri görmeyen peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Yakup (a.s.) 
Soru 28: Kardeşleri tarafından
kıskançlığın kurbanı olarak kuyuya atılan, bir kervan tarafından çıkartılıp 
              
Mısır ilinde köle olarak satılan, kölesi olduğu evin hanımı kendisine zina
teklif ettiği zaman 
              
reddettiği için zindanlara atılmış olan, orada kendisine Allah (c.c.)
tarafından rüya tabiri öğretilmiş 
              
ve bu sayede zindandan kurtularak Mısır’a Sultan olmuş ve Hz. Yakup (a.s.)’ın
oğlu olan 
              
peygamber, Kölesi olduğu evin hanımı kendisinin yakışıklılığına dayanamayarak
zina teklifi 
              
yaparken “Saçın ne kadar güzel” dedi. O ise “Cesedimde ilk dökülecek şey odur”
cevabını verdi. 
              
“Gözlerin ne kadar güzel”deyince, O, “Cesedimden yere ilk akacak şey odur” diye
cevap verdi. 
              
“Yüzün ne kadar güzel” dediğinde ise, O, “O toprak içindir, toprak onu
yiyecektir” cevabını veren 
              
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Yusuf (a.s.) 
Soru 29: Sabır örneği olarak
bilinen, 18 yıl yaralı bir şekilde imtihana tabi tutulan, yaralarına
kurtçukların 
              
düştüğü bu hastalık sonunda Allah (c.c.)’ın “Biz onu sabır üzere bulduk”
diyerek imtihanı kazanan 
              
ayağı yere vur emri sonucu çıkan su ile yıkanıp yaralarından kurtulduğu gibi
gökten yağan altın 
              
çekirge bereketine nail olan, sabır örneği bu peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Eyyub (a.s.) 
Soru 30: Rum diyarında yaşayan
halka hakkı tavsiye eden ve onların “Ey Bişr biz hayatı severiz, 
              
ölmeyi değil, bizi dilediğimiz zamanda öldürmesini Rabbinden iste” gibi
şartları ile karşılaştığı halde 
              
onları ecellerine razı ederek inandıran, asıl ismi Bişr Bin Eyyub (a.s.) olan
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Zülkifl (a.s.) 
Soru 31: Hz. Musa (a.s.)’ın abisi
ve en büyük yardımcısı olan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Harun (a.s.) 
Soru 32: Kendisine dört büyük
kitaptan Tevrat verilen, Beni İsrail peygamberlerinden olan 
              
Tevhit mücadelesinde Batılın temsilcisi olarak karşısında Firavun ile
karşılaşmış, 
              
düşmanı Firavunun sarayında büyümüş, zamanın silahı olarak eline verilen Asası
15000 
              
sihirbazı dize getirmiş, Turu Sina dağında Allah (c.c.) ile konuştuğu için
lakabı Kelamullah 
              
olan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Musa (a.s.) 
Soru 33: Günahları Allah (c.c.)’a
şirk koşmak, meşe ağacına tapmak, ölçüde, tartıda eksik yapmak, 
              
halkın eşyasını gasbetmek, yol kesip soygunculuk yapmak, mü’minleri ölümle
tehdit etmek 
              
olduğu için sonunda üzerlerine gelen Sam yeli ve arkasından kuraklık ve
sıcaklığın dehşetinden 
              
kaçmak için gördükleri bir bulutun altına sığındıkları sırada yer sarsıntısı ve
Cebrail (a.s.)’ın 
              
sayhasıyla helak olan Medyen halkı ve bunlara tabi olup ateş ve sıcaklıktan
kavrulan Eyke 
              
halkına gönderilen peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Şuayb (a.s.) 
Soru 34: Hz. Musa (a.s.)’a
inanmayan halka, Allah (c.c.)’ın verdiği belalar nelerdir? 
Cevap  : a- Tufan belası
(sağanak halinde sürekli yağmur) 
              
b- Çekirge belası (ekinleri ve her şeyi yiyen çekirgeler) 
              
c- Kummel belası ( Kanatsız çekirge, karınca ve ekin biti) 
              
d- Kurbağa belası (şehri istila eden ve evlere giren kurbağalar) 
              
e- Kan belası (Su ve meyvelerin kan halinde olması) 
              
f- Mal ve servetin yok olması belası. 
Soru 35: Hz. Musa (a.s.)’ın
amcasının oğlu olan ama ona inanmadığı gibi başına bela olan 
               
ve tarihin en zengin insanı olarak bilinen, 300 süslü cariye, 9000 hizmetinde
adamı 
               
olan ve evinin kapı ve duvardaki tabelaları altından olan sonunda her şeyiyle
beraber 
               
yerin dibine batan zalim kimdir? 
Cevap  : Karun 
Soru 36: Hz. Musa (a.s.)’ın
başının belası olan, kendini halkına ilah olarak tanıtan: “Ben sizin 
               
en büyük rabbinizim” dediği halde ömrü boyunca cinsel ilişkiyi tadamayan,
iktidarsız olan, 
               
kendine bela olacak bir çocuğun doğduğunu kahinlerin bildirmesi üzerine o yıl
doğan 900 
               
çocuğu öldürten ama kendisinin belası olacak çocuğu sarayında besleyen, sonunda
Kızıl 
               
denizin sularında boğulurken “Musa’nın rabbine iman ettim” diye bağıran,
yaptırdığı 
               
Piramitler kıyamete kadar zulmünün şahidi olacak olan zalim kimdir? 
Cevap  : Firavun 
Soru 37: Hz. İbrahim (a.s.)’ı
ateşe atma teşebbüsünde bulunan ve bela olarak burnuna giren bir 
              
sivrisineğin beynine ulaşıp oradaki hareketine dayanamayıp kafasını duvara
vurarak kendini 
              
öldüren, hükümdarlar arasında başına taç takan ve insanları kendine ibadet
etmeğe çağıran 
              
ilk kişi olarak bilinen zalim kimdir? 
Cevap  : Nemrut 
Soru 38: Babası, dedesi ve büyük
dedesi peygamber olan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Yusuf (a.s.) 
Soru 39: Hz. Musa (a.s.)’dan sonra
İsrail oğullarını 29 yıl Tevrat’la idare eden, Hz. Musa (a.s.)’ın 
              
Hızır (a.s.)’a gidişinde yol arkadaşı olan ve halkına onu anlatırken “Ona
muhalefet eden 
              
melundur” diyerek İsrail oğullarını kendinden sonra ona inanmaya davet ettiği
peygamber kimdir? 
Cevap   : Hz. Yuşa Bin Nun
(a.s.) (İstanbul Beykoz’da ismi ile anılan Yuşa tepesindedir.) 
Soru 40: Hz. Musa (a.s.)’ın damadı
olan ve Hızır (a.s.) ile yolculuğa çıktığında halkını emanet ettiği 
               
bir peygamberdir. Hz. Yuşa (a.s.)’dan sonra Beni İsrail’e peygamber olmuş olan
kimdir? 
Cevap  : Hz. Kalip Bin Yüfenna
(a.s.) 
Soru 41: Binlerce ölünün
dirilmesine şahit olmuş olan bir peygamberdir. Hz. Musa (a.s.)’ın damadı 
              
Hz. Kalip (a.s.)’dan sonra Ben-i İsrail’e peygamber olmuştur. Annesinin duası
sonucu olduğu 
              
için (ve annesi çok yaşlı olduğu için) “İbnül Acuz” Kocakarının oğlu diye
anılan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Hızkıl (a.s.) 
Soru 42: İsrail oğulları, Hz. Musa
(a.s.)’ın şeriatını terk edip altından yaptıkları, göz bebekleri yakuttan, 
               
başına inci ve cevherlerle süslü taç koydukları “Bal” isimli puta tapmaya
başlamışlardı. 
               
Bu zamanda kendilerine gönderilen peygambere inanmayınca da kuraklık ve
sıcaklıktan 
               
kavrulunca duası ile yağmurlar yağdırdığı  halde halkın azı iman etmişti.
Balbebek halkına 
               
gönderilen bu peygamberin adı nedir? 
Cevap  : Hz. İlyas (a.s.) 
Soru 43: Hz. İlyas (a.s.)’ın
devamlı yanında olmuş ve ondan sonra yerine İsrail oğullarına peygamber 
              
olmuş olan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Elyasa (a.s.) 
Soru 44: Ninava halkına peygamber
olarak gönderilmiş, 33 yılda kendisine ancak iki kişi iman etmiş, 
               
yaptığı bir hatadan dolayı denizde gemiden atılarak balığın karnında 40 gün
kadar kaldığı 
               
bilinen peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Yunus (a.s.) 
Soru 45: Dinlerini terk eden Ben-i
İsrail’in başına belalar gelip cizye ödedikleri zaman Allah (c.c.)’ın 
              
onlara gönderdiği peygamber onlara hem Allah (c.c.) yardımı ile bir hükümdar
olarak Talut’u 
              
başlarına getirmiş hem de Talut’un Calut ile yaptığı savaşta Calut’u öldürecek
şahsın (sonradan 
              
kendisinin yerine peygamber olarak gelecek) Davut olduğunu bildirmiş olan
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Şemuyel (a.s.) 
Soru 46: Hz. Davut (a.s.)’ın oğlu
olup babasının krallık ve peygamberliğine varis olan, 
               
Kudüs’te bulunan Mescidi Aksa’yı yaptıran, insanların ve cinlerin kendisine
kıyam 
               
ettiği gibi tüm mahlukatın dilinden anlayan, rüzgarın dahi emrine verildiği
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Süleyman (a.s.) 
Soru 47: Talut ile Calut
ordularının yaptığı savaşta Calut’u öldürüp, Talut’un verdiği söz üzerine onun 
               
kızını almış ve neticede Beni İsrail’in önce hükümdarı sonra peygamberi olmuş
olan, kendisine 
               
dört büyük kitaptan Zebur verilmiş olan koyun gütmesi, sapan taşı atması ve
demire şekil 
               
vermesinden bahsedilen, demirden yaptığı zırhları satarak geçimini temin eden
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Davut (a.s.) 
Soru 48: Hz. Davut (a.s.)
zamanında yaşamış olan, ilmi, hikmeti ile ona vezirlik yapmış, kendisine teklif
              
edilen nübüvvet, krallık ve hikmetten o, hikmeti tercih etmiş Kur’an’ı Kerim’de
oğluna 
              
nasihatlerinden bahsedilen peygamber olup olmadığı ihtilaflı olan insan kimdir?
Cevap  : Hz. Lokman (a.s.) 
Soru 49: Hz. Şaya (a.s.)’dan sonra
Beni İsrail’e peygamber olmuş, Allah (c.c.)’a münacatı 
               
üzerine halkı helak olmaktan kurtulmuş ama,sonra Cebrail (a.s.) insan suretinde
              
dört defa gelerek aile halkının yaptıklarını anlatarak fetva isteği sonucu o
şahsın ailesine 
              
dua ettiğinde halkına fetvayı sen verdin diyerek Allah (c.c.)’ın fetvayı sen
verdin diyerek 
              
halkını helak ettiği ve yüz yıllık ölümden sonra merkebi ile birlikte
dirilmesine şahit olduğu 
              
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. İrmiya (a.s.) 
Soru 50: Babil hükümdarı
Buhtunnassar’ın Beytül Makdis’i yıkarak Beni İsrail’den esir aldığı 
              
çocuklar arasında bulunan ve zindana atılan, Babil kralının gördüğü rüyaya
tabirle 
              
zindandan kurtulduğu gibi iyi mevkilere gelen ve Kur’an’ı Kerim’de kendisinden 
              
“Resul olmayan bir nebidir” diye bahsedilen peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Danyal (a.s.) 
Soru 51: Babil kralı
Buhtunnassar’ın Beytül Makdis’i yıkıp insanları esir etmesinden yıllar sonra 
              
geri dönen Beni İsrail arasında Tevrat’ı olan olmadığı gibi onu bilen de yoktu.
Aralarında 
              
biri vardı ki, bu Tevrat’ı bildiği için yeniden onu yazdı. Beni İsrail’e
peygamber olarak 
              
gönderilmiş olan bu insana sonunda, “O Allah’ın oğludur” diyecek kadar ileri
gittiler. 
              
Beni İsrail’e Tevrat’ı yeniden Allah (c.c.)’ın izni ile ezberinden yazan bu
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Üzeyr (a.s.) 
Soru 52: Teyzesinin kocası olan
Hz. Zekeriyya (a.s.)’ın himayesinde büyüyen ve yaptırdığı kendisine 
               
has mihrabında devamlı Allah (c.c.)’ı zikreden, Hz. İsa (a.s.)’ı kocasız olarak
dünyaya 
               
getiren ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in diliyle cennet kadınlarının
üstünlerinden olarak 
               
bildirilen adına Kur’an’ı Kerim’de sure bulunan kadın kimdir? 
Cevap  : Hz. Meryem 
Soru 53: Hz. Zekeriyya (a.s.)’ın
oğlu olup Hz. İsa (a.s.)’dan önce gelen ve onunla aynı zamanda 
              
yaşayıp onun varlığını Ben-i İsrail’e bildirmiş, oda babası gibi kendi halkı
tarafından şehit 
              
edilmiş olan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Yahya (a.s.) 
Soru 54: Kendisine dört büyük
kitaptan İncil verilmiş olan Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den bir önce 
              
gelen peygamber olup annesi İmran’ın kızı Meryem’e erkek eli değmeden ve
evlenmeden 
              
dünyaya getirdiği evladı olan ve 33 yaşında iken göğe kaldırılan peygamber
kimdir? 
Cevap  : Hz. İsa (a.s.) 
Soru 55: Yeryüzünün doğusundaki ve
batısındaki tüm beldelere ulaşmış, ayak bastığı her yerin halkına 
               
hakim olmuş bir insandır. Bunun nasıl bu kadar geniş bir alemde gezebildiğini
Hz. Ali (r.a.)’a 
               
sorduklarında: “O, bulutlar ona yol aldırır, yollar ona düzeltilir, nurlar ona
döşenip yayılır, 
               
kendisine gece ve gündüz bir olurdu” diye cevap verdiği, peygamber olup
olmadığı bilinmeyen 
               
Kur’an’ı Kerim’de ismi geçen bu insan kimdir? 
Cevap  : Hz. Zülkarneyn (a.s.) 
Soru 56: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in mübarek hadislerinde “Cennet kadınlarının 
              
üstünleri olarak bildirilen” dört kadın kimlerdir? 
Cevap  : a)Hz. Hatice 
b)Hz. Fatıma  c)Hz. Meryem  d)Hz. Asiye (Firavunun karısı) 
Soru 57: Hz. İsa (a.s.)’ın dini
üzerine yaşayan, Tarsus ahalisinden olan, kendilerine Ashabı 
               
Kehf denilen, adlarına Kur’an’ı Kerim’de sure bulunan yedi genç bir de
refakatçi 
               
köpekleri, Rum hükümdarı olan Dekyanus’un zulmünden kurtulmak için “Neclus” 
               
adında bir dağın mağarasına saklanmışlar, hükümdarın ölmeleri için mağaranın
girişini 
               
kapattırması üzerine Allah (c.c.)’ın yardımı ile 309 yıl uyuyan ve yine sonunda
o kadar 
               
yıldan sonra uyanıp halkın içine karışarak yaşayan bu insanların isimleri
nedir? (Bu isimler 
               
hastalara şifa niyetiyle okunduğu bilinmektedir) 
Cevap  : Telmiha (Yemliha),
Meslina, Mekselmina, Mernus, Debernus, Şazenuş, Keşeftedayyuş, 
               
ve köpekleri Kıtmir 
Soru 58: İslam öncesi devirlerden
birinde, bir gurup mü’mine imanlarından dönmeleri için işkence 
              
yapan, dinlerinden dönmediklerini görünce de onları bir hendeğe atarak yakan bu
zalim 
              
yöneticilere verilen isim nedir? 
Cevap  : Ashabı Uhdut 
Soru 59: Hayvanların dilinden
anlayıp onlarla konuşan peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Süleyman (a.s.) 
Soru 60: İlmi Hz. Musa (a.s.)’ın
ilminden üstün ve onunla arkadaşlık yapmış olan, hala sağ 
              
olduğu rivayet edilen, Peygamberimiz (s.a.v.)’in onun hakkında “O otsuz kuru
bir yere 
              
otururdu, kalktığında yeşillenerek onun arkası sıra dalgalanırdı” buyurduğu,
üstün ilim 
              
sahibi olan kimdir? 
Cevap   : Hızır (a.s.) 
Soru 61: Yemen melikesine Süleyman
(a.s.)ın mektubunu onun emri ile götüren kuşun adı nedir 
Cevap  : Hüdhüd kuşu 
Soru 62: Ömrü boyunca bir oruç tutup
bir gün iftar eden peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Davut (a.s.) 
Soru 63: Yeryüzünde ilk cinayeti
işleyen kimdir ve niçin cinayet işlemiştir? 
Cevap  : Hz. Adem (a.s.)’ın oğlu
Kabil kardeşi Habil’i kıskandığı için cinayet işlemiştir. 
Soru 64: Yusuf (a.s.)’ı kardeşleri
niçin kuyuya atmışlardı? 
Cevap  : Kıskandıkları için 
Soru 65: Kafir Firavunun mü’min
hanımının adı nedir? 
Cevap  : Asiye 
Soru 66: Hangi peygamber Hızır
(a.s.) ile yolculuk yapmıştır? 
Cevap  : Musa (a.s.) 
Soru 67: Hangi peygamberi balık
yutmuştur? 
Cevap  : Yunus (a.s.) 
Soru 68: Ateşe atılıp yanmayan
peygamber ve onu ateşe atan zalim kimdir? 
Cevap  : İbrahim (a.s.)’ı zalim
Nemrut ateşe atmıştır. 
Soru 69: Hangi peygamber halkını
950 sene Hakka davet etti? 
Cevap  : Hz. Nuh (a.s.) 
Soru 70: Hangi peygamberlerin
hanımları iman etmeyerek helak oldular? 
Cevap  : Hz. Lut (a.s.) ve Hz.
Nuh (a.s.)’ın hanımları 
Soru 71: Doğduğunda konuşan
peygamber hangi peygamberdir? 
Cevap  : Hz. İsa (a.s.) 
Soru 72: Topukları altından zemzem
suyu çıkan ve bıçağın kesmediği peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. İsmail (a.s.) 
Soru 73: Firavunun sarayında
büyüyen peygamber kimdir? 
Cevap  :Hz. Musa (a.s.) 
Soru 74: Ömrü boyunca bir gün oruç
tutan bir gün iftar eden peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Davut (a.s.) 
Soru 75: Hz. Nuh (a.s.)’ın kavmi
nasıl helak oldu? 
Cevap  : Tufan sonunda boğularak
Soru 76: M.Ö. 1.yüzyılda İsrail
oğullarına gönderilen, ismi Kur’an’ı Kerim’de geçen 
               
peygamberlerden olup Yahya (a.s.)’ın babasıdır. Rabbine: “Ey Rabbim! 
               
Bana senin katından temiz bir nesil ihsan et” diye dua etti. Bunun üzerine
melekler 
               
ona Yahya (a.s.)’ı müjdelediler. Filistin valisi Heredos bu peygamberin
babasını 
               
öldürmek istemiştir. Babasının öldürülmesine karşı çıkan bu peygamberi
Herodos’un 
               
askerleri yakalamak istemişler oda kaçarak bir ağaç kovuğuna saklanmıştır.
Burada 
               
zalimler kendisini ağaçla birlikte testere ile keserek şehit etmişlerdir. Bu
peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Zekeriyya (a.s.) 
Soru 77: Körlerin gözlerini açma
mucizesi hangi peygambere verilmiştir? 
Cevap  : Hz. İsa (a.s.) 
  
Soru 78: Kabe’nin yanında bulunan
Haceri Esvet taşı nereden gelmiştir? 
Cevap  : Cennetten 
Soru 79: Kabe’yi Allah (c.c.)’ın
emri ile ilk inşa eden peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. İbrahim (a.s.) oğlu
İsmail (a.s.) ile inşa etmiştir. 
Soru 80: Kudüs’te bulunan Mescidi
Aksa’yı hangi peygamber inşa etmiştir? 
Cevap  : Hz. Süleyman (a.s.) 
Soru 81: Safa ve Merve tepeleri
arasında su bulabilmek için koşan kadın kimdir? 
Cevap  : Hz. Hacer 
Soru 82: Hz. Adem (a.s.)’ın üçüncü
oğlu ve ikinci peygamber kimdir? 
Cevap  : Hz. Şit (a.s.) 
Soru 83: Hz. Adem (a.s.) ve Hz.
Havva annemiz cennetten kovulduktan sonra dünyada 
              
Allah (c.c.)’ın izniyle nerede birleştiler? 
Cevap  : Arafat, Rahmet dağında 
Soru 84: Hz. Lut (a.s.)’ın
gönderildiği şehir hangisidir? 
Cevap  : Semut 
Soru 85: Hz. Yusuf (a.s.) kaç sene
zindanda kaldı? 
Cevap  : Yedi sene 
Soru 86: Hükümdarlar arasında
başına taç takan ve insanları kendisine ibadete çağıran ilk kişi kimdir? 
Cevap  : Nemrut 
Soru 87: Hz. Nuh (a.s.)’a iman
ederek gemiye binen oğullarının isimleri nelerdir? 
Cevap  : Sam, Ham, Yafes 
Soru 89: İçenlere ölümsüzlüğü ve
ebedi hayatı kazandıran suyun adıdır. O sudan birisi içmiş 
              
ve ölümsüzlüğe ermiştir. Milli Görüşçü gençte  işte bu su gibi olmalı ki,
onu gören onda 
              
dirilmeli ve ona bakan onda canlanmalı, hayat bulmalı, kendine bakana ümit
vermeli. 
              
İşte bahsettiğimiz, içenlere ölümsüzlük veren suyun ve ondan içip ölümsüzlük
kazanan, 
              
Hz. Musa (a.s.) ile de meşhur yol arkadaşlığı olan kişinin adları nelerdir? 
Cevap  : Ab-ı Hayat ve Hızır
(a.s.) 
Soru 90: Hz. Şit (a.s.)’dan sonra
peygamber olarak gönderilen, ilk kalem ile yazı yazan, 
               
ilk elbise diken, sonunda Cenabı Allah (c.c.) tarafından göğe çekilen peygamber
kimdir? 
Cevap  : Hz. İdris (a.s.) 
Soru 91: Milattan önce (M.Ö.)
10.yüzyılda İsrail oğullarına gönderilen ve Kur’an’ı Kerim’de 
              
adı geçen peygamberlerdendir. Davut (a.s.)’ın oğludur. Ona da babası gibi hem
krallık 
              
hem de peygamberlik verildi. Saba Melikesi Belkıs’la aralarında geçen olaylar
meşhurdur. 
              
Kaç yıl yaşadığı bilinmemektedir. Ancak kırk yıl hükümdarlık yaptığı söylenir.
İçinde 
              
Mescidi Aksa’nın da bulunduğu çok sayıda yapı yaptırmıştır. Kendisine öldükten
sonra devlet, 
              
İsrail oğulları ve Yahuda diye ikiye bölünmüştür kimdir bu peygamber? 
Cevap  : Hz. Süleyman (a.s.)