| İTİKAT | 
Soru 1  : İman nedir? 
Cevap   : Allah (c.c.)’ın dinini, Rasulüllah (s.a.v.)’in
getirdiği tüm şeyleri kalp ile kabul 
               
edip dil ile tasdik etmektir. 
Soru 2  : İmanın şarları nelerdir? 
Cevap   : Allah (c.c.)’a, Meleklerine, Kitaplarına,
Peygamberlerine, Ahiret gününe, 
               
kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine, öldükten sonra tekrar 
               
dirilmeye iman etmektir. 
Soru 3  : Hak dinlerin gayesi nelerdir? 
Cevap   : Aklı, Dini, Nefsi, Nesli ve Malı korumaktır. 
Soru 4  : İslam dininin kaynakları (Edille-i Şeriyye) nelerdir? 
Cevap   : Kitap, Sünnet, İcma-i Ümmet ve Kıyas-ı Fukaha’dır. 
Soru 5  : Peygamberimiz (s.a.v.)’den sonraki dönemlerde bir
meselenin dini hükmü 
              
üzerinde o devirde yaşayan müçtehitlerin birleşmesi ve ittifak etmesine ne ad
verilir? 
Cevap   : İcma-i Ümmet denir. 
Soru 6  : Kur’an’ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde karşılığı
bulunmayan bir meseleyi,Kitap, 
               
Sünnet, İcma-i Ümmet dediğimiz şeri delillerde sabit olan hükümler ışığında, 
               
aynı illete (sebebe), aynı hikmete bağlayarak çözümlemeye dinimizde ne ad
verilir? 
               
bu hükümleri verene Fakih denir. 
Cevap   : Kıyası Fukaha. 
Soru 7  : İmam ve müçtehit olarak kabul edilen bir kişinin
içtihat ve görüşlerinden 
               
oluşan, itikadi, fıkhi, dini veya şeri yola ne ad verilir? 
Cevap   : Mezhep adı verilir. 
Soru 8  : İtikadi mezheplerimiz ve imamlarını söyleyiniz. 
Cevap   :  a- Maturidiyye; İmam Ebu Mansur Muhammed
Maturidi 
                
b- Eşariyye; İmamı Ebul Hasan Aliyyül-Eşari. 
Soru 9  : Allah’ın zati sıfatlarını sayınız. 
Cevap   : a- Vücut (Var olması) 
               
b- Kıdem (Varlığının başlangıcı olmaması) 
               
c- Beka (Varlığının sonu olmaması) 
               
d- Vahdaniyet (Bir olması) 
               
e- Muhalefetül lil Havadis (Yaratılmışların hiç birine benzememesi) 
               
f- Kıyam bi Nefsihi (Varlığının kendisinden olması) 
Soru 10: Büyük günahlar nelerdir? 
Cevap   : a- Allah (c.c.)’a ortak koşmak. 
               
b- Haksız yere adam öldürmek. 
               
c- Namuslu kadına iftira etmek. 
               
d- Sihir yapmak ve yaptırmak. 
               
e- Savaştan kaçmak 
               
f- Müslüman anne ve babaya isyan etmek 
               
e- Yetim malı yemek 
               
g- Mescidi Haram’da günah işlemek 
               
h-Yetim malı yemek i-Zina yapmak 
Soru 11: Rabbimizin en güzel, en şerefli manalara ve sıfatlara
dalalet eden mübarek 
               
isimleri vardır. Ki bu isimler hakkında Peygamberimiz (s.a.v.) “Muhakkak ki 
               
Allah (c.c.)’a mahsus 99 ismi şerif vardır. Her kim bu isimleri (sayar,
ezberler 
               
veya şuurlu bir şekilde manalarını anlarsa) cennete girer, sonsuz mutluluğa 
               
ulaşmış olur.” buyurdu. Rabbimizin bu isimlerine ne ad verilir? 
Cevap   : Esmaül Hüsna 
Soru 12: Allah (c.c.)’ın zatında, sıfatında ve fiillerinde eşsiz
olduğunu bilip inanmaya 
               
ne denir? 
Cevap   : Tevhit denir. 
Soru 13: Peygamberimiz (s.a.v.)’in Miraç hadisesinde 7. Kat semada,
Mescidi Haram 
               
ve Mescidi Aksa’dan sonra uğradığı, Meleklerin kıyamete kadar hayatlarında 
               
bir defa sıra gelerek tavaf ettikleri 7. Kattaki mescidin adı nedir? 
Cevap   : Beytül-Mamur. 
Soru 14: Allah’ın subuti sıfatlarını sayınız. 
Cevap   : a- Hayat (Diri olması) 
               
b- İlim (Her şeyi bilmesi) 
               
c- Semi (İşitmesi) 
               
d- Basar (Görmesi) 
               
e- İrade (Dilemesi) 
               
f- Kudret (Gücünün yetmesi) 
               
g- Kelam (Konuşması) 
               
h- Tekvin (Yaratması) 
Soru 15: Dört büyük melek hangileridir ve görevleri nelerdir? 
Cevap   : a- Cebrail; Vahiy getiren melektir 
               
b- Mikail; Tabiat olaylarının iradesi ile görevlidir 
               
c- İsrafil; Sura üfleyecek olan melektir 
               
d- Azrail; Ölüm meleğidir, can alır. 
Soru 16: Kendilerine Kitap verildiği Kur’an’ı Kerimde bildirilen peygamberler
               
hangileridir ve hangi kitaplar kendilerine verilmiştir? 
Cevap   : a- Musa(a.s.); Tevrat 
               
b- Davut(a.s.); Zebur 
               
c- İsa(a.s.); İncil 
               
d- Muhammed(s.a.v.); Kur’an 
Soru 17: Kendilerine kitap indirilmeyip sahife verilmiş olan
peygamberler ve kaç 
               
sahife verildiğini yazınız. 
Cevap   : a- Adem(a.s.) 10 sahife 
               
b- Şit(a.s.) 50 sahife 
               
c- İdris(a.s.) 30 sahife 
               
d- İbrahim(a.s.) 10 sahife 
Soru 18: Hakikatler hakkında ilim elde etme vasıtaları yani İslam’da
bilginin 
               
kaynakları nelerdir? 
Cevap   : a- Sağlam duyu organları   b- Doğru
haber   c- Akıl 
Soru 19: İslamın kesin nasla sabit olan hükümlerine, şüphe götürmez
bir şekilde 
               
inanmaya ve Allah (c.c.)’ın hükmüne ve iradesine teslimiyete ne ad verilir? 
Cevap   : İtikat denir. 
  
Soru 20: İlk peygamber Hz. Adem (a.s.)’dan Hz. Muhammed Mustafa
(s.a.v.)’e kadar 
               
gelen peygamberlere bildirilen Allah’ın dininin adı nedir? 
Cevap   : İslam. 
Soru 21: İnsanları iyiliğe yöneltmek için Allah (c.c.)’ın
peygamberleri vasıtasıyla 
               
bildirdiği emirler ve hükümlere ne denir? 
Cevap   : Din denir. 
Soru 22: İnsanların yaşayışlarında yapmaları ile emrolundukları,
ilahi yol ve umumi 
               
prensiplere ne ad verilir? 
Cevap   : Şeriat. 
Soru 23: İnanç bakımından insanlar üçe ayrılır bunlar hangileridir? 
Cevap   : a- Mü’min  b- Münafık  c- Kafir. 
Soru 24: Allah (c.c.)’e ve onun dinine kalbiyle inanıp, diliyle de
inandığını söyleyen ve 
               
inandığını yaşamaya çalışan insana ne denir? 
Cevap   : Mü’min. 
Soru 25: İnanmadığını açıkça söyleyen kimseye ne denir? 
Cevap   : Kafir. 
Soru 26: Dili ile iman ettiğini söylediği halde kalbinden inanmayan
kişiye ne denir? 
Cevap   : Münafık. 
Soru 27: İsyanda haddi aşan, zalim ve Allah (c.c.)’dan başka ibadet
edilen put ve ilahı 
               
olan sistemlere ne ad verilir? 
Cevap   : Tağut. 
Soru 28: Allah (c.c.)’ın birliğini kabul etmeyen, ama ona inanan
fakat ondan başka 
               
varlıklarıda ilah kabul eden kimseye ne ad verilir? 
Cevap   : Müşrik. 
Soru 29: İnsanların biri sağ biri sol omuzlarında olmak üzere iki
gözetleyici melek 
               
vardır. Bu meleklerden sağ taraftaki melek insanın iyi amel ve davranışlarını, 
               
sol taraftaki melekte insanın kötü amel ve davranışlarını tespit edip amel 
               
defterine yazmakla görevlidirler. Bu meleklerin isimleri nelerdir? 
Cevap   : Kiramen Katibin. 
Soru 30: İnsanlar ölüpte mezara konduktan sonra sual melekleri
denilen iki melek 
               
gelir ve kendilerine Rabbimiz tarafından emrolunan kabir suallerini sorarlar. 
               
Bu sualler: Rabbin kim?, Peygamberin kimdir?, Dinin nedir?, Kitabın nedir?, 
               
Kıblen neresidir? şeklindedir. Bu sualleri soran meleklerin isimleri nelerdir? 
Cevap   : Münker ve Nekir. 
Soru 31: Cennetteki meleklerin başkanının ismi nedir? 
Cevap   : Rıdvan 
Soru 32: Cehennemdeki görevli meleklerin başkanlarının ismi nedir? 
Cevap   : Malik. 
Soru 33: Allah (c.c.)’a çok yakın bulunan, mukarrebun melekleride
denilen, son 
               
derece şerefli olan meleklerin diğer isimleri nedir? 
Cevap   : İlliyyun melekleri. 
Soru 34: Peygamberlerin kendilerine has sıfatları nelerdir,
manalarıyla birlikte söyleyiniz. 
Cevap   : a- Sıdk; Doğru sözlü olmak 
               
b- Emanet; Güvenilir olmak 
               
c- Tebliğ; Tebliğ etmek 
               
d- Fetanet; Üstün akıl ve zekaya sahip olmak 
               
e- İsmet; Günah işlememek. 
Soru 35: Peygamberimiz (s.a.v.) hesap gününü anlatırken mahşerin düz
bir yerinde 
               
mahkeme-i kübranın kurulacağını ve hesapların seri olarak sorulacağını anlattı.
               
İnsanların beş şeyden mutlaka sorulacağını, hesaba tutulacaklarını haber
vermişti. 
               
İşte Peygamber (s.a.v.)’in hesap günü mutlaka sorulacak dediği beş şey nedir? 
Cevap   : a- Ömrünü nerede tükettiği 
               
b- Gençliğini nasıl geçirdiği 
               
c- Malını nereden kazandığı 
               
d- Malını nereye harcadığını 
               
e- Bildikleri ile amel edip etmediğinden sorulacaktır. 
Soru 36: Ahiret günü hesaptan sonra herkesin amel defterini (sevap ve
günahını) 
               
tartmaya mahsus olan ilahi adalet terazisine ne ad verilir? 
Cevap   : Mizan 
Soru 37: Cehennem üzerinde uzanan son derece ince ve keskin olan,
mü’minler için 
               
geniş ve rahat olacak, kafirler ise takılıp kalıp cehenneme düşecekleri, 
               
ona inanmak imanın gereği olan köprünün adı nedir? 
Cevap   : Sırat Köprüsü. 
Soru 38: Her canlı için ezelde tayin edilmiş olan hayat süresi
vardır. Süresi dolan 
               
canlıların ömrü son bulmuş ve kendisine takdir edilmiş olan geçici 
               
dünyadaki hayatı bitmiş olur. Her canlı için tayin edilmiş olan süreye ne
denir? 
Cevap   : Ecel. 
Soru 39: İslam’ın şartları nelerdir? 
Cevap   : 1-  Kelime-i Şahadet getirmek 
               
2- Namaz kılmak 
               
3- Oruç tutmak 
               
4- Hacca gitmek 
               
5- Zekat vermek. 
Soru 40: Başkalarının meydana getiremeyeceği olağanüstü şeyleri bir
peygamberin, 
               
gerçekten Allah (c.c.)’ın elçisi olduğunu doğrulaması için Rabbimizin o 
               
olağanüstü olayı peygamberi eliyle ortaya çıkarmasına ne ad verilir? 
Cevap   : Mucize. 
Soru 41: Yüce Rabbimizin kudret ve izni ile veli kulları tarafından
bir kısım 
               
olağanüstü hallerin meydana gelmesine ne ad verilir? 
Cevap   : Keramet. 
  
Soru 42: Hatır ve hayale gelmeyen maddi ve manevi nimetleri içinde
toplayan, hiç bir 
               
zaman yok olmayan ve bugün mevcut olup sekiz bölümlü bir mükafat alemi olan, 
               
yerini ancak Rabbimizin bildiği, yakuttan, inciden, elmastan döşenmiş köşklerin
               
var olduğu, altından ırmakların aktığı, içinde hurilerin olduğu bildirilen ve 
               
Allah (c.c.)’a kul, habibine ümmet olmuşların, şehitlerin gideceği yer olarak 
               
bildirilen o güzel mekanın ismi nedir? 
Cevap   : Cennet. 
Soru 43: Kapısında zebanilerin olduğu, yedi kat aşağı doğru tabakaya
bölünmüş, her 
               
bir katında ayrı, türlü azabın tattırılacağı ve bazı günahkar mü’minlerinde
ceza 
               
göreceği, kafirler için ise ebedi azap yeri, devamlı kalacakları mekan olarak 
               
bildirilen bu yerin ismi nedir? 
Cevap   : Cehennem. 
Soru 44: Kainattaki her şey kendisinden başka yaratıcı olmayan Allah
(c.c.)’ın bilmesi, 
               
dilemesi ve yaratması ile olur. Onun için herhangi bir şeyin belirli bir
şekilde 
               
meydana gelmesi Cenabı Hakkın ezelde dilemesi ile olur. Rabbimizin bir şeyi 
               
ezelde dilemiş olmasına ne ad verilir? 
Cevap   : Kader. 
Soru 45: Yüce Rabbimizin ezelde dilemiş olduğu herhangi bir şeyin
zamanı gelince 
               
yine Allah (c.c.)’ın izniyle meydana gelmesine ne ad verilir? 
Cevap   : Kaza. 
Soru 46: Müellefe-i Kulüp kimlerdir? 
Cevap   : Müslüman olmayıp, kalpleri İslam’a ısındırılmak
istenenlerdir. 
Soru 47: Büyük günahlardan birini işlemiş veya küçük günahlara devam
eden 
               
kimseye ne denir? 
Cevap   : Fasık. 
Soru 48: Günahı olan mü’minlerin affedilmesi, günahsızların daha
yüksek mertebelere 
               
erişmeleri için Peygamberler ve evliyaların Allah (c.c.)’a yalvarmasına ne
denir? 
Cevap   : Şefaat. 
Soru 49: Bir şeyi elde etmek için gereken maddi ve manevi vesilelerin
hepsiniyaptıktan 
               
sonra, Allah (c.c.)’a güvenip ondan sonrasını Allah (c.c.)’a bırakmaya ne ad
verilir? 
Cevap   : Tevekkül. 
Soru 50: Karzı hasen ne demektir? 
Cevap   : Çıkar gözetmeksizin Allah (c.c.)’ın rızası için
ödünç para vermektir. 
Soru 51: Aynı peygamberin yolunda yürüyen insanlara ne denir? 
Cevap   : Ümmet. 
Soru 52: Hasenat ne demektir? 
Cevap   : İyi amellere, yapılan iyiliklere denir. 
Soru 53: Cennetteki en büyük nimet nedir? 
Cevap   : Ru’yetullah yani Allah (c.c.)’ın cemalini görmektir.
  
  
Soru 54: İslam dininde olmadığı halde sonradan insanların dindenmiş
gibi 
               
hayatlarına geçirdikleri yanlış adetlere ne denir? 
Cevap   : Bidat. 
Soru 55: Yapılan her şeyin sırf Allah (c.c.)’ın rızası için yapmaya,
gösterişten uzak 
               
amele ne denir? 
Cevap   : İhlas denir. 
Soru 56: Seyyiat ne demektir? 
Cevap   : Kötülükler, günahlar ve suçlardır. 
Soru 57: Münafığın alametleri nelerdir? 
Cevap   : Konuştuğunda yalan söyler, söz verir sözünde durmaz,
emanete hıyanet eder. 
Soru 58: En güçlü insan kimdir? 
Cevap   : Öfkesini yenen insandır. 
Soru 59: Hacerul Esvet nedir, nerededir ve nereden gelmiştir? 
Cevap   : Kabe’nin köşe duvarı içine yerleştirilmiş siyah bir
taştır ve cennetten gelmiştir. 
Soru 60: Akait ilminin ilk temsilcileri kimlerdir? 
Cevap   : İmamı Azam Ebu Hanife, Ebu Mansur Maturidi, İmamı
Eşari. 
Soru 61: Davetçinin vasıfları nelerdir bir kaç tanesini sayınız 
Cevap   : a- Çalışmalarının karşılığını Allah (c.c.)’dan
beklemelidir. 
               
b- Yardımın yalnız Allah (c.c.)’dan olduğunu unutmamalı 
               
c- Vazifesini yapar ama neticeyi Allah (c.c.)’a bırakır 
               
d- Yumuşak huylu, seven, sevdiren,sevindiren, mütevazi olmalıdır 
               
e- Korkutucu değil, müjdeleyici olmalıdır 
               
f- Hareketlerini ve duyu organlarını Kur’an’a göre ayarlamalı ve onunla 
                   
terbiye etmelidir. 
Soru 62: İslam devletinde müslümanlar gibi mal, can, din, namus ve nesil
güvenlikleri 
               
devlet teminatı altında olan, fakat askerlik yapmayan, bunun karşılığında 
               
cizye ödeyen ve bir anlaşma ile halifeye bağlı olanlara ıstılahta ne ad
verilir? 
Cevap   : Zımmi. 
Soru 63: Ateşten yaratılan, maddi varlıkları olmadıkları için
melekler gibi görünmeyen, 
               
insanlar gibi iyileride, kötüleride olan bizler gibi imtihana tabi tutulacak ve
yine 
               
bizler gibi “Allah (c.c.)’a ibadet etmeleri için yaratılmış” olan mahlukların
ismi nedir? 
Cevap   : Cinler. 
Soru 64: Efendimiz (s.a.v.)’in buyurduğuna göre, kıyamet günü Allah
(c.c.)’ın 
               
gölgelendireceği yedi sınıf insan hangileridir? 
Cevap   : a- Adil yöneticiler. 
               
b- Allah (c.c.)’a ibadet yolunda yetişen gençler. 
               
c- Camilere kalpten bağlı kimseler. 
               
d- Allah (c.c.) için birbirini seven kimseler. 
               
e- Makam sahibi bir kadın harama davet ettiğinde “Ben Allah’tan korkarım” 
                   
diyerek reddedenler. 
               
f- Sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek şekilde sadaka verenler. 
               
g- Yalnızken Allah (c.c.)’ı anıp gözyaşı dökenler. 
Soru 65: Kıyamet gününde en son dirilip, hesaba ilk olarak çekilecek
ümmet hangisidir? 
Cevap   : Ümmeti Muhammed 
Soru 66: İyiliğe kabiliyeti olmayan ruh cinsinden bir yaratıktır.
Ateşten yaratılan, daima 
               
kötülük düşünen, insanları yoldan saptırmaya çalışan, bir adı da iblis olan bu 
               
yaratığı tanıdınız mı? 
Cevap   : Şeytan. 
Soru 67: Herkesin bilmesi gereken dört mesele nedir? 
Cevap   : a- İlim; Allah (c.c.)’ı, Peygamber (s.a.v.)’i ve
İslam dinini delilleri ile bilmek 
               
b- Amel; Bildiği ilim ile amel etmek 
               
c- Davet; Tebliğ görevini yerine getirmek. 
               
d- Sabır; Eziyet ve zulümlere sabretmek, yılmamak 
Soru 68: Allah (c.c.)’ın katından yeni bir din getiren peygambere ne
ad verilir? 
Cevap   : Rasül 
Soru 69: Yeryüzünde bütün varlıklar kime hizmet için yaratıldı? 
Cevap   : İnsanlar için. 
Soru 70: İnsanın yeryüzündeki konumu nedir? 
Cevap   : Yeryüzünde Allah (c.c.)’ın halifesidir. 
Soru 71: Kıyamet hangi gün kopacaktır? 
Cevap   : Cuma günü. 
Soru 72: Bu dünyadan sonra gideceğimiz ebedi alemdir. Kıyamet
koptuktan sonra 
               
bütün varlıkların ve insanların devamlı kalacakları yerdir. Orada ölüm yoktur. 
               
Bu yere inanmayan insan müslüman olamaz. Bu alemi bildiniz mi? 
Cevap   : Ahiret 
Soru 73: Nefis terbiyesinde başarılı olmak için terbiye edilmesi
gereken iki unsur nedir? 
Cevap   : a- Akıl    b- Kalp 
Soru 74: Hakkı batıl, batılı hak yapmaya çalışan nedir? 
Cevap   : Tağut 
Soru 75: “Rab” kelimesinin manası nedir? 
Cevap   : Terbiye eden, yöneten, mülkün sahibi, koruyan. 
Soru 76: “İlah” kelimesinin manası nedir? 
Cevap   : Kendisine sığınılan, güvenilen, sevilen, tapılan. 
Soru 77: Gizli şirke iki örnek veriniz. 
Cevap   : a- Başkasının övgüsünü kazanmaya çalışmak 
               
b- Başkasının gözüne girmek için namaz kılmak 
               
c- Nam ve şöhret için cihat 
               
d- Mevki ve makam için ilim. 
Soru 78: Ehli sünnet itikadının mezhep alimlerinin adlarını yazınız. 
Cevap   : a- Maturidi    b- Eşari 
Soru 79: İslam’ın özelliklerinden olan irade neyi ayırt etmeye yarar?
Cevap   : Fayda ve zararı ayırt etmeye yarar. 
Soru 80: İlim ile yönetimin çatışmasından ne doğar? 
Cevap   : Sosyalizm 
Soru 81: Herhangi bir konuda ayrı ayrı yerde bulunan alimlerin aynı
görüşe 
               
varmalarına ne denir? 
Cevap   : İcma denir. 
Soru 82: Herhangi bir konuda ayrı ayrı yerlerde bulunan alimlerin
farklı görüş 
               
bildirmelerine ne denir? 
Cevap   : İçtihat 
Soru 83: Rabbimiz bizi neden imtihan ediyor? 
Cevap   : Kemal sıfatı gereği. 
Soru 84: İnsanın kendini maddi ve manevi kötülüklerden korumasına ne
denir? 
Cevap   : Takva. 
Soru 85: Tağuti güçlerle işbirliği yapan ve onların iktidarlarını
İslam’ı istismar ederek 
               
ayakta tutmaya çalışan din adamına ne denir? 
Cevap   : Belam denir. 
Soru 86: Küfrün çeşitleri nelerdir? 
Cevap   : a- Cehli küfür   b- İnadi
küfür   c- Hükmi küfür 
Soru 87: İnsanı küfre götüren haller nelerdir? 
Cevap   : a- Kur’an’ın ve sünnetin açık hükümlerine gizli
manalar vermek 
               
b- Kur’an’ın ve sünnetin hükümlerini yalanlamak 
               
c- Din ile alay etmek 
               
d- Allah’tan ümidi kesmek 
               
e- Allah’ın azabını emin olmak (Allah bana azap etmez demek) 
               
f- Gaibden haber verdiğini söyleyen kahinlere inanmak. 
Soru 88: Cennetin Kur’an’ı Kerim’de geçen isimleri nelerdir? 
Cevap   : a- Adn b-Meva cenneti 
               
c- Firdevs cenneti 
               
d- Mukame cenneti 
               
e- Naim cenneti 
               
f- Darul Huld 
               
g- Darus-Selam 
               
i- Makamul Emin 
Soru 89: Elfaz-ı  Küfür ne demektir? 
Cevap   : İnsanı küfre götüren sözler demektir. 
Soru 90: İkinci kez sura üflenince bütün insanların yeniden hayat
bulup, hesap günü 
               
için toplanmasına ne ad verilir? 
Cevap   : Mahşer. 
Soru 91: İnsanların ölümden sonra, mahşere kadar kabirde geçirdikleri
zamana ne 
               
ad verilir? 
Cevap   : Berzah alemi. 
Soru 92: Ezelde hiç bir şey yaratılmamışken sadece ruhların var
olduğu ve Allah’a 
               
iman sözü verdiğimiz zamana ne ad verilir? 
Cevap   : Galü Bela 
Soru 93: Cehennemin en alt tabakasının ismi nedir ve oraya kimler
girecek? 
Cevap   : Haiye, Münafıklar girecek. 
Soru 94: Allah’ın fiili sıfatları nelerdir? 
Cevap   : a- Rızk verme   b- İhsan
etme    c- İkramda bulunma 
               
d- Rıza gösterme   e- Muhabbet besleme   f- Gazap etme 
               
g- Öldürme   h- Diriltme. 
Soru 95: Tevhidin kısımları nelerdir? 
Cevap   : a- Rububiyet tevhidi 
               
b- Uluhiyet tevhidi 
               
c- İsimlerde ve sıfatlarda tevhit. 
Soru 96: Allah’tan başka yaratıcı, rızk verici,Rab, terbiye edici ve
kainatın işini 
               
düzene koyan başka ilah olmadığı hangi kısım tevhit inancının gereğidir? 
Cevap   : Rububiyet tevhidi 
Soru 97  : Allah (c.c.)’ı Allah ve Rasülü nasıl isimlendirdi ve
vasıflandırdı ise o şekilde 
               
Allah (c.c.)’ı isimlendirmek ve vasıflandırmak hangi kısım tevhit inancı 
               
gereğidir? 
Cevap     : İsimlerde ve sıfatlarda tevhit 
Soru 98  : “Allah (c.c.)’ın varlığının başlangıcı yoktur. Allah
(c.c.) sonradan meydana 
                 
gelmiş bir varlıkta değildir. Hiç bir şey yok iken O yine var idi.” Bu tanım 
                  
Allah (c.c.)’ın hangi sıfatlarından neyin açıklamasıdır? 
Cevap     : Zati sıfatlarından Kıdem sıfatının. 
Soru 99: İbadet ederken sadece Allah’ü Teala’ya ihlasla ve O’ndan
başka ilah 
               
olmadığına inanarak ibadet etmek hangi kısım tevhit inancının gereğidir? 
Cevap     : Uluhiyet tevhidi 
Soru 100: Peygamberlerde, peygamberlik göreviyle görevlendirilmeden
önce görülen 
                 
ve nübüvvetin temellerini kuvvetlendiren bazı harikuladelikler görülür. Mesela:
                 
Hz. İsa (a.s.)’ın daha beşikte iken konuşması. Hz. Muhammed (s.a.v.)’i daha 
                 
çocukluğunda bir bulutun takip etmesi. Putların yüzüstü yıkılması gibi. Bu gibi
                 
harikalara İslami ıstılahta ne ad verilir? 
Cevap     : İrhasat 
Soru 101: Mevcut alemlerin ve ahiret aleminin hükümdarı o Allah
(c.c.)’dır. Her iki 
                 
cihandaki eşyanın tasarrufu Allah (c.c.)’a aittir. Ferman onundur. Onun
dilediği 
                 
olur, dilemediği olmaz. Onun hükümdarlığı dünyadaki hükümdarlıklara 
                 
benzemez. Hüküm kendisine aittir. Bir yardımcıya bir vezire ihtiyacı yoktur. 
                 
Bütün mükevvenatın mevcut olan her şeyin sahibi ve mutlak hükümdarı manasına 
                 
gelen Esmaul Hüsna’da yer alan Allah (c.c.)’ın isimlerinden olan bu ismi nedir?
Cevap     : El-Melik 
Soru 102: İçenin niyetine göre şifa olan, Hz. Hacer ve Hz. İsmail’in
susuz kaldıklarında 
                 
ortaya çıkan, hacıların geri dönerken hediye olarak getirdikleri zemzem suyuna,
                 
Allah (c.c.)’ın Hz. İsmail’i suya kandırması nedeni ile “Sakıyullahı İsmail”, 
                 
inananlara fayda verdiği için “Saibe”, sıhhat ve berekete sebep olduğu için 
                 
“Meymune”, yemeğin yerini tuttuğu için “Kafiye”, içenler rahatlık ve afiyet 
                 
bulduğu için “Afiye” denilmiştir. Doya doya içenlerin cehennem azabından 
                 
kurtulacakları müjdesinden dolayı verilen isim nedir? 
Cevap     : Büşra 
Soru 103: Akait ile ilgili meşhur eserler arasında İmamı Azamın
meşhur kitabının adı nedir? 
Cevap    : Fıkhi Ekber. 
Soru 104: Allah (c.c.)’ın Kur’an’ı Kerim’inde bildirdiği, Peygamber
efendimiz (s.a.v.)’in 
                 
tarif ettiği insanoğluna mahsus nefis yedi kısımdır. 
                 
Bunlar: 
                 
a- Nefsi Emmare 
                 
b- Nefsi Levvame 
                 
c- Nefsi Mutmainne 
                 
d- Nefsi Safiyye (Kamile) 
                 
e- Nefsi Merdiyye’dir. Bizim saymadığımız diğer ikisini de siz söyleyiniz? 
Cevap     : Nefsi Mülhime ve nefsi Raziye 
Soru 105: Tasavvufi Ahlakta bir müslümanın kat etmesi gereken kaç
merhale vardır? 
Cevap     : 4 merhale vardır: 
                 
a- Şeriat 
                 
b- Tarikat 
                 
c- Marifet 
                 
d- Hakikat