| İBADET | 
Soru 1  : Allah (c.c.)’ın
emir ve yasakları karşısında sorumlu olan, akıllı ve bülüğ 
              
çağına eren müslümana ne denir? 
Cevap   : Mükellef denir. 
Soru 2  : Mükellef olan insanın bilmesi gereken fiiller sekiz
tanedir. Mükellef olan 
              
kimse bu sekiz fiili, ameli yerine getirmek mecburiyetindedir. Efal-i 
              
Mükellefin de denilen bu sekiz kısım amel ve işler nelerdir? 
Cevap  : a- Farz  b- Vacip   c- Sünnet  d-
Müstehap   e- Mübah  f- Haram 
              
g- Mekruh   h- Müfsit 
Soru 3  : Kendisinde şüphe
olmayan kati bir delille sabit olan, Allah (c.c.)’ın 
              
işlenmesini kesin olarak emrettiği hükümlere ne ad verilir? bir kaç örnek veriniz.
Cevap  : Farz denir. (Beş vakit
namaz, Zekat, Oruç, Hac vb.) 
Soru 4  : Farzları terk
haramdır, inkar etmek küfürdür. Farzlar iki çeşittir. Farzı ayın 
              
ve farzı kifaye. Bu her iki farzı tarif edip misallendiriniz. 
Cevap  : a- Farzı Ayın:
Mükelleflerden her birinin yapması gereken farzlardır. 
              
(Oruç, Hac, vb.) b- Farzı Kifaye: Mükelleflerden bazılarının yapmasıyla 
             
diğerlerinde sorumluluk kalkan farzdır. (Cenaze namazı kılmak, Hafız olmak vb.)
Soru 5  : Yapılması şeran
kesin bir delille sabit olmayan ama kuvvetli bir delille sabit 
               
olan ibadettir. İşleyene sevap, özürsüz terk edene günah olan bu amel nedir? 
Cevap  : Vacip (Vitir ve bayram
namazları gibi.) 
Soru 6  : Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in farz ve vacipler dışında yaptığı veyapılmasını 
               
istediği ibadetlere ne ad verilir? 
Cevap  : Sünnet. 
Soru 7  : Sünnet iki
kısımdır. Sünneti müekkede, sünneti gayri müekkededir. Her iki 
               
sünneti tarif edip misaller veriniz. 
Cevap   : a- Müekket
Sünnet: Rasülullah (s.a.v.)’in devamlı yaptığı ve yapılmasını 
               
teşvik ettiği sünnetlerdir. (Sabah, öğle, akşam namazlarının sünnetleri, 
               
namazları cemaatla kılmak vb.) b- Gayri Müekket Sünnet: Rasülullah (s.a.v.)’in 
               
ara sıra yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği sünnetlerdir. (Abdesti kıbleye 
              
dönerek almak, Ezanı dinlemek, İşe sağdan başlamak vb.) 
Soru 8  : Abdest dinimizde;
namaz kılmak, Kur’an’ı Kerim’i elle tutmak, Kabe’yi tavaf 
              
etmek gibi amelleri yapmak için yapılan, belli organları usulüne göre 
              
yıkamaktan ve meshetmekten ibaret bir temizliktir, bir ibadettir ve itaattir. 
              
Abdestin farzları nelerdir? Sayınız. 
Cevap  : a- Yüzü yıkamak (İki
kulak memesi arasındaki yer ile alnının saç biten 
                   
yerinden çene altına kadar ) 
              
b- İki eli dirseklerle beraber yıkamak 
              
c- Basın dörtte birini meshetmek 
              
d- Her iki ayağı topuklarla beraber yıkamak. 
Soru 9  : İşlenmesinde sevap
olan, terk edilmesinde günah olmayan, Efal-i Mükellefinden 
              
olup Peygamberimiz (s.a.v.)’in bazen yaptığı bazense terk ettiği ibadete ne
denir? 
              
(Kuşluk namazı gibi) 
Cevap   : Müstehap 
Soru 10:
Yapılmasında ve yapılmamasında günah olmayan, yapılıp yapılmama hususu 
               
dinde caiz görülen şeylere ne denir? (Helal olan bir meyveyi yiyip yememek
gibi.) 
Cevap   : Mübah 
Soru 11: Mükellefin yapmaması
istenen ve kesin bir delille işlenmesi yasak olan şeri 
               
hükümlere ne ad verilir? Ki bunların terk edilmesi sevap işlenmesi günahtır. 
               
İnkarı ise günahtır. (Zina yapmak, domuz eti yemek, yalan konuşmak vb.) 
Cevap   : Haram 
Soru 12: Haram iki kısımdır. Haram
li aynihi, Haram li gayrihi. Bunların tarifini yapıp misal veriniz. 
Cevap  :
a- Liaynihi Haram: Aslı itibariyle herkese haram olan şeydir.(Şarap,
zina vb.) 
              
b- Ligayrihi Haram: Aslında helal olup başkasının hakkından dolayı haram 
                  
olan şeydir. Sahibinin izni olmadıkça o şeyden başkaları faydalanamaz. 
                  
(Başkasına ait olan bir malı izinsiz almak gibi) 
Soru 13: Kelime manası itibariyle;
sevilmeyen ve hoş görülmeyen şeyler olup, dindeki 
               
manası da; yasaklığı sabit olmakla beraber,ona aykırı olarakda bir delil ve 
               
işaret bulunup, yapılması doğru olmayıp yapılmaması iyi olan şeylere ne ad 
               
verilir? (Sağ elle sümkürmek, gusül alması gereken bir kimsenin elini ve 
               
ağzını yıkamadan bir şey yiyip içmesi gibi.) 
Cevap  : Mekruh 
Soru 14: Meşru olan bir işi
(başlanmış bir ibadeti) bozan, hükümsüz kılan kasten 
               
yapılması azabı gerektiren şeylere ne denir? (Namaz içinde gülmek gibi) 
Cevap   : Müfsit 
Soru 15: Dinimizde namazların
camide cemaatle kılınıp eda edilmesi bildirilmiştir. 
               
Namaz ibadetimizi camide kılarken cemaatin önünde namazı kıldıran kişiye 
               
imam denir. İmam efendinin namaz kıldırırken durduğu yere ne ad verilir? 
Cevap  : Mihrap 
Soru 16: Hadesten taharet
vücudumuzu cünüplükten ve abdestsizlikten kurtarmaktır. 
              
Cünüplükten kurtulmak Gusül ile olur. Cünüp ise, şehvetle kendisinden 
              
meni dediğimiz su çıktıktan sonra henüz boy abdesti almamış yani 
              
yıkanmamış olan kimsedir. Boy abdesti dediğimiz guslün farzları nelerdir
yazınız. 
Cevap  : a- Mazmaza: Ağza üç
defa su alıp gargara yaparak ağzı yıkamak. 
              
b- İstinşak: Burnu üç kere sağ elle su alıp, sol elle sümkürerek yıkamak. 
              
c- Bütün vücudu iyice ovuşturarak yıkamak (Hiç bir kuru yer kalmamak
suretiyle.) 
Soru 17: Camilerimizde dini ve
dünyevi mevzuların anlatılmak ve açıklanmak üzere 
              
Cuma namazından önce ve diğer bazı vakitlerde imamlarımızın çıkıp vaaz ettiği, 
              
talim,irşat ve telkin makamı olan yere ne ad verilir? 
Cevap  : Kürsü 
  
Soru 18: Camilerimizde beş vakit namazlarımız
için Ezan-ı Muhammedi’yi okuyan, 
               
gamet eden, Hz. Bilal Habeşi’nin mesleğini yapan kimselere ne denir? 
Cevap  : Müezzin 
Soru 19:
Namazın farzları on ikidir. Bunlar iki kısma ayrılır. Şartlar ve
rükünler diye 
               
adlandırılır. Altısı şart diğer altısı ise rükündür. Şartlar daha namaza 
               
başlamadan önce yapılması gereken şeyler olup, rükünler ise başlangıç 
               
tekbiri ile namaza başlayıp namazın içinde yapılması gereken farzlardır. 
               
Namazın farzları dediğimiz şartları ve rükünleri sayıp tarif ediniz. 
Cevap  : A- Namazın Şartları: 
              
a- Hadesten Taharet; Bedeni cünüp ve abdestsizlikten temizlemek 
              
b- Necasetten Taharet; Elbise ve namaz kılacak yeri temizlemek 
              
c- Setrul Avret; Avret yerlerin örtülmesi 
              
d- İstikbali Kıble; Kıbleye yönelmek 
              
e- Vakit; Vaktinde kılınması 
              
f- Niyet; Niyet etme 
              
B- Namazın Rükünleri: 
              
a- İftidah Tekbiri; Başlangıç tekbiri 
              
b- Kıyam; Ayakta durmak 
              
c- Kıraat; Okumak 
              
d- Ruku; Rukuya eğilmek 
              
e- Sücut; Secdeye eğilmek 
              
f- Kade-i Ahire; Namazda son oturuşu yapmak. 
Soru 20: İnsanoğlunun uzuvlarından
örtülmesi farz olan, başkalarının da bakması 
               
haram olan yerlere avret mahalli denir. Kadınlar ve erkekler için Setri avret 
               
yerlerini tarif ediniz. 
Cevap  : Erkeklerde: Göbek ve
diz kapakları dahil bu kısmın arasında kalan bölgeler. 
              
Kadınlarda: Yüzleri, elleri ve ayakları dışında kalan bütün bölgeleri 
              
kapatmaları gereklidir. 
Soru 21: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in yaşantısı olarak tarif edilen sünnetin 
               
bölümleri üçtür. Sünnetin çeşitleri diyebileceğimiz bölümlerini söyleyiniz. 
Cevap  : a- Fiili Sünnet :
Yaşantısıdır 
              
b- Kavli Sünnet : Sözleridir 
              
c- Takriri Sünnet : Söz ve olaylara sukutu ile karşılığıdır. 
Soru 22: Camilerimizde Cuma günü
insanlara dini meseleleri, hükümleri açıklamak 
              
veya Ümmeti Muhammedi ilgilendiren haftalık meseleleri anlatmak için 
              
hutbe okunur. İmamın Cuma günü hutbe okumak için çıktığı, camilerde 
              
kıbleye göre sağ tarafta bulunan basamaklı olan yere ne denir? 
Cevap  : Mimber 
Soru 23: Suyun bulunmadığı
zamanlar veya mekanlar olduğunda dinimiz, 
              
ibadetlerimizi aksatmadan yapabilmemiz için abdest yerine yapabileceğimiz 
              
bir ameli bize bildirmiştir. Bu amel toprakla yapılıp su bulununcaya kadar 
              
abdesti bozacak bir iş bir fiil yapılmamış ise abdestle yapılacak bütün 
              
ibadetler ve taatlar yapılır. Çünkü bu amel abdest ve gusül abdestinin 
              
yerine geçer. Su görülünce de bozulur. İki darp (vuruş) bir niyet olmak 
              
üzere iki tane farzı vardır. Niyetin farz olduğu bu ibadetimizin adı nedir? 
Cevap   : Teyemmüm denir. 
Soru 24: Boy abdesti olmayana
yapması yasak olan ameller nelerdir? 
Cevap  : a- Namaz kılamaz 
              
b- Camiye mescide giremez 
              
c- Kur’an’a el süremez ve okuyamaz 
              
d- Kabe’yi tavaf edemez. 
Soru 25: Namazlarımızda yapmış
olduğumuz secde yedi tane uzvumuzun 
              
(organımızın) beraber yere değerek yapılmasıyla olur. Bu yedi azamızı sayınız. 
Cevap   : Alnımız ve
burnumuz(1), Ellerimiz(2), Dizlerimiz(2), Ayaklarımız(2) toplam 
               
yedidir. 
Soru 26: Namazlarımızı kılarken
yanılabiliriz, böyle hallerde namazın telafisi için  son 
               
oturuşta Et-Tahiyyatüyü okuyup iki defa daha secde yaparak namazımızı 
               
tamamlamış oluruz. Böyle hallerde yapılan secdeye sehiv secdesi yani 
               
yanılma secdesi denir. Namazda sehiv secdesini gerektiren haller nelerdir? 
Cevap  : Namazın farzlarından
birisinin unutularak yapılmasının geciktirilmesinde, 
               
vaciplerinin birinin unutularak terk edilmesi veya yine unutularak 
               
yapılmasının geciktirilmesinde yapılır. 
Soru 27: Namazın kıyam, rüku ve
secde gibi her rüknünü yerine getirmek ve bunu 
              
yaparken her uzvun rahat bir halde bulundurulması, her yapılan amele, 
              
harekete özenerek yapılmasına ne ad verilir? Mesela: Rükudan kıyama 
              
kalkarken vücut dimdik bir hale gelmeli, iki secde arasında en az bir defa 
              
“sübhanallahil azim” diyecek kadar oturmuş olmak gibi. 
Cevap  : Tadili erkana riayet
(Rükunların hakkını vererek yapmak.) 
Soru 28: Cuma namazı kimlere
farzdır? 
Cevap  :
a-Erkek olmak b-Hür olmak c-Misafir olmamak d-Sıhhatli olmak (Camiye 
              
yürüyerek gidecek kudrette olmak) e-Kör olmamak f-Kötürüm olmamak 
              
(Ayakları kesilmiş olmamak) 
Soru 29: Cuma günü müslümanların
bayram günüdür. O günde mü’minler Allah 
              
(c.c.)’ın emriyle camilere toplanır, Cuma namazlarını kılarlar ve hutbeyi 
              
dinlerler. Vakti öğle namazının vaktidir. Bu vakitte kılınan Cuma namazı 
              
kaç rekattır, isimleriyle birlikte söyleyiniz. 
Cevap  : 10 rekattır. 4 ilk
sünnet, 2 farz, 4 rekatta son sünnetidir. (Ayrıca aynı 
               
vakitte kılınan 4 rekat Zuhri Ahir ve 2 rekatta vaktin son sünneti kılınır. 
               
Ama Cuma 10 rekattır.) 
Soru 30: Ramazan ayında, yatsı
namazından sonra 20 rekat kılınan namazdır. 
              
Cemaatla veya tek başına kılınabilir. İki yada dört rekatta bir selam 
              
verilerek kılınan ve ramazan ayına ait olan bu namazın adı nedir? ve nasıl 
              
bir namazdır? 
Cevap  : Teravih namazıdır ve
Sünneti müekkede bir namazdır. 
Soru 31: Oruç ibadetimizin
çeşitleri altıdır. Bunları misaller vererek sayınız. 
Cevap  : a- Farz oruçlar:
Ramazan orucu, keffaret orucu vb. 
              
b- Vacip oruçlar: Adaklar, itikaf orucu ve kazaya kalmış nafile oruçlar 
              
c- Sünnet oruçlar: Muharrem ayının 9. 10. 11.ci günleri tutulan oruçlar. 
              
d- Müstehap oruçlar: Kameri ayların 13. 14. 15.ci günleri tutulan oruçlar. 
              
e- Mekruh oruçlar: Aşure günü, Cuma günleri tutulan oruçlar. 
              
f- Haram oruçlar: Bayramlarda tutulan oruç. 
Soru 32: İslamın şartlarından mali
ibadetimizdir. Dinen zengin sayılan erkek, kadın, 
              
her mükellef müslümanın senede bir kez, malının kırkta birini, niyet ederek 
              
müslüman fakire vermesi farzı ayın olan ibadettir. Bir diğer mana ile müslüman 
              
fakirin müslüman zengin üzerindeki hakkıdır. Terki günah, inkarı küfürdür. 
              
Bu mali ibadetimiz hangisidir? 
Cevap   : Zekat. 
Soru 33: Ramazan ayının sonuna
ulaşan ve temel ihtiyaçlardan başka nisaba malik 
              
(mala sahip) olan her müslümanın vermesi gereken ve vacip olan mali bir 
              
ibadettir.  İnsanların yaratılışına bir şükür olmak üzere sevap kazanmak 
              
için yapılan mali ibadetimiz nedir? 
Cevap  : Sadaka-i Fıtır 
Soru 34: Kurban bayramı günlerinde
Arafat’a çıkarak vakfe yapılan, ihrama girerek ve 
              
Kabe’yi tavaf ederek ziyaret yapılan, zengin olan müslümana ömründe bir 
              
kez yapmak farzı ayın olan mali ve bedeni ibadetimiz hangisidir? 
Cevap  : Hac. 
Soru 35: Senenin herhangi bir
bölümünde Kabe-i Muazzamayı ve Ravza-i Mudahharayı 
              
ziyaret maksadıyla yapılan mali ve bedeni ibadetimiz hangisidir? 
Cevap  : Umre ziyareti. 
Soru 36: Takvim olarak aya göre
düzenlenen ve hicretle başlayan yıla hicri yıl denir. 
              
Hicri yılın aylarına kameri aylar denir. Müslümanların takvimi olan bu 
              
takvime göre bayram ve diğer önemli gün ve geceler ayarlanır. Bu hicri yılın 
              
kameri aylarını sayınız. 
Cevap : Muharrem, Sefer,
Rebiyyül  Evvel, Rebiyyül Ahir, Cemaziel Evvel, Cemaziel 
             
Ahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce. 
Soru 37: Hicri yılın başlangıç
günü hangi gündür? 
Cevap  : 1 Muharrem. 
Soru 38: Mevlit kandili Peygamber
Efendimiz (s.a.v.)’in doğum günüdür. Mekke’de 
              
Kabe’nin içinde 360 putun yıkıldığı, Sasani İmparatorluğunun bin yıldan 
              
beri yaktıkları ateşin söndüğü gün bu gündür. İslam takvimi olan hicri yılda 
              
Mevlit kandili hangi gündür? 
Cevap  : Rebiyyül evvel ayının
12. Gecesi, Pazartesi günü. 
Soru 39: Mübarek üç ayların
başlangıç tarihi ne zamandır? 
Cevap  : 1 Recep ile başlar. 
Soru 40: İkram, değeri çok olan,
bağış, ihsan, istenilen gibi manalar taşıyan ve Hz. 
              
Amine’nin Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e hamile olduğunu anladığı gün 
              
olarak bilinen, mübarek gece olarak ibadetlerle değerlendirdiğimiz, 
              
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kendisinin de 12 rekat şükür namazı kıldığı 
              
mübarek gecemizin adı ve hangi günde olduğunu söyleyiniz. 
Cevap  : Regaip kandili, Recep
ayının ilk Cuma gecesidir. 
Soru 41: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in bir gecede Mekke’den Kudüs şehrine 
              
yürüyüşüne ve oradan da semaya yükselişine ayrı ayrı isim verilen, 
              
hakkında Kur’an’ı Kerim’de sure olan mübarek gecemizin ismi ve zamanını 
              
söyleyiniz. 
Cevap  : İsra ve Miraç denir.
Recep ayının 27.ci gecesidir. 
Soru 42: Yaratılmışların bir sene
içindeki rızıklarına, zengin veya fakir, aziz veya zelil 
               
olacaklarına, diriltilip öldürüleceklerine ve ecellerine dair Allah (c.c.) 
               
tarafından meleklerine bilgi verilen mübarek gecemiz hangisidir, ve hicri 
               
tarihini söyleyiniz. 
Cevap  : Berat Gecesi. Şaban
ayının 15.ci gecesi. 
Soru 43: Ramazan ayı içersinde
idrak ettiğimiz ve Kur’an’ı Kerim bu geceden 
               
başlayarak indirildiği bildirilen adına Kur’an’ı Kerim’de sure bulunan ve 
               
Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayının son on gününün tekli günlerinde 
               
arayın dediği mübarek gecemizin ismi nedir ve hangi güne rastlar? 
Cevap  :  Kadir Gecesi.
Ramazanın 27.ci gecesi. 
Soru 44: Ramazan ayının son on
gününde beş vakit namaz kılınan cami veya 
               
mescitte, ibadet niyeti ile ikamet edilen (kalınan) ve bayram namazı ile son 
               
bulan ibadetin adı nedir? 
Cevap  :  İtikaf. 
Soru 45: Amelde hak mezhepler
dediğimiz mezheplerimiz ve imamlarımızı söyleyiniz. 
Cevap  : a- Hanefi Mezhebi;
İmamı Azam Ebu Hanife 
               
b- Şafi Mezhebi; İmamı Şafi 
               
c- Maliki Mezhebi; İmamı Malik 
               
d- Hanbeli Mezhebi; İmamı Ahmet Bin Hanbel. 
Soru 46: Haccın çeşitleri
nelerdir? 
Cevap  : a- Haccı
Temettü   b- Haccı İfrat   c- Haccı Kıran 
Soru 47: Haccın farzlarını
söyleyiniz. 
Cevap  : a- Arafat’ta vakfe
durmak   b- Ziyaret tavafı yapmak. 
Soru 48: Cihat ibadetini diğer
ibadetlerden ayıran özellikler nelerdir? 
Cevap  : a- Kur’an’ı Kerim’de en
çok zikredilen ibadet olması 
               
b- En büyük ibadettir 
               
c- Zamana bağlı değildir 
               
d- İlk eda edilecek farzdır 
               
e- Miktarla sınırlı değildir. 
Soru 49: Üç vakit vardır ki bu
vakitlerde kaza namazı, vacip bir namaz, cenaze 
               
namazı, tilavet secdesi, nafile namaz kılınmaz ve olmaz. Bu vakitlere 
               
dinimizde kerahat vakitleri denir. Kendisinde ibadet olmayan bu vakitleri 
               
söyleyiniz? 
Cevap  : a- Güneş
doğarken    b- Güneş tam tepede iken     c-
Güneş batarken 
               
. 
Soru 50: Namaz dinin direği ve ilk
görülecek olan ibadettir. Namazların vaktinde 
               
kılınması gerekir, çünkü “vakit” namazın farzlarındandır. Vaktinde ve vakti 
               
geçtikten sonra kılınan namazlara ne ad verilir? 
Cevap  : Vaktinde kılınan
namaza; “Eda”,  Vaktinden sonra kılınan namaza ise; 
               
“Kaza” denir 
Soru 51: Dinimiz her yönüyle bize
kolaylıklar getirir. Ki bunlardan biride kışın 
               
ayaklarımıza giyilen deriden yapılmış mestlerin giyilmesidir. Bu mestler 
               
abdest alındıktan sonra giyilir ve ondan sonra    belirli bir
zamana kadar 
               
alınacak abdestler için bu mestler çıkarılmadan üzerine ıslak elle yapılan 
               
meshetme işlemi ile abdest alınmış olur. Bu meshetmenin müddeti (süresi) 
               
yolculukta ve ikamette (bulunduğumuz yerde) ne kadardır? 
Cevap  : İkamette 24 saat (bir
gün bir gece), yolculukta 72 saat (üç gün üç gece) 
Soru 52: Dinimizde bir beldeden
(oturduğumuz köy, kasaba veya şehirden) çıkıp yaya 
               
olarak 18 saatlik yola gitmiş olan kimseye yolcu (Misafir) denir. (18 saatlik 
               
yolun karşılığı bugünün ölçüleriyle 90 km uzaklıktır.) Bu mesafeye çıkmış 
               
olan yolcuya kolaylıklar olarak ayağındaki mestin müddeti 3 gün 3 gece 
               
olduğu gibi namazlar için de bazı kolaylıklar vardır. Yolcu namazı ve 
               
seferilik dediğimiz bu namazların kılınışı nasıldır? 
Cevap  :  Dört rekatlı farz
namazları iki rekat olarak kılınır. 
Soru 53: Dinimizde büyük abdest
temizliği dediğimiz kan, meni, sidik, ve gaita 
               
(büyük pislik) gibi pisliklerin çıkmış oldukları yerleri temizlemeye verilen 
               
isim nedir? 
Cevap  :  İstinca. 
Soru 54: Namazların cemaatla
kılınması 27 derece daha sevap olduğu bildirilmiştir. 
               
Namazlarımızı cemaatla kılarken imama ruküde yetişmiş kişi o rekatı 
               
imamla kılmış sayılır. Ruküden kalkarken, secde yapılırken veya tahiyyatta 
               
iken namaza iştirak eden kişi ise imam selam verdikten sonra kendi selam 
               
vermeden kalkar ve kaç rekat kılmamış ise tamamlar. Namazın 
               
başlamasından sonuna kadar aralıksız olarak imama uyan, namazının 
               
tümünü imamla kılan kimseye ne ad verilir? 
Cevap  :  Müdrik (Namazı
idrak etmiş, yetişmiş manasında.) 
Soru 55: Namaz başlayıp ilk
rekatın ruküsünden sonra herhangi bir bölümünde 
               
imama uyan ve imamla birlikte kılmadığı rekatları cemaatın selamından 
               
sonra kılarak tamamlayan kişiye ne denir? 
Cevap  :  Mesbuk (sabıkalı)
Soru 56: Namaza imamla başladığı
halde, kendisine namazda uyku, dalgınlık, 
               
cemaatın çokluğundan bir eziyet veya abdesti bozulup ta namazın bir 
               
kısmını imam ile birlikte kılmayan kimseye ne ad verilir? 
Cevap  :  Lahik. 
Soru 57: İbadetlerimizin sıhhati
için küçük abdest temizliği dediğimiz, erkeklerin 
               
idrar yaptıktan sonra idrar sızıntısını beklemeleri gerekir. Yoksa abdest 
               
aldıktan sonra gelen damlalar abdesti bozmuş olur. Ama insan abdestliyim 
               
düşüncesiyle ibadet eder ki bu emelde boşa gider. Bu sebeple idrarın 
               
kesilmesini biraz yürüyerek, ayakları hareket ettirerek veya beklemek gibi 
               
hallerle bekleyip sonrada su ile yıkamakla yapılan amelin adı nedir? 
Cevap  :  İstibra. 
Soru 58: Hadis-i Kutside Rabbimiz
(c.c.) buyuruyor ki; “Farzlarımı yapmakla 
               
kulluğunuzu idrak edersiniz, nafilelerle bana yaklaşırsınız.” Dinimizde farz 
               
namazların ve sünnetlerin dışında kılınan birtakım nafile namazlar vardır 
               
ki, bunlara tatavvu namazı da denir. Her bir namazın kendisine has fazileti 
               
ve sevabı vardır. Bunlardan bazıları; Duha, Kuşluk, teheccüt namazları, 
               
Regaip, Berat, Miraç, Kadir geceleri namazları, yolculuk, tesbih namazları 
               
vb... Bir mescide, camiye ziyaret için gidildiğinde veya öğrenmek veya 
               
öğretmek gibi bir maksatla giren kimsenin daha mescide oturmadan nafile 
               
olarak kıldığı iki rekat namazın adı nedir? 
Cevap  :  Tahiyyetül
Mescit. 
Soru 59: Güneş doğup bir miktar
yükseldikten sonra istiva vaktine kadar iki, 
               
dört,sekiz veya on iki rekat kılınabilen nafile namazın adı nedir? 
Cevap  :  Duha (kuşluk)
namazı. 
Soru 60: İnsanın kendi hakkında
bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete 
               
kavuşmak istediğinde, yatacağı zaman iki rekat namaz kılıp özel duasını 
               
okuyarak bitirdiği namaz hangisidir? 
Cevap  :  İstihare namazı. 
Soru 61: Yatsı namazından sonra
daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra 
               
kalkıp kılınan, iki rekatta bir selam verilerek iki, dört, altı veya sekiz
rekat 
               
kılınabilen, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in devam ettiği ve çok sevap olan 
               
bu namazın adı nedir? 
Cevap   : Teheccüt (gece)
namazı. 
Soru 62: Nisap; Şeriatın bir şey
için koymuş olduğu belirli bir ölçü ve miktar 
               
demektir. Mesela; Altın için nisap miktarı 96 gramdır ve buna sahip olan 
               
kimse zengin sayılır ve bu malın üzerinden bir yıl geçtikten sonra bunun 
               
zekatını vermesi kendisine farzdır. Koyun, keçi, sığır ve deve gibi mallarda 
               
nisap sayı iledir. Koyunlarda nisap ölçüsü ve miktarı nedir? 
Cevap   : 39’a kadar zekat
düşmez. 40’dan 120’ye kadar bir koyun.  121’den 200’e 
               
kadar iki koyun.  201’den 399’a kadar üç koyun.  400 koyuna dört ve 
               
sonraki her yüz koyuna bir koyun verilir. 
Soru 63 : Sığırların nisap ölçüsü
ve miktarı ne kadardır? 
Cevap   : 29’a kadar zekat
düşmez. 30’dan 40’a kadar iki yaşında bir buzağı.  40’dan 
               
59’a kadar üç yaşında bir dana. 60’da birer yaşını bitirmiş iki buzağı ve 
               
sonra her 30’da bir buzağı, her 40’da bir dana olarak hesap edilir. 
Soru 64: Hangi mallardan zekat
verilir? 
Cevap  : a- Nakit paranın,
istenen borç paraların 
               
b- Ticaret mallarının 
               
c- Koyun, keçi, sığır ve devenin 
               
d- Altın ve gümüşlerin 
               
e- Arazi ürünlerinin 
                
f- Madenlerin ve definelerin. 
Soru 65: Zekat kimlere verilmez? 
Cevap  :  a- Ana ve babaya 
               
b- Dede ve ninelere 
               
c- Evlatlara 
               
d- Karı veya kocaya 
               
e- Zenginlere 
               
f- Cami, mescit, çeşme ve benzerlerini yaptırmak veya onartmak için zekat
verilmez. 
Soru 66: Kurban bayramında ibadet
niyeti ile kurban kesmek hür, mukim (yolcu 
               
olmayan), müslüman, zengin olan kimselere vaciptir. Kurban ibadet 
               
maksadıyla olursa eda edilmiş olur. Bunun dışında ki maksatlarla (et 
               
yemek gibi) kesilen hayvanlar kurban olmayacağı gibi birde vebal olur. 
               
Kurbanı kesme günleri hangi günlerdir. 
Cevap  :  Kurban bayramının
1. 2. ve 3.cü günleridir. 
Soru 67: Kabe’nin etrafında
usulünce ibadet için yedi defa dolaşmaya ne denir? 
Cevap  : Tavaf. 
Soru 68: Yeni doğan bir çocuğun
doğduğu günden bülüğ çağına gelinceye kadar 
               
Cenabı Hakk’a şükür olsun diye kurban kesmek mubahtır. Fakat 7. Günü 
               
kesilmesi daha faziletlidir. Çocuğun doğduğunda kesilmesi gereken bu 
               
kurbana ne ad verilir? 
Cevap  : Akika kurbanı. 
Soru 69: Zekat kimlere verilir? 
Cevap  : 1- Müslüman fakirlere 
               
2- Miskinlere 
               
3- Borçlulara 
               
4- Yolculara 
               
5- Azat olacak köle, cariyeye 
               
6- Zekat memurlarına 
               
7- Müellefe-i Kulup (Kalpleri İslam’a ısındırılmak istenenlere) 
               
8- Xslam yolunda qaliäanlara 
Soru 70: Tilavet secdesi ne zaman
ve nasıl yapılır? 
Cevap  : Kur’an’ı Kerim’den bir
secde ayeti okunduğu yada duyulduğu zaman yapılır. 
              
Yapılışı: Ayağa kalkılır, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve secdeye gidilir.
               
Secde de üç defa “Sübhane Rabbiyel Azim” dedikten sonra tekrar Allah’ü 
               
ekber denilerek ayağa kalkılır. 
Soru 71: Ameli salih ne demektir? 
Cevap  : Allah (c.c.)’ın
rızasına uyan hayırlı amel, günahlardan uzak iştir. 
Soru 72: Cenaze namazı nasıl
kılınır ve kaç tekbirdir? 
Cevap  : Ayakta kılınır ve dört
tekbirlidir. 
Soru 73: Kimlerin cenaze namazı
kılınmaz? 
Cevap  :  a- Düşük ve ölü
doğan çocukların 
               
b- Bilerek anne ve babasını öldüren katillerin 
               
c- Yol kesicilerin 
               
d- İslam’a karşı çıkanların namazı kılınmaz. 
Soru 74: Belli bir zaman içinde
sünneti de kaza edilen namaz hangisidir? 
Cevap  : Sabah namazı,o günün
öğle vaktine kadar sünneti ile birlikte kaza edilir. 
Soru 75: Kaza namazı ne demektir? 
Cevap  : Vaktinde kılınamayan
beş vakit namazı ödemek üzere, başka vakitte 
               
kılmaya denir. 
Soru 76: Bir sünnet var ki,onu
yerine getirmek bir farzı yerine getirmekten daha fazla 
               
sevaptır. Bu farzdan daha sevap sünnet hangisidir? 
Cevap  :  Selam vermek
sünneti, selam almak sünneti farzdan daha fazla sevap kazandırır. 
  
Soru 77: Çocukların benimsemeleri
ve alışkanlık kazanmaları için, İslam’a göre hangi 
               
yaşta namaza başlatılmaları gerekir? 
Cevap  : Yedi yaşında. 
Soru 78: İslam’a göre çocuk
doğduğunda ismi nasıl konur? 
Cevap  : Çocuğun sağ kulağına
ezan, sol kulağına kamet okunarak ismi zikredilir ve 
               
dua yapılır. 
Soru 79: Kurban eti nasıl pay
edilir? 
Cevap  : Kurban eti üç kısma
ayrılır. Bir bölümü fakirlere, bir bölümü komşu ve 
               
dostlara, kalan bölümü ise ev halkına ayrılır. 
Soru 80: Zilhicce ayının 9.cu,
yani arife günü sabah namazından başlayarak, 
               
bayramın 4.cü günü ikindi namazına kadar, her farz namazın selamından 
               
sonra alınması kadın erkek her müslümana vacip olan tekbirlere ne ad verilir? 
Cevap  :  Teşrik
tekbirleri. 
Soru 81: Her müslümanın gün birlik
yaşamında hiç unutmadan her yaptığı işin 
               
evvelinde söylemesi gereken bir söz vardır. Bu söz nedir? 
Cevap  :  “Bismillah” yada
“Bismillahirrahmanirrahim” (Rahman ve Rahim olan 
               
Allah’ın adıyla.) 
Soru 82: Bir müslümanın geleceğe
dönük işlerini tasarladığı zaman, ümit ve temenni 
               
ifadelerini Rabbimizin isteğine bırakan bir imanla söylediği, unutulmaması 
               
gereken söz nedir? 
Cevap  :  “İnşallah” (Eğer
Rabbim dilerse) demek 
Soru 83: Müslümanların su
içtiklerinde, yemek yediklerinde yada sevinçli bir haber 
               
aldıklarında söyledikleri söz nedir? 
Cevap  :  “Elhamdülillah”
(Şükür Allah’adır.) 
Soru 84: Müslümanın müslüman
üzerindeki beş hakkını sayınız. 
Cevap  : a- Selamına karşılık
vermek 
               
b- Hasta ise ziyaretine gitmek 
               
c- Aksırınca dua etmek 
               
d- Meşru olan davetine gitmek 
               
e- Vefatında cenazesinde bulunmak. 
Soru 85: Aksıran müslümanın
“Elhamdülillah” demesi gerekir. Yanında bulunan 
               
müslümanın buna vermesi gereken karşılık nedir? 
Cevap  :  “Yerhamükellah”
(Allah sana rahmeti ile muamele etsin) 
Soru 86: İslam’da selam verme
ölçüsü nedir? 
Cevap  : Küçük büyüğe, yürüyen
oturana, bineklide yaya olana selam verir. 
Soru 87: Bir müslüman Peygamber
Efendimiz (s.a.v.)’in ismi andığında yada yanında 
               
anıldığında ne yapması gerekir? 
Cevap  : Ona salat ve selam
getirir. 
Soru 88: Zekatın faydalarını
yazınız. 
Cevap  : a- Malı temizler 
              
b- Malı çoğaltır 
              
c- Kalpteki dünya sevgisine ilaçtır 
              
d- Müslümanı mal fitnesinden korur 
              
e- Allah (c.c.)’a bir şükürdür 
               
f- Kalbin katılaşmasını önler 
               
g- İhtiras (hırs) zincirini kırar 
               
h- Fakirleri dilenmekten alıkoyar 
               
i- Şefkat anahtarıdır 
               
j- Malı ebedileştirir, fert yatırıma yönelir 
Soru 89: Seferi olan kimsenin
kendi oturduğu memlekete ne ad verilir? 
Cevap  : Vatan-ı Asli 
Soru 90: Hanefi mezhebine göre
Cuma namazı en az kaç kişi ile kılınır? 
Cevap  : En az üç kişi ile
kılınır. 
Soru 91: Sahih olmayan (geçerli
olmayan) evlilikler nelerdir? 
Cevap  : a- Sigar nikahı 
              
b- Hulle nikahı 
              
c- Mute nikahı 
              
d- İhramlının nikahı 
              
e- Zinakar kadınla nikah 
               
f- Dörtten fazla kadınla yapılan nikah 
               
g- Aynı anda iki kız kardeş ile yapılan nikah. 
Soru 92: Sigar nikahı nedir tarif
ediniz? 
Cevap  : Aralarında mehir (kızın
kızlık hakkı) olmaksızın bir adamın kendi kızını 
               
diğerinin kızı karşılığında ona nikahlamasına denir. 
Soru 93: Yeminin keffareti nedir
söyleyiniz? 
Cevap  :  a- Gücü yetiyorsa
müslim yada gayri müslim bir köle veya cariyeyi azat etmek. 
               
b- Veya on fakiri akşamlı sabahlı doyurmak 
               
c- Veya on fakiri orta halli giydirmek 
               
d- Veya üç gün aralıksız oruç tutmaktır. 
Soru 94: Nikahı kendisine haram
olanları sayınız. 
Cevap  :  a- Karabet
(yakınlık) ciheti ile haram olanlar. 
               
b- Sıhriyet (sonradan kazanılan akrabalık) yoluyla haram olanlar. 
               
c- Emişme yoluyla haram olanlar (aynı kadının emzirdiği çocuklar) 
               
d- İki kız kardeşi bir arada nikahlamak. (İkiside yaşarken tek erkeğin 
                    
hanımları olamazlar.) 
               
e- Musahere cihetiyle haram olanlar. (Yani üvey kız babaya, üvey oğlan 
                   
anaya haramdır.) 
               
f- Efendinin cariyesini, hanımefendinin de kölesini nikahlaması haramdır. 
               
g- Kafir kadınla bir mecusi kadını veya putperest bir kadını bir arada 
                   
bulundurmak. 
               
h- Cariye ile hür kadını bir arada bulundurmak. 
               
i- Dörtten çok (bir arada) nikah yapmak. 
               
j- Başkasının zevcesini nikahlamak. 
               
k-Nikahlı iken hamile kalan kadını nikahlamak. 
Soru 95: Karabet (yakınlık) ciheti
ile kendisine haram olanlar kimlerdir? 
Cevap  : Analar, Kızlar, Kız
kardeşler, Halalar, Teyzeler, Erkek ve kız kardeşlerin 
               
kızları. 
Soru 96: Namazda birinci tahiyyat
ile ikinci tahiyyat arasında ne fark vardır? 
Cevap  : Birincisi vacip,
ikincisi ise farzdır. 
Soru 97: Yeryüzünde üç mescit
vardır ki, bunlarda kılınan namazlar diğer 
               
mescitlerde kılınan namazlardan sevabı daha fazladır. Bu mescitleri sevap 
               
çokluğu sırası ve sevap oranları ile yazınız. 
Cevap  :  a- Mescidi Haram
(Kabe); Yüz bin namaz sevabı 
               
b- Mescidi Nebevi; Bin namaz sevabı 
               
c- Mescidi Aksa; Beş yüz namaz sevabı vardır. 
Soru 98: İnsanların akıllısı
kimdir? Sorusuna Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in verdiği 
               
cevap ne olmuştur? 
Cevap  :  “Ölümü çok
hatırlayıp onun için hazırlıklı olandır.” Cevabını vermiştir. 
Soru 99: Namazlarımızı kılarken
Ruküden sonra kalkıp secdeye gitmeden kıyam 
               
halinde iken zikrettiğimiz “Rabbena lekel hamt”in manası nedir? 
Cevap  : Rabbimiz şükür ancak
sanadır demektir. 
Soru 100: Namazlarımızda secdede
iken en az üçer kez söylediğimiz “Sübhane 
                 
rabbiyel ala”nın manası nedir? 
Cevap    : Yüce
Rabbimi tüm eksiklerden tenzih ederim demektir. 
Soru 101: Namazlarımızda ruküde
iken en az üç defa söylediğimiz “Sübhane rabbiyel 
                 
azim”in manası nedir? 
Cevap    : Yüce
Rabbimiz tüm eksiklerden münezzehtir demektir. 
Soru 102: Sıhriyet (sonradan
kazanılan akrabalık) ciheti ile kendisine haram olanlar 
                 
kimlerdir? 
Cevap    : 
Zevcenin annesi (Kaynana), Zevcenin kızı (Üvey kız), Babasının 
                 
zevcesi(Üvey anne), Oğlunun zevcesi (Gelini). 
Soru 103: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.) haftanın hangi günleri oruç tutardı? 
Cevap    : Pazartesi
ve Perşembe günleri. 
Soru 104: Abdestin vaciplerini
sayınız? 
Cevap    : Abdestin
vacibi yoktur. 
Soru 105: Dinimizde misafir kime
denir? 
Cevap    : 15 günden
daha az oturmak niyeti ile, 90 km veya daha uzak bir yolculuğa 
                  
çıkana denir. 
Soru 106: İslam dininin uygulamaya
dönük yasa ve hükümlerini delilleriyle bildiren 
                 
ilme ne denir? 
Cevap    :  Fıkıh
denir. 
Soru 107: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in kurduğu İslam devletini idare eden veya 
                 
İslam devletinin kurulması için mücadele eden, bütün işlerinde mü’minlere 
                
Emir olan kişiye hak ölçüleri çerçevesinde bağlanıp itaat etmeğe, malı ve 
                 
canıyla onu desteklemeye ne ad verilir? 
Cevap    : Beyat
(Biat) denir. 
Soru 108: İmam olabilmenin
şartları nelerdir? 
Cevap    : a- Açık ve
herkes tarafından bilinmesi 
                 
b- Ehliyetli, dirayetli ve tam idareci olması 
                 
c- Siyaset ilmini ve sanatını iyi bilmesi 
                 
d- İslam nizamını yürürlükte tutmaya yetenekli olması 
                 
e- Adaletli olması 
                 
f- Hür ve erkek olması 
                 
g- Akil baliğ ve müçtehit olması. 
Soru 109: Cuma namazını eda
edebilme şartları nelerdir? 
Cevap    : a- Şehir
veya şehir hükmünde olan yer 
                 
b- Halife veya görevlendirdiği kişinin kıldırması 
                 
c- Namazdan önce hutbe okunması 
                 
d- Cemaatla kılınması 
                 
e- Vakti geçmeden kılınması 
Soru 110: Rasulüllah (s.a.v.)’in
“küçük şirk” olarak nitelendirdiği günah nedir? 
Cevap    : Riya
(Gösteriş için ibadet.) 
Soru 111: Boğulan kimseyi
kurtarmakta olan kimse namaz vakti geçiyorsa ne yapar? 
Cevap    : Boğulmakta
olan kimseyi kurtarır. Namazı sonra kılar. 
Soru 112: Arafat ve Müzdelife’de
iki namazı birleştirerek kılmaya ne denir? 
Cevap    :
Cem’us-Salat 
Soru 113: İmam farz namaza
cemaatla başladıktan sonra nafile namaz kılmak ne olur? 
Cevap    : Mekruh
olur. 
Soru 114: Cemaatı terk edip
namazları evde kılmayı adet haline getiren kimseye ne denir? 
Cevap    : Melun. 
Soru 115: Şeytan nerede taşlanır? 
Cevap    : Mina’da. 
Soru 116: Oruç ne zaman farz
kılındı? 
Cevap    : Hicretin
2.ci yılında. 
Soru 117: İslam fıkhında feri
deliller hangileridir? 
Cevap    : a-
İstihsan    b- Mesaliki Mürsele   c-
Örf      d- Önceki şeriatlar   
e-Sahibi kavli    f-İstishap 
Soru 118: İnsanların ve evcil
hayvanların yiyecek ve içecekleri olan maddeleri ucuz 
                
olan yerlerden alıp kıymetinin artması için 40 gün bekletmeye ne ad verilir? 
Cevap    : İhtikar
denir. 
Soru 119: İslam hukukunda miras
taksimini kendisine konu alan ilmin adı nedir? 
Cevap    : Feraiz
ilmi. 
Soru 120: Hac esnasında Safa ile
Merve arasında müslüman erkeklerin her gidiş ve 
                 
gelişte göğüslerini gererek (çalımlı çalımlı) yürümeye ne ad verilir? 
Cevap    : Hervele. 
Soru 121: Peygamber (s.a.v.): “En
hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır” 
                 
buyurmaktadır. Vaktinde kılınmayan namazlar ise mutlaka kaza edilmelidir. 
                 
6 vakit namaz üst üste kazaya kalmayan kişiye ne ad verilir? 
Cevap    : 
Sahib-i Tertip. 
Soru 122: Zekat İslam
toplumundaki, sosyal yardımlaşmanın, müslümanlar 
                 
arasındaki sevgi ve kardeşliğin kuvvetlendirilmesi açısından Rabbimizin 
                 
müslümanlara olan bir rahmetidir. Zekatın kimlerden alınacağını ve kimlere 
                 
verileceğini İslam belirlemiştir. Altın da zekata tabi mallardandır. Hanefi 
                 
mezhebine göre altının zekata tabi olması için nisap miktarını yazınız. 
Cevap    :  97
gram, 20 miskal ve 60 santimdir. 
Soru 123: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in ahirete irtihalinden sonra sekizinci asırdan 
                 
itibaren bir ilim olarak şekillenmiştir. Ancak peygamberimizin ve sahabenin 
                 
yaşadığı maneviyatı ve ahlaki olguyu amaç edinmiştir. Nefisleri temizleyip 
                 
terbiye etmek, ahlakı güzelleştirmek ve dini yaşamak ilmidir. Züht ve takva 
                 
ile ruhu temizleyen, insanı Allah sevgisinde eriten, nefsi Allah yolunda mal 
                 
ve can vermeye hazırlayan, Allah’tan başkasıyla kalbi ilişkiyi kesmeyi 
                 
amaçlayan, toplumların her devirde ihtiyaç duyduğu ilmin adı nedir? 
Cevap    : 
Tasavvuf. 
Soru 124: Bir insan müslüman iken
daha sonra İslam dininden dönse bu insana 
                 
hemen tövbe edip tekrar İslam’a dönmesi emredilir. Bu tür İslam’dan dönme 
                 
olaylarına Hz. Peygamber (s.a.v.) döneminde 3, Hz. Ebu Bekir döneminde 
                 
7, Hz. Ömer döneminde ise 1 kere meydana geldiği görülmüştür. İslam 
                 
hukukuna göre İslam’dan dönme olayına ve dönen şahsa ne ad verilir? 
Cevap    :  Olaya
İrtidat,  dönene Mürtet denir. 
Soru 125: Kıyamete kadar
yasaklanan, nikah şahitleri bulunmaksızın, bir kadına para 
                 
verip, belli zaman için beraber yaşamak üzere sözleşmek anlamına gelen 
                 
muta nikahı gibi, şahitler huzurunda, ama yüz senede olsa belli bir zaman 
                 
sonra boşanmayı söyleyerek ve bütün şartlarına uyularak yapılan bir nikah 
                 
çeşidi daha vardır ki, bu kesinlikle haramdır. Bu nikah çeşidi hangisidir? 
Cevap     :
Muvakkat nikahı. 
Soru 126: Kabe’yi tavaf ederken
Haceri esvedin karşısından başlamanın hükmü nedir? 
Cevap    : Vacip. 
Soru 127: Namaz kılan kimseye ne
denir? 
Cevap    : Musalli denir. 
Soru 128: Hac ve umrenin
vaciplerindendir. Mekke-i Mükerreme’nin içinde ve 
                
Mescidi Haram dışında bulunan Safa ve Merve denilen basamaklı iki tepe 
                
arasında Safa’dan başlayarak Merve’ye ve Merve’den Safa’ya yedi kere 
                
gidip gelmektir. Bu gidip gelme olayına ne ad verilir? 
Cevap    : Say 
Soru 129: Mikat mahalli dışında
oturan bir kimsenin Mekke’ye varınca ilk ne 
                 
yapması gerekir? 
Cevap    : Kudüm
tavafı. 
Soru 130: Haccı veya umreyi yada
her ikisini de eda etmek için mübah olan bazı 
                 
şeyleri kendi nefsine geçici olarak haram kılmak, onları yapmaktan 
                 
sakınmak ve haram denilen Mekke sınırları içine girme haline ne denir? 
Cevap    : İhram. 
Soru 131: Ramazan ayının son günü
içinde bir mescitte dünya işlerinden tamamen 
                 
uzaklaşarak ibadet etmeye ne denir? 
Cevap    : İtikaf 
Soru 132: Kazası olmayan namaz
hangisidir? 
Cevap    : Cuma namazı
Soru 133: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in ömründe bir defa yaptığı ve İslam’ın beş 
                 
şartından biri olan ibadetin adı nedir? 
Cevap    :  Hac 
Soru 134: Fıkıh ilminin dört büyük
kısımlarından biri olan cezalarla ilgili bölümüne 
                 
ne isim verilir? 
Cevap    : 
Ukubat 
Soru 135: Teyemmümün farzları
nelerdir? 
Cevap    :  Niyet
etmek, elleri toprağa vurarak kolları ve yüzü meshetmek. 
Soru 136: Hangi namaz çeşidini
kılmak zorunluluğu yoktur? 
Cevap    : Nafile
namazın. 
Soru 137: Haccı veya umreyi yada
her ikisini eda için mübah olan şeylerden 
                 
bazılarını geçici olarak haram kılmak, onları yapmaktan sakınmak ve 
                 
haram denen Mekke sınırları içeri girme haline denir. bu halde iken günah, 
                 
isyan, kavga gibi şeylerden çekinmek icap eder. Cinsi yakınlaşma terk 
                 
edilir, avlanılmaz, tıraş olunmaz, yeşil ot dahi kopartılmaz. Bu hale ne ad
verilir? 
Cevap    :  İhram
Soru 138: La ilahe İllallahın
kelime manası Allah’tan başka ilah olmadığına 
                 
inanmakla birlikte geniş manada dört şeyi içerir. Bunlardan üç tanesi 
                 
şunlardır: a-Ben Allah’ın kuluyum  b-Ben yardımı ancak Allah’tan beklerim 
                 
c-Ancak Allah’ın rızasını  gözetirim demektir. Diğer dördüncüsü nedir? 
Cevap    :  Kanun
koyucu ancak Allah (c.c.)‘dır. 
Soru 139: Mescidi Haram, Kabe ve
etrafını saran mescidin tamamının adıdır. Mescidi 
                 
Haram yeryüzünde yapılan ilk mescittir. Hacılar burayı ziyaret ve Kabe’yi tavaf
                 
için giderler. Mescidi Haramın bölümlerinden bazıları şunlardır: Zemzem, Safa
ve 
                 
Merve tepeleri, Minberi Şerif, Mültezem, Makamı Cibril, Hatim, Metaf, Şerif 
                 
yani tavaf yeri, Makamı İbrahim, Kabe-i Muazzama, bunlardan başka Kabe’nin 
                 
hemen önünde belli bir boşluktan sonra yay şeklinde bir duvar vardır. Hacılar 
                 
tavaf ederken Kabe ile bu duvar arasından geçmezler. Burada Hz. Hacer ve 
                 
Hz. İsmail’in mezarlarının bulunduğu rivayet edilmektedir. Bu yerin adı nedir? 
Cevap    :  Hicri
İsmail 
Soru 140:
Namazlarda kıyam, rüku ve secde gibi her rüknünü sükunetle yerine
getirmeye 
                 
ve bu rükunları yaparken her uzvun yatışıp, hareket halinden beri olmasına
tadili 
                 
erkan denir. Mesela, rükudan kıyama kalkarken vücut dimdik hale gelmeli ve 
                 
sükunet bulmalı. Namazların tadili erkana göre kılınmasının hükmü 
                 
İmam-ı Azama göre nedir? 
Cevap    : 
Vaciptir 
Soru 141: Her ibadette olduğu gibi
hac ibadetinin de vacipleri vardır. Bunlara örnek 
                 
olarak, ihrama belirli yerden başlamak, ziyaret tavafını kurban bayramının
birinci, 
                 
ikinci ve üçüncü günlerinde yapmak ve veda tavafı yapmayı da sayabiliriz. 
                 
İhramsız girmenin yasak olduğu yerlere (sınırlara) ne ad verilir? 
Cevap    :  Mikat
mahalli