| HULEFA  VE  SAHABE | 
Soru 1  : Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’i hayatında, müslüman olarak görüp ve 
               
müslüman olarak vefat eden mübarek insanlara ne ad verilir? 
Cevap  : Sahabe. 
Soru 2  : Tabiin kime denir? 
Cevap  : Sahabeleri gören
kimseye tabiin denir. 
Soru 3  : Tebeut Tabiin
kimlere denir? 
Cevap  : Tabiini gören
kimselerdir. 
Soru 4  : Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in zamanında yaşadığı halde Efendimiz (s.a.v.)’i görme 
              
şerefine nail olmayan insanlara ne ad verilir? (Veysel Karani ve Habeş kralı
Necaşi gibi) 
Cevap  : Muhadram. 
Soru 5  : Hulefai Raşidin
kime denir sırasıyla sayınız? 
Cevap  : Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’den sonra halifelik yapan dört halifeye denir. 
               
a- Hz. Ebu Bekir   b- Hz. Ömer   c- Hz. Osman  
d- Hz. Ali (r.a.) 
Soru 6  : Aşerei mübeşşire ne
demektir ve kimlerdir. 
Cevap  : Yaşarken cennetle
müjdelenen on sahabeye denir. 
               
a- Hz. Ebu Bekir   b- Hz. Ömer   c- Hz. Osman  
d- Hz. Ali 
               
e- Hz. Sad Bin Ebi Vakkas    f- Hz. Zeyd Bin Sabit 
               
g- Hz. Talha Bin Ubeydullah   h-Hz. Zübeyr Bin Avvam 
               
i- Hz. Ebu Ubeyde Bin Cerrah  j- Hz. Abdurrahman B. Avf 
Soru 7  : İslam devletini
kurmak için Mekke’nin şirk ortamından Medine’ye göç eden 
              
Mekkeli müslümanlara ne ad verilir? 
Cevap  : Muhacir. 
Soru 8  : Mekke’den göç eden
müslümanlara yardım eden, ellerindeki mallarının yarısını veren, 
              
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve ashabını bağrına basan Medineli müslümanlara ne
ad verilir? 
Cevap  : Ensar. 
Soru 9  : Ashaptan Medine’ye
ilk hicret eden sahabe kimdir? 
Cevap  : Ebu Seleme (Abdullah) 
Soru 10: İslamın ilk şehidi ve
şehidesi bir karı-kocadır.Kimdir bu İslamın ilk kadın ve erkek şehitleri? 
Cevap  : Yasir ve eşi Sümeyye
hatun. 
Soru 11: Hz. Ali (r.a.) ile Hz.
Fatıma (r.anha)’nın  küçük oğlu, İslam tarihinin Kerbelaşehidi diye
andığı, 
               
kendi neslinden gelenlere “Seyyit” denilen, Rasulüllah (s.a.v.)’in torunu
kimdir? 
Cevap  : Hz. Hüseyin (r.a.) 
Soru 12: En çok hadis rivayet eden
sahabedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ona kedileri çok 
               
sevdiği için kedilerin babası ismini verdiği 5374 hadis rivayet eden sahabe
kimdir? 
Cevap  : Ebu Hureyre (r.a.). 
  
Soru 13: Kur’an’ı Kerim açıktan
Mekkelilere hiç okunmamıştı. Peygamberimiz (s.a.v.)’in teklifini 
               
kabul eden sahabe olup hiç korkmadan ve çekinmeden Kabe’nin yanına vararak
Kur’an’ı 
               
Azimüşşan’ın Rahman suresini slogan atarcasına Mekkeli müşriklere okuyan ve
Bedir 
               
savaşında İslam düşmanı Ebu Cehli öldüren sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Abdullah Bin Mesut
(r.a.) 
Soru 14: İslam’ı ilk kabul eden
insanlardan olup, kendisine Miraç olayında Rasulüllah (s.a.v.)’in 
              
“Bir gecede Kudüs’e oradan da göklere gidip geldiğini söylüyor sen bu işe ne
dersin” 
              
denildiğinde cevaben: “O söylüyorsa doğrudur” diyerek imanını ortaya koyduğunda
kendisine 
              
“Sıddık” lakabı verilen ve İslam’ın ilk halifesi olan, Peygamber (s.a.v.)’in
sadık dostu ve 
              
“Kabre hazırlıksız giden, denize kayıksız açılmış gibidir” diyen sahabe kimdir?
Cevap  : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 
Soru 15: Uhut savaşında diğer
şehitlerden ayrı bir özelliğe sahip olan, evlendiği gece cihada katılıp 
              
cünüp olarak şehit olan, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ifadesiyle: “Gasilül
melaike” 
              
meleklerin yıkadığı şehit diye adlandırılan, şehitlerin omuzlarında olduğu anlatılan
bu şehit kimdir? 
Cevap  : Hz. Hanzala (r.a.) 
Soru 16: Medineli ensarların en
büyüklerindendir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in devesi hicrette 
               
onun evinin önüne çökerek onun misafiri olmuştu. Yaşadığı dönemde İslam’ın tüm 
               
savaşlarına katılmış, Hz. Muaviye’nin emri ile Bizans üzerine giden orduda
yerini almış 
               
93 yaşında İstanbul (Bizans) seferinde şehit olmuş, seneler sonra mezarı
Akşemseddin 
               
tarafından bulunmuş adına türbe ve cami inşaat edilmiş ve hala İstanbul’un bir
semti ismi 
               
ile anılan bu büyük sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Ebu Eyyub El Ensari
(r.a.) 
Soru 17: Müşrikken Uhut savaşında
İslam ordusunun okçular kısmındaki boşluğundan  faydalanıp 
              
İslam ordusunu zor durumda bırakan, müslüman olduktan sonra Mute savaşında
kazandığı 
              
başarı ile Peygamberimiz (s.a.v.)’in kendisine : “O Allah (c.c.)’ın
kılıçlarından bir kılıçtır” 
              
dediği ömrünü harp meydanlarında geçiren Allah’ın kılıcı (seyfullah) lakabını
taşıyan bir 
              
sahabedir. Vücudunda kılıç değmedik yer kalmayan, fakat şehitlik nasip olmayan
bu 
              
komutan sahabe kimdir? 
Cevap   : Hz. Halit Bin
Velit (r.a.) 
Soru 18: İslam tarihinin kendisine
şehitlerin efendisi dediği, Esedullah (Allah’ın Aslanı) lakaplı, 
              
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in amcası olan, uhut savaşında Hindin emri ile
Vahşi isimli 
              
bir kölenin attığı mızrakla şehit olan karnı yarılıp kalbi çıkarılan büyük
sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Hamza (r.a.) 
Soru 19: Annesi Hz. Fatıma
(r.anha), babası Hz. Ali (r.a.) olan Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in 
               
sevgili torunudur. Kendisinin 6 aylık halifelik döneminden sonra halifelik sona
erip bu 
               
zamandan sonra halifelik adına saltanat başlamıştır. Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in bu 
               
sevgili torununun ismini söyleyiniz? 
Cevap  : Hz. Hasan (r.a.) 
Soru 20: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in ilk eşi ve onun 7 çocuğu olan (Kasım, Tahir, Tayyip, 
              
Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma) isimlerindeki evlatlarının annesidir. 
              
İslam ümmetinin kadınların hayırlısı olarak bildirdiği ilk zevcesinin ismi
nedir? 
Cevap  : Hz. Haticetül Kübra
(r.anha) 
Soru 21: Müslümanların gizli
ibadet ettikleri dönemde arkadaşları ile birlikte Mekke dışına 
              
ibadet etmek için giden, ibadet etmeleri müşrikler tarafından rahatsız edilince
bir deve 
              
kemiğini alarak müşriklerin birinin kafasına vurarak İslam’da ilk kan döken
sahabe 
              
olmuştur. Aynı zamanda düşmana savaşta ilk oku atan sahabe ünvanını taşıyan ve 
              
cennetle müjdelenen kimdir? 
Cevap  : Hz. Sad Bin Ebu Vakkas
(r.a.). 
Soru 22: Kureyş’in en asil
ailesine mensup, haya örneği bir insandır. İlk müslümanlardan olduğu 
              
gibi yaşarken cennetle müjdelenmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ayrı
ayrı 
              
zamanlarda iki kızı ile evlenmiş olduğu için kendisine “Zinnureyn” (iki nur
sahibi) lakabı 
              
verilmiş, Habeşistan’a yapılan ilk hicrete iştirak etmiş, İslam’ın üçüncü
halifesi olmuş, 
              
vahiy katipliği yaptığı gibi 146 hadiste rivayet etmiş olan ve Kur’an okurken
şehit edilen 
              
kendisinden meleklerin dahi haya ettiği bu büyük sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Osman Bin Avf
(r.a.) 
Soru 23: İslam tarihinde Hattabın
oğlu olarak bilinen, cennetle müjdelenenlerden ikincisi olduğu 
               
gibi İslam’ında ikinci halifesidir. 40.cı müslüman olarak İslam’ı kabul etmiş,
cahiliyye 
               
döneminde kızını diri olarak toprağa gömmüş ama İslam’ı kabulünden sonra ise
ruhu 
               
karıncayı dahi incitmeyecek kadar incelmiş, halifelik döneminde dünyada bir
daha 
               
benzeri çok zor yaşanacak adaleti gerçekleştirmiş ve sonunda 63 yaşında iken
mecusi 
               
bir köle tarafından hançerlenerek şehit edildi. Yüzüğünde “Nasihat isteyene
ölüm yeter” 
               
yazılı olan adaletin sahibi İslam’ın ikinci halifesi bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Ömer-ül Faruk (Ömer
Bin Hattab) (r.a.) 
Soru 24: İslamiyet’i kabul ederken
“Allah (c.c.) beni yaratırken babam Ebu Talib’e mi 
               
sordu ki, ben iman edeceğim zaman ona sorayım” diyen ve kabul eden, 
               
Peygamberimiz (s.a.v.)’in amcasının oğlu, İslam’a ilk giren çocuk, cennetle 
               
müjdelenenlerden, dört halifenin dördüncüsü, Hz. Fatıma (r.anha) validemizin
kocası, 
               
Hasan ile Hüseyin (r.a.)’in babası, Allah (c.c.) aslanı lakaplı bu yiğit sahabe
kimdir? 
Cevap  : Hz. Ali (r.a.) 
Soru 25: Mekke’de ilk kez halkın
içersinde “La ilahe İllallah” diyen sahabe kimdir? 
Cevap  : Ebu Zer Gifari (r.a.) 
Soru 26: Dünyanın hiç bir yerinde
hiç bir zaman mevcut olmamış olan müesseseyi 
              
Hz. Ömer (r.a.) kurmuştu. Halk tarafından sorulan meselelerin cevabını ücretsiz
              
olarak veren bir devlet kuruluşu idi. Bir nevi avukatlık olan bu müessesenin
konusu 
              
halka hizmet, fetvaların sıhhatli olarak insana devlet eli ile (İslam hukukunu)
insanın 
              
tabi hakkı olanı bildirmekti. Bu müesseselere ne ad verilir? 
Cevap  : İfta Mahkemeleri. 
Soru 27: Cömertliği ile tanınan,
elindeki tüm hurma bahçesini vakfeden ve bir daha oraya 
               
girmeyen hatta hanımını dahi bahçe kapısının dışından çağıran, Uhut savaşında
iken 
               
Efendimiz (s.a.v.)’e fırlatılan oka kolunu siper yaparak çolak kalıp vücudunun
bir 
               
parçasını da vererek cömertliğini bu noktada da gösteren sahabe kimdir? 
Cevap  : Talha Bin Ubeydullah
(r.a.) 
Soru 28: Erkam (r.a.)’ın evinde
müslüman oldu. Medinelileri eğitmesi için Rasulüllah (s.a.v.) 
              
tarafından Medine’ye yollandı. Medine’de Müslümanlara ilk defa cemaatla namazı 
              
o kıldırdı. Uhut’ta müslümanların sancağını taşırken şehit oldu. Önceden zengin
bir 
              
ailenin çocuğu iken, müslüman olup şehit edildiğinde vücudunu tam olarak
örtecek 
              
kadar bir örtüsü dahi olmayan bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Musab Bin Umeyr (r.a.) 
Soru 29: İslam’ın ilk müslümanları
hep onun evinde dinle tanıştılar. Daha müslümanlar 40 olmadan 
               
gizli toplantı ve ibadetlerini onun evinde yaptılar. İslam onun evinde
anlatılmaya, tebliğ 
               
edilmeye başlandı. Müslümanlar ve İslam tarihi için istisna bir yere sahip olan
eviyle 
               
anılan bu misafirperver sahabe kimdir? 
Cevap  : Erkam Bin Erkam (r.a.) 
Soru 30: İslam’a ilk giren sekiz
kişiden biri, cennetle müjdelenen on kişiden biri, 
              
Hz.Ömer (r.a.)’dan sonraki halife seçimindeki Şura heyetindeki altı kişiden
biri, 
              
cennetle müjdelendiğini duyduğu zaman buğday, un ve yiyecek yüklü 700 deveden 
              
oluşan kervanını Allah yolunda hibe eden bu zengin sahabe kimdir? 
Cevap  : Abdurrahman Bin Avf
(r.a.) 
Soru 31: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in hicretinde Hz. Ebu Bekir (r.a.) ile Sevr mağarasında 
              
gizlendiklerinde üç gün müddetince onlara yemek taşıyan insan o civarda koyun
otlatan 
              
bir insandı. Allah (c.c.) habibine onun eliyle yardım ediyordu. Bu sahabe
kimdi? 
Cevap  : Amir Bin Füheyre (r.a.)
Soru 32: Aslen İranlı olan ve
çileyi tatmış olan sahabedir. Mecusi (ateşe tapan) bir ailenin çocuğu 
              
olup ailesinin inancı kendisini tatmin etmedi ve Hıristiyanlığı duyunca
Hıristiyan olup 
              
yıllarca bir papaza hizmet etti. O dinde onu tatmin etmedi ve Allah Resulü
(s.a.v.)’i duydu. 
              
İslam’ı kabul etmek için Mekke’ye doğru gelirken onu yol arkadaşları köle diye
bir 
              
Medineli yahudiye sattılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hicretinde
Medine’ye geldiğini 
              
hurma dalında iken duyunca heyecandan düştü. İyileşince gidip müslüman oldu ve
onu 
              
müslümanlar kölelikten kurtarmak için aralarında 300 hurma ağacı yetiştirip
yahudiye 
              
vermek için anlaştılar. Yahudi bu hali görünce hidayete erdi ve müslüman oldu.
Böylece o 
              
kölelikten, yahudi dininden, hurmalıkta yahudinin olmaktan kurtuldu. Hendek savaşı
              
öncesinde istişare yapılırken Hendek kazılması fikrini ortaya atan ve fikri
kabul edilmiş olan 
              
büyük sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Selman-ı Farisi
(r.a.) 
Soru 33: Ensardan olup küçük yaşta
Kur’an’ı Kerim’i ezberledi. Hz. Peygamber(s.a.v.)’in vahiy 
               
katipliğini yaptı. Rasulüllah (s.a.v.)’in emri ile Süryani ve İbrani dillerini
öğrendi. 
               
Hz. Peygamber (s.a.v.)’in mektuplarını yazdı ve tercümanlığını yaptı. Hz. Ebu
Bekir 
               
döneminde Kur’an ayetlerinin “Mushaf” haline toplanışında çalışan heyetin başı
da olan 
               
bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Zeyd Bin Sabit (r.a.) 
Soru 34: İslam tarihinde okçuların
emiri (komutanı) adıyla meşhur olan sahabe kimdir? 
Cevap  : Abdullah Bin Cübeyr
(r.a.) 
Soru 35: Yaşı yirmiyi geçmediği
halde, aralarında büyük sahabelerinde bulunduğu, 
               
Bizanslılara karşı savaşacak İslam ordusuna Rasulüllah (s.a.v.) tarafından 
               
komutan atanan sahabe kimdir? 
Cevap   : Üsame Bin Zeyd
(r.a.) 
Soru 36: Uhut savaşında vücudu
kanlar içinde kaldığı halde Peygamberimiz (s.a.v.)’i 
               
korumak için çarpışıp kahramanlık gösteren kadın sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Nesibe, lakabı;
Ümmü Ümera (r.anha) 
Soru 37: Hicretin 49. Senesinde ,
içlerinde İbni Abbas, İbni Ömer, İbni Zübeyr ve Ebu 
               
Eyyub El Ensari (r.a.)’nin de bulunduğu İslam ordusu İstanbul’u kuşatmıştı. 
               
Bu güzide ordunun komutanlığını yapan sahabe kimdir? 
Cevap  : Süfyan İbni Avf 
(r.a.) 
Soru 38: Savaşa katılmadıkları
için haklarında ayet inen üç sahabe vardı ki bunlarla 
              
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve ashabı konuşmamış, selamlarını almamış ve 
              
selam vermemişlerdi. Ne zaman ki pişmanlıklarını tövbe ile Allah (c.c.)’a kabul
              
ettirmişler ve o zaman Efendimiz (s.a.v.) ve ashabı Allah (c.c.)’ın izni ile
konuşmuşlardı. 
              
Haklarında ayet inen bu üç sahabe hangileridir? 
Cevap  : Kab Bin Malik, Murare
Bin Nebi, Hilal Bin Ümeyye (r.anhüm) 
Soru 39: Hz. Bilali Habeşi’ye
kızgın çöller üzerinde dininden döndürmek için taşlarla işkence 
              
yapan kafir kimdi ve bu kafirin akıbeti ne oldu. 
Cevap  : Ümeyye Bin Haleftir.
Bedir savaşında sahabeler tarafından öldürüldü. 
Soru 40: Annesi, Rasulüllah
(s.a.v.)’i korumak için silah kuşanan ilk kadın, babası akabede 
              
biat eden yetmiş kişiden biri, kardeşi Uhut’ta kendini Hz. Peygamber (s.a.v.)
için feda 
              
edenlerden, Necid’te peygamberlik iddiasında bulunan Müseyleme’ye Hz. Peygamber
              
Efendimiz (s.a.v.)în mektubunu götürmüş orada vücudu parça parça doğranarak
şehit 
              
edilen sahabe kimdir? 
Cevap  : Habib İbni Zeyd (r.a.) 
Soru 41: Başlangıçta Rasulüllah
(s.a.v.)’in aleyhinde hicivler yazdı. Fakat sonra pişman olup 
              
Medine’ye affolunmak ümidi ile gitti. Rasulüllah (s.a.v.)’in huzurunda
müslümanlığı kabul 
              
etti ve Rasulüllah (s.a.v.)’i öven meşhur “Bürde” kasidesini okudu. Rasulüllah
(s.a.v.) 
              
çok memnun kaldı ve sırtından hırkasını çıkarıp ona giydirdi. Şair olan bu
sahabe kimdi? 
Cevap  : Kab Bin Züheyr (r.a.) 
Soru 42: İslam’da ilk gerilla
kurucusu olan sahabe kimdir? 
Cevap  : Ebu Basir (r.a.) 
Soru 43: Peygamberimiz (s.a.v.) bir
sahabeye, bir sır olarak, münafıkların kimliklerini bildirmişti 
              
(listesini vermişti). Hatta Hz. Ömer (r.a.) gelmiş “Acaba bende bu listede
varmıyım” 
              
diye sormuştur. Bu listeyi Allah Resulü (s.a.v.)’in verdiği sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Huzeyfe (r.a.) 
Soru 44: Medine’de münafıkların
başı olarak bildirilen şahıs kimdir? 
Cevap  : Abdullah Bin Ubey Bin
Selul 
Soru 45: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.) cemaat olarak iki sahabenin arkasında namaz kılmıştır. 
              
Bu iki sahabe kimlerdir? 
Cevap  : Hz. Ebu Bekir (r.a.) ve
Hz. Abdurrahman İbni Avf (r.a.) 
Soru 46: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in halasıdır. Kardeşi Allah’ın aslanı lakabıyla anılan 
              
Hz. Hamza, oğlu Peygamberimiz (s.a.v.)’in yardımcısı Zübeyr İbni Avvam’dır. 
              
Uhut savaşında müslümanlara su taşıyan, Hz. Peygamber (s.a.v.)’i yalnız kalmış
görünce 
              
su tulumunu fırlatıp savaş alanına atılan, kahramanca Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’i 
              
savunan, kardeşi Hz. Hamza’nın parçalanmış vücudunun başında “Vallahi
sabredeceğim, 
              
bunlar Allah (c.c.) yolunda oldu” diyen sahabe hanım kimdir? 
Cevap  : Safiyye Binti
Abdulmuttalip (r.anha) 
Soru 47: Ashabın en güzel
simalarından biri idi. Bazı zaman Cebrail (a.s.) Resulü Ekrem (s.a.v.)’in 
              
huzuruna onun suretinde gelirdi. Bu güzel simalı sahabe kimdir? 
Cevap  : Dıhyetül Kelbi (r.a.)
(Dıhye İbni Halife) 
Soru 48: Hz. Ömer (r.a.)’in Sad
Bin Ebi Vakkas komutasında 8000 müslümanı 60000 kafire 
               
karşı gönderdiği ve İran ordusu komutanı Calinus’la, Rüstem’i öldürerek
kazanılan 
               
savaş hangisidir? 
Cevap  : Kadisiye savaşı. 
Soru 49: Bizans ordu komutanı
olarak, Halit Bin Velit komutasındaki İslam ordusunun karşısına 
              
gelip Hz. Halit’le görüştükten sonra müslüman olup aynı günkü komutanı olduğu
orduya 
              
karşı savaşıp sadece bir saat müslümanlığı esnasında gusül, şahadet, iki rekat
namaz ve 
              
cihadı yerine getirip adını dahi değiştirmeye  vakit bulamadan şehit olan
insan kimdir? 
Cevap  : Cerce (Corci) 
Soru 50: Hz. Osman (r.a.)’ın
halife seçilmesinde Hz. Ömer (r.a.) işaretiyle oluşan “Şura Heyeti” 
               
kimlerden ibaretti? 
Cevap  : a- Abdurrahman Bin Avf
(r.a.) 
               
b- Zübeyr Bin Avvam (r.a.) 
               
c- Hz. Ali (r.a.) 
               
d- Hz. Osman (r.a.) 
               
e- Talha Bin Ubeydullah (r.a.) 
               
f- Sad Bin Ebi Vakkas (r.a.) 
               
g- İhtilaf olması halinde ise Abdullah Bin Ömer (r.a.) 
Soru 51: İki müslüman gurubun ki
bunlardan biri Hz. Ali (r.a.) taraftarları diğeri ise 
               
Hz. Muaviye (r.a.) taraftarları arasında yapılan çarpışmanın İslam tarihindeki
ismi nedir? 
Cevap  : Sıffın olayı 
Soru 52: Hz. Hatice (r.a.)’nin
erkek kardeşinin oğludur. Kabeyi Muazzama’nın içinde 
              
doğmuş olan tek kişidir. Ancak Mekke fethedildiği gün müslüman olmuştur. 
              
Bu geç kalışından dolayı büyük pişmanlık duymuş, uzun süre ağlamış, Darun Nedve
adı 
              
verilen tarihi evini satarak geçmişin acı izlerini silmek istemiştir. Bütün
varlığıyla İslam’a 
              
yönelmiş, bütün malını Allah (c.c.) yolunda harcamış olan bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Hakim İbni Hazam (r.a.)
Soru 53: Hz. Ali (r.a.)’ın oğlu
Hz. Hasan’a iyi muhafaza etmesi gerektiğini söyleyerek 
              
sekiz tane tavsiyede bulundu. Bu tavsiyeler nelerdir. 
Cevap  : a- Zenginliklerin en
büyüğü akıldır 
              
b- Fakirliklerin en büyüğü ahmaklıktır 
              
c- Vahşetin en büyüğü kibirdir 
              
d- Meziyetlerin en büyüğü güzel ahlaktır 
              
e- Ahmaklarla arkadaş olma 
              
f- Yalancılarla dost olma 
              
g- Cimrilerle arkadaşlık kurma 
              
h- Dine lakayt olanlarla dostluk kurma. 
Soru 54: Hz. Bilal’i özgürlüğüne
kim kavuşturdu? 
Cevap  : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 
Soru 55: Gördükleri işkencelerden
dolayı müslümanlar göç etmek zorunda 
               
kalmışlardır. Müslümanların göç ettiği yerlerin ismini söyleyiniz? 
Cevap  : Habeşistan ve Medine. 
Soru 56: Medine’ye ilk hicret eden
sahabe kimdir? 
Cevap  : Ebu Seleme Bin Abdul
Esad (r.a.) 
Soru 57: Hz. Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’i vefatından sonra hangi sahabe yıkadı? 
Cevap  : Hz. Ali (r.a.) 
Soru 58: Habeşistan’a ilk hicret
edenler kimdi ve başlarında kim vardı? 
Cevap  : 16 kişi idiler ve
başlarında Hz. Osman (r.a.) vardı. 
Soru 59: Hz. Muhammed (s.a.v.)’e
peygamberlik gelmeden önce, Ukaz panayırında 
               
içlerinde Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ve Hz. Ebu Bekir (r.a.)’ın de bulunduğu 
               
bir topluluk içinde yakında bir peygamber geleceğini bildiren şahıs kimdir? 
Cevap  : Kus Bin Saide 
Soru 60: Müslümanların İslam’ın
beşinci halifesi dedikleri Emevi halifesi kimdir? 
Cevap  : Ömer Bin Abdulaziz
(r.a.) 
Soru 61: Hz. Ebu Bekir kaç yıl
halifelik yaptı? 
Cevap  : Iki sene, üç ay, sekiz
gün. 
Soru 62: Mekke fethedildiğinde
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kabe’nin anahtarını 
               
kime vermişti? 
Cevap  : Osman Bin Talha (r.a.) 
Soru 63: Bedir savaşında oğlu
Abdurrahman’ı müşrikler içinde görüp onunla dövüşmek 
               
istediğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in izin vermediği sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 
Soru 64: Medine’de müslümanlara
cemaatla ilk defa namazı kim kıldırdı? 
Cevap  : Musab Bin Umeyr (r.a.) 
Soru 65: Kudüs hangi halife
zamanında fethedildi? 
Cevap  : Hz. Ömer (r.a.)
zamanında 
Soru 66:
Uhut savaşında Rasulüllah (s.a.v.)’in miğferinin demir halkalarının
mübarek yüzüne 
               
batması üzerine, dişleriyle halkaları çıkartan, bunu yaparken iki dişi kırılan
sahabe kimdir? 
Cevap  : Ebu Ubeyde Bin Cerrah
(r.a.) 
Soru 67: Hz. Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in amcasının oğludur. Hicretten üç yıl önce 
               
müslümanların abluka altında alındıkları sırada Mekke’de dünyaya geldi. 
               
Rasulüllah (s.a.v.)’in terbiyesinde yetişti ve duasını aldı. Hicretin 27.ci
yılında 
               
Afrika fütuhatına, 48.ci yılında Hz. Ebu Eyyub El Ensari ile İstanbul seferine
katıldı. 
               
Hz. Ali (r.a.) zamanında Basra valiliği yapan bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Abdullah İbni Abbas
(r.a.) 
Soru 68: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’den “Genişliği, gökler ve yer kadar olan cennet” 
              
sözünü duyunca bir anda ruhunda fırtınalar koptu. “Gökler ve yer kadar” 
              
diyerek hayal etmeye çalıştı onu. Bedir, çölde bir kum tanesi kadar küçüktü
şimdi. 
              
Sevinçle ürperdi. Mademki bunu O müjdeledi, bir an önce oraya kavuşmalıyım,
dedi. 
              
Eline bir kaç hurma aldı ve yemeye başladı. Fakat ne garip, yediği her hurma,
bir 
              
öncekinden daha lezzetsizdi. Durdu. Yiyecek zamanı varmıydı? Hayır, bu çok uzun
bir 
              
süre, dedi. Elindeki hurmaları fırlattı. Atını savaş alanına sürdü. Dövüşüyor
ve şu beyitleri 
              
söylüyordu: “Cihatta sabırla, Allah’a takva ve salih amel azığıyla koşmak. Her
azık 
              
tükenmeye mahkum. İyilik ve takvada yalnız hakikat.” Yolunuz Bedir’e düşerse
bir gün, 
             
duvarlarla çevrili bir alan göreceksiniz. Girin kapıdan, yürüyün ince beton
yoldan. 
              
İşte küçük boş bir havuz, hayır havuz değil, vardınız onun yanına. Orada yatan
14 kişiden 
              
biridir. Sorun nasıl attı hurmaları elinden! Sorun! Kimdir bu sahabe? 
Cevap  : Umeyr Bin El Humam
(r.a.) 
Soru 69: Peygamberimiz (s.a.v.)
Hakka davet için gittiği Taif’den kederli bir halde 
               
Mekke’ye döndüğünde onu kim himayesine almıştı? 
Cevap  : Mutim Bin Adiyy 
Soru 70: Henüz müslüman olmamış
Ebu Talha’nın  evlenme teklifini “Eğer müslüman olursan, 
               
işte o benim mehrim olsun, evlenelim, başka bir şey istemem” sözleriyle cevap
veren 
               
hanım sahabe kimdir? 
Cevap  : Rümeysa (r.anha) 
Soru 71: Müşrikler her vücudunu
parçalayışta ona soruyorlardı: “Muhammed’in senin yerinde 
              
olmasını istermisin?” oda her defasında şu cevabı veriyordu: 
              
“Vallahi Muhammed (s.a.v.)’e bir diken batması karşılığında, ailem ve çocuğumla
               
birlikte rahat olmak istemem” Kimdir bu yüce sahabe? 
Cevap  : Hubeyb Bin Adiyy (r.a.)
Soru 72: Müslüman olanların
14.cüsüdür. Önce Habeşistan’a sonra Medine’ye hicret etmiştir. 
               
Bedir savaşında yararlıklar göstermiştir. Hicretin 2.ci yılında vefat ettiğinde,
               
Hz. Peygamber (s.a.v.) cenazesi üzerine kapanıp onu öpmüş, ağlamış ve tabuta 
               
konulduğu sırada: “Ey Osman ne mutlu sana! Şimdi devlet saadet senin içindir. 
               
Ne dünya sana bir hülle (elbise) giydirdi, ne de sen dünyaya bir kıymet verdin.
               
” Buyurmuştur. Eskimiş ehramıyla kefenlenen bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Osman İbni Mazun (r.a.)
Soru 73: Bir gün bir toplulukta
Rasulüllah (s.a.v.) efendimiz sırayla: “Bugün sizden 
               
kim oruçlu olarak sabahladı? Sizden kim bugün bir hastayı sordu? 
               
Bugün sizden kim bir cenazede hazır bulundu? Bugün sizden kim bir yoksulu 
               
doyurdu?” sorularını sordu. Sahabeden sadece bir kişi “Ben ya Rasulüllah” 
               
diye cevap veriyordu. Bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 
Soru 74: İsrail oğullarından ve
Yusuf (a.s.)’ın soyundandır. Kur’an ile Tevrat arasındaki 
               
benzeyişliğe dikkat çekerek kavmine: “Musa’ya nazil olan Tevrat’ı Allah kelamı 
               
kabul edipte Muhammed (s.a.v.)’e nazil olan Kur’an’ı inkar etmek zulümdür” 
               
diyerek müslüman olmuştur. Ahkaf suresinin 10 ayeti sonuna kadar kendisi için
nazil 
               
olan bu sahabe kimdir? 
Cevap  : Abdullah İbni Selam
(r.a.) 
Soru 75: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç 
              
olarak alan hicri takvimi kim başlatmıştır? 
Cevap  : Hz. Ömer (r.a.) 
Soru 76: Mekke fethedildiğinde
Kabe’nin anahtarını Rasulüllah (s.a.v.) kime vermiştir? 
Cevap  : Osman Bin Talha
(r.a.)’a 
Soru 77: Hz. Hatice annemizden
sonra müslüman olan kadın kimdir? 
Cevap  : Hz. Abbas’ın hanımı
Ümmül Fadl (r.anha) 
Soru 78: Tarık Bin Ziyad size neyi
hatırlatıyor? 
Cevap  : Endülüs’ün fethini 
Soru 79: Ölümünde Rahmanı arşı
titreyen sahabe kimdir? 
Cevap  : Saat Bin Muaz (r.a.) 
Soru 80: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in seni seviyorum dediği sahabe kimdir? 
Cevap  : Muaz Bin Cebel (r.a.) 
Soru 81: İslam aleyhine şiirler
yazarak fitne çıkaran ve sahabe tarafından öldürülen 
               
şahıs kimdir? 
Cevap  : Kab Bin Eşref 
Soru 82: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicret ederken Ranuna 
              
vadisinde konaklamış ve orada ilk Cuma namazı kılınmıştır. 
              
Hutbeyi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) okumuştur. Cumayı kıldıran sahabe kimdir? 
Cevap  : Esad Bin Zürare (r.a.) 
Soru 83: Allah Resulü (s.a.v.)’in
hendek savaşında düşmanı gözetlemek için 
               
görevlendirdiği sahabe kimdir? 
Cevap  : Huzeyfe (r.a.) 
Soru 84: “Bana uyarıcı ihtarlar
yapmadıkça, sizde hayır yoktur. Sizlerden gelen bu 
              
uyarıları güzel karşılamadıkça biz de hayır yoktur” 
Cevap  : Hz. Ömer (r.a.) 
Soru 85: “Ömrüm boyunca oruç
tutsam, hiç uyumadan geceyi ibadetle geçirsem, malımı 
               
parça parça Allah yolunda infak etsem ve bu hal üzere ölsem, fakat gönlümde 
               
Allah’a itaat edenlere karşı bir sevgi, isyan edenlere karşı da bir nefret 
               
duygusu taşımazsam, bütün bu yaptıklarımdan fayda göremem” diyen sahabe kimdir?
Cevap  : Abdullah Bin Ömer
(r.a.) 
Soru 86: Hz. Osman (r.a.)’ı halife
ilan eden sahabe kimdir? 
Cevap  : Abdurrahman Bin Avf
(r.a.) 
Soru 87: İslam tarihinde kim ilk
olarak oğlunun halife olmasını vasiyet etmiştir? 
Cevap  : Muaviye oğlu Yezid’e 
Soru 88: Kadisiye savaşında
Rüstem’e gidip “Biz dileyenleri kula kulluktan kurtarıp 
               
yalnız Allah (c.c.)’a kul yapmaya, insanları batıl düzenlerin zulmünden
kurtarıp 
               
İslam’ın adaletine koymak için gönderildik” diyen elçinin adı nedir? 
Cevap  : Rabi Bin Amr 
Soru 89: 8-10 yaşlarında esir
edilerek köle pazarında satıldı. İlk müslüman olanlardan 
              
olan sahabeler arasında yer alır. Çocuk yaşta babasıyla, Allah Resulü (s.a.v.) 
              
arasında “Kimi tercih ediyorsun” sorusuna “Ya Rasulüllah sizin üzerinize hiç
bir 
              
kimseyi tercih edemem, benim annem de, babam da sensin” diyerek peygamber 
              
sevgisinin anne ve baba sevgisinin üstünde olduğunu belirtmiştir. 
              
Peygamberimiz (s.a.v.) Taif’te müşrikler tarafından taşlandığında vücudunu
taşlara 
              
karşı tutarak liderini korumaya çalışmıştır. Kur’an’ı Kerim’de ismi geçen
yegane 
              
sahabe olup, “Allah Resulünün sevgilisi” lakabıyla şereflenmiştir. 
              
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Bir çok defasında gazvelere çıktığında yerine onu
              
vekil bırakırdı. Bedir savaşından itibaren, şehit düştüğü Mute savaşına kadar 
              
yapılan bütün gazvelere katılmıştır. Savaş meydanlarında ok atmada pek
maharetli 
              
ve becerikliydi. Mute’de şehit olduğunu duyduğunda gözleri yaşaran peygamber 
              
Efendimiz (s.a.v.): “Bu göz yaşları sevgilinin sevgiye olan iştiyakı” dediği
sahabe kimdir? 
Cevap  : Zeyd İbni Harise (r.a.)
Soru 90: İlk müslümanlardan olup,
Hz. Ali (r.a.)’ın abisidir. Kendisinin tanındığı 
               
meşhur ismi vefatı esnasında, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in söylediği 
               
bir söz üzerine söylene gelmiş ve o isimle meşhur olmuştur. Habeşistan’a 
               
hicret eden müslümanların içinde bulunmuş ve Habeş kralı Necaşi’ye 
               
karşı müslümanların sözcülüğünü yapmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)’in: 
               
“Zeyd şehit olursa o, o şehit düşerse Abdullah Bin Revaha, O da şehit 
               
düşerse asker kimi isterse onu komutan yapsın” dediği savaşta şehit düşen 
               
ikinci sıradaki komutandır. İsmini de bu savaşta şehit oluş şekliyle almıştır. 
               
Bu komutanın adını ve hangi savaşta şehit olduğunu yazınız. 
Cevap  : Caferi Tayyar (r.a.) -
Mute savaşı 
Soru 91: Şerefli tarihimiz nice
kahramanlıklara sahne oldu. Nice çileler çekildi, nice 
              
şehitler verildi. İşte İslam’ın ilk yıllarında bir sahabe bu çile ve işkenceye 
              
maruz kaldı. Dövüldü, sövüldü, fakat asla dininden dönmedi. Kızgın korlara 
              
yatırıldı. O korları çiçeğe çevirmedi Allah, kuluma cennette çok nimetler 
              
vereyim diye, örnek olsun ondan sonra gelecek rahatını seven müslümanlara 
              
diye. İşte o mübarek insanın kemikleri görünecek şekilde yanıktı sırtı. Yanık 
              
sırtını Hz. Ömer (r.a.)’a göstererek “Ya Ömer neydi o ilk günlerde çektiğimiz 
              
çileler” diyordu. Bu çilekeş sahabe kimdir? 
Cevap  : Habbab Bin Ered (r.a.) 
Soru 92: Alemlere rahmet olarak
gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 571 yılında 
               
dünyaya geldi. İnsanları kölelikten, putlara kulluktan kurtarmak ve temizlemek 
               
için gelmiştir. Uzak-yakın demeden bütün insanlara vahiy kültürünü sunmuştur. 
               
Kimileri inkar etti. İnkar edenler müslümanları ümitsizliğe düşürmedi. Kimileri
               
iman etti, grup grup Allah’ın dinine girdi. Onlar da müslümanları şımartmadı, 
               
şükrünü artırdı. Bunlar Mekkeli, Medineli, Taifli, Faslı olup İslam’a gönül 
               
vermişlerdi. Bunlardan biri de Rum diyarlarından gelen ve sapsarı rengiyle bu 
               
hayır ummanına bir çeşni katan sahabe kimdir? 
Cevap  : Süheyl Er Rumi (r.a.) 
  
Soru 93: Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in sır katibinin ismi nedir? 
Cevap  : Hz. Huzeyfe (r.a.) 
Soru 94: Medine’de kurulmuş yeni
İslam devletinin, Mekke müşrik devletiyle yaptığı 
               
ilk yazılı anlaşma Hudeybiye anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın şartlarından bir
tanesi 
               
şu şekilde idi. Mekke’de müslüman olup, gizlice Medine devletine 
sığınanların 
               
geriye iadesi idi. Bu anlaşma gereği Medine’ye kaçamayan, yeni müslüman olmuş 
               
olan müslümanlar, çareyi Mekke ile Şam arasında El-İss diye adlandırılan yerde 
               
bir müslüman sahabenin kurmuş olduğu gerilla kampına katılmakta buluyorlardı. 
               
Bu gerilla kampına katılan ve eğitilen sahabeler, Mekkeli müşriklerin Şam
tarafına 
               
gönderdikleri ticaret kervanlarını basarak mallarına el koyuyorlar ve
sürücüleri de 
               
esir alıyorlardı. Bu durumdan tedirgin olan Mekkeli müşrikler Hz. Peygamber
(s.a.v.)’e 
               
müracaat ederek Hudeybiye anlaşmasının ilgili maddesinin kaldırılmasını ve bu
gerilla 
               
kampının dağıtılmasını istediler. Bu gerilla kampını kurarak yöneten sahabe ve
bu gerilla 
               
kampının ismi nedir? 
Cevap  : Ebu Basır ve Ebu Basır
Kampı 
Soru 95: Hilafetin hakemler
vasıtası ile tespit edilmesine karar verilen sıffın hadisesinden sonra 
               
(Hüküm ancak Allah (c.c.)’a aittir) ayetini delil göstererek hakem olayını
küfür addeden 
                
müslümanlara ne ad verilir? 
Cevap  : Harici 
Soru 96: Ashabtan ve İslam’ı ilk
kabul edenlerdendir. En çok hadis rivayet edendir. 
               
Hz. Ömer (r.a.)’ın hilafeti döneminde Bahreyn ve Medine’de valilik yapmıştır. 
               
Kedileri çok sevdiğinden dolayı Peygamberimiz (s.a.v.) kedilerin babası
anlamına 
               
gelen Ebu Hureyre lakabını vermiştir. Kendisi de bu isimden hoşlandığından
İslam 
               
tarihinde bu isimle anılmaktadır. Ebu Hureyre (r.a.)’ın asıl ismi nedir? 
Cevap  : Abdullah 
Soru 97: Hendek gazvesinden
sonraki zaman içersinde müşrikler, daha önce savaşlarda 
              
ölen Kureyş büyüklerinin yerini dolduramıyor ve halka fazla tesir
edemiyorlardı. 
              
Her ne kadar büyüklerinin yolundan gitmiş olsalarda Hicretin 6.yılında 
              
Peygamberimiz (s.a.v.) görmüş olduğu bir rüya üzerine umre yapmaya hazırlandı. 
              
Etrafındaki müslüman kabilelere haber gönderdi. Fakat bunlar “Muhammed can 
              
düşmanlarının içine giderek kendini tehlikeye atıyor” düşüncesiyle birer bahane
               
uydurarak Mekke’ye gitmekten çekindiler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) 
               
Medineli müslümanlardan meydana gelen 1500 kişilik bir toplulukla yola çıktı. 
               
Fakat kafile Hudeybiye mevkiine yaklaştığında, müşrikler müslümanların Mekke’ye
               
girmelerine izin vermeyeceklerini söylediler. Ve sadece müslümanları vekaleten
bir 
               
kişinin Mekke’yi ziyaretine izin verdiler. Ve bu iş için nihayet Hz. Osman
(r.a.) seçildi 
               
ve gönderildi. Fakat Hz. Osman müşrikler tarafından göz hapsine alındı.
Kureyşin bu 
               
hareketi müslümanlar arasında Osman öldürüldü diye haber yayılmasına sebep
oldu. 
               
Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) artık muharebe etmedikçe dönmeyiz dedi ve 
               
orada bulunan müslümanlardan bir tanesi hariç “ölüm var dönüm yok” diyerek 
               
Semure adı verilen ağacın altında tek tek biat aldı. Bu biatin adını ve 
               
peygamberimiz (s.a.v.)’e biat vermek nasip olmayan o bir kişi niçin biat
vermemiştir? 
Cevap  : Rıdvan biati - Kırmızı
renkli devesini aramayı biate tercih ettiği için