| HADİS | 
Soru 1  : Rasülullah (s.a.v.)
Efendimizin takip edip uyguladığı dini yol ve tutumlara ve bunları genel 
               
prensipler çerçevesi içinde ümmetine uygulamasını emrettiği söz ve fiillere ne
ad verilir? 
Cevap  : Sünnet. 
Soru 2  : Hadis-i Şerif ne
demektir? 
Cevap  : Sünnetlerin sözle ifade
edilmesine denir. 
Soru 3  : Söz bakımından
Peygamberimiz (s.a.v.)’e anlam bakımından Allah (c.c.)’e ait olan 
               
hadislere ne ad verilir? 
Cevap  : Kutsi Hadis. 
Soru 4  : Sünnetin çeşitleri
nelerdir kısaca izah ediniz. 
Cevap  : Üç çeşittir. 
              
a- Kavli sünnet; Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in sözleridir. 
              
b- Fiili sünnet; Peygamber efendimiz (s.a.v)’in yaptığı iş ve hareketlerdir. 
              
c- Takriri sünnet; Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in işaret ettiği veya sükut
ettiği işlerdir. 
Soru 5  : Peygamber Efendimiz
(s.a.v.)’in Hadis-i Şerifleri’nin büyük bir çoğunluğu “Kütübü Sitte” 
              
olarak bilinen altı hadis kitabındadır. Bu altı kitabı yazarlarıyla birlikte
söyleyiniz. 
Cevap  : a- Sahih-i Buhari.
Yazarı: İmam Buhari 
              
b- Sahih-i Müslim. Yazarı: İmam Müslim 
              
c- Sünen-i Ebu Davut. Yazarı: Ebu Davut 
              
d- Sünen-i İbni Mace. Yazarı: Abdullah İbni Mace 
              
e- Sünen-i Tirmizi. Yazarı:İsa İbni Sevre Et-Tirmizi 
              
f-Sünen-i Nesei. Yazarı: Ebu Abdullah En-Nesei 
Soru 6  : İslam aleminin en
büyük muhaddisidir.(hadis alimidir.) Hicri 194-256 senelerinde yaşamış, 
               
babası İsmail Bin İbrahimdir. 16 yaşında iken iki büyük hadis kitabını
ezberledi. 
               
İlmini Mekke’de tahsil etti. Daha 18 yaşında iken hadis ravileri ile ilgili
hadis kitabı yazdı. 
               
Daha sonraki 16 yıllık yaptığı çalışma ile “El-Cami’üs Sahih”adlı büyük hadis
kitabını yazdı. 
               
Kendisi “Sahih adlı kitabımı altı yüz bin hadisten seçtim. Yazdığım her hadis
için iki rekat 
               
namaz kıldım.” diye söz eden ve kitabında 7275 sahih hadis bulunan, Kur’an’ı Kerimden
               
sonra en büyük kaynak kabul edilen Sahih-i Buhari adlı kitabın müellifi kimdir?
Cevap  : İmam Buhari
hazretleridir. 
Soru 7  : Sahih-i Buhari ve
Sahih-i Müslim’den sonra en büyük hadis kitabı sayılan Ebu Davut isimli 
              
eserin yazarı olan muhaddisimizdir. 888 miladi yılında Basra’da doğmuştur. 
              
500.000 Hadis-i Şerif içinden 4800 hadis-i şerifi kitabına almış, hocası Ahmet
Bin Hambel’e 
              
gösterip onun takdirini kazanmıştır. Kitabı Kütübü Sitte’nin 3. Kitabı olarak
bilinir. 
              
Eserindeki tüm hadisleri İslam hükümlerine ait hadisler olan muhaddisimiz
kimdir? 
Cevap  : İmam-ı Ebu Davut. 
Soru 8  : “Riyazü-s Salihin”
adlı hadis kitabının yazarı kimdir? 
Cevap  : İmam Muhyiddin en-Nevevi’dir.
Soru 9  : Kur’an’ı Kerim ve
Sahih-i Buhari’den sonra en değerli kaynak olan Sahih-i Müslim’in 
               
müellifidir. Hicaz, Mısır, Suriye, Irak, İran ve Türkistan’ı dolaşarak hadis
topladı. 
              
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in buyurduğu her sözü en sağlam kaynaklara
dayanarak aldı, 
              
ezberledi ve kitabına yazdı.30.000 hadisi şerifi topladı ve inceledi. Kitabı
Kütübü Sitte’nin 
              
2. Olan hadisi şeriflere ve Allah’ın Rasülüne aşık olan bu büyük muhaddisimiz
kimdir? 
Cevap   : İmamı Müslim. 
Soru 10: Kur’an’ı Kerim’den sonra
kaynak olan Kütübü Sitte’den Süneni Nesai’nin müellifidir. 
              
Asıl adı Ahmet Bin Şuayb, lakabı Ebu Abdurrahman’dır. Şam, Horasan, Irak,
Hicaz, 
              
Cezire ve Mısır’ı dolaşıp hadis topladı ve kitabını yazdı. Bundan başka
içersinde hiç bir 
              
zayıf hadisin bulunmadığı “Mücteba” isimli eserini yazdı. Ömrü boyunca Davut
(a.s.) gibi 
              
bir gün yiyip bir gün oruç tutan bu muhaddisimiz kimdir? 
Cevap   : İmam-ı Nesai 
Soru 11: Asıl ismi İsa Bin Ebu
Muhammed olan, Horasan, Hicaz ve Irak’ı baştan sona kadar 
              
dolaşarak hadis toplayıp, Kütübü Sitte’den Süneni Tirmizi’yi yazmış
muhaddisimiz kimdir? 
Cevap   : İmam-ı Tirmizi 
Soru 12: En çok hadis rivayet eden
sahabe kimdir? 
Cevap  : Ebu Hureyre (r.a.) 
Soru 13: Müttefekun Aleyh ne
demektir? 
Cevap  : Buhari ve Müslim’in bir
hadis üzerindeki ittifakıdır.(Görüş birliğidir). 
Soru 14: Mevzu hadis ne demektir? 
Cevap  : Peygamber Efendimiz(s.a.v.)!in
ağzındanmış gibi uydurulan gerçek olmayan sözlerdir. 
Soru 15: Kadın sahabelerden en çok
hadis rivayet eden kimdir? 
Cevap  : Hz. Aişe (r.anha)’dır. 
Soru 16: Senet nedir? 
Cevap  : Hadis-i Şerif’i rivayet
eden kişiler zinciridir. 
Soru 17: Metin neye denir? 
Cevap  : Senetten sonraki
Peygamberimiz (s.a.v.)’in sözleridir. 
Soru 18: Ravi kimdir? 
Cevap  : Peygamber
Efendimiz(s.a.v.)’in söz ve fiillerini rivayet eden her kişiye ravi denir. 
Soru 19: Hadis nedir? 
Cevap  : Peygamberimiz (s.a.v.)’e
isnat edilen sözler, fiiller, sıfatlar ve peygamberimizin görüpte 
              
sustuğu şeylerdir. 
Soru 20: Ebu Hureyre’nin asıl adı
nedir? 
Cevap  : Abdurrahman Bin
Sahr’dır. 
Soru 21: Sahih-i Müslim’de kaç
hadis vardır? 
Cevap  : Tekrarlar dışında 4.000
hadis. 
Soru 22: Tabiin kimdir? 
Cevap  : Sahabeden sonra gelen
ve onlarla sohbet edenlerdir. 
Soru 23: Kaç çeşit hadis vardır? 
Cevap  : Üç çeşit; Mütevatir,
Meşhur ve Ahat 
Soru 24: Peygamberimiz (s.a.v.)’in
bizzat söylediği sözlere ne ad verilir? 
Cevap  : Kavli sünnet. 
Soru 25: Peygamberimiz (s.a.v.)’in
yaptığı işlere ve bu ibadetlere ne isim verilir? 
Cevap  : Fiili sünnet. 
Soru 26:
Peygamberimiz (s.a.v.)’in görüpte men etmediği söz ve davranışlara ne ad
verilir? 
Cevap  : Takriri sünnet. 
Soru 27: Hadis ilminde molla kime
denir? 
Cevap  : 2.000’den fazla hadis
ezberleyene denir. 
Soru 28: Adalet ve zabt sahibi
ravilerin kesiksiz bir senetle bir birinden rivayet ettikleri, 
               
illetli ve şaz olmaktan uzak hadise ne ad verilir? 
Cevap  : Sahih hadis. 
Soru 29: Mevzu hadis uydurma
sebepleri nelerdir? 
Cevap  : a- Mezhep, kabile ve
milletini müdafa etmek gayreti. 
              
b- İslam düşmanlığı. 
              
c- Şahsi menfaat kaygısı. 
              
d- Yöneticilere yaklaşma arzusu. 
Soru 30: Hadisi rivayet eden
ravide aranan şartlar nelerdir? 
Cevap  : a- Müslüman olmak. 
              
b- Adaletli olmak. 
              
c- Zabt sahibi olmak. 
              
d- Akıl ve baliğ olmak. 
Soru 31: Ayet okumak kaydı ile
Peygamberimiz (s.a.v.)’in Allah Teala şöyle buyurmuştur diyerek, 
              
Allah Teala’ya izafe ettiği hadislere ne ad verilir? 
Cevap   : Kutsi Hadis. 
Soru 32: Peygamberimiz (s.a.v.)’in
kendisine intikal eden bir olay karşısında  susarak cevap 
              
vermesine ne ad verilir? 
Cevap   : Takriri sünnet 
Soru 33: Sahih 6 hadis kitabı olan
Kütübü Sitte’nin sonuncusu olan hadis kitabının sahibi 
               
Ebu Abdullah Bin Yezit hicri 209,  miladi 824 yılında Kazvin’de doğdu.
Arap dili ve 
               
edebiyatı üzerine derinleşti. Daha sonra tüm çalışmalarını hadisi şerifler
üzerinde 
               
yoğunlaştırdı. En güvenilir ravi ve hadisleri bulmak üzere Irak, Arabistan,
Suriye ve 
               
Mısır gibi İslam beldelerini gezdi. Sonuçta topladığı hadisi şerifleri sünen
isimli eserinde 
               
birleştirdi. Eseri tertibi tekrardan uzak ve kısa oluşuyla tanınmaktadır. Bu
büyük muhaddis 
               
hicri 273, miladi 886 yılında vefat etmiştir. Esas ismini verdiğimiz halk
arasında yazdığı 
               
eserin adıyla anılan imamı tanıdınız mı? 
Cevap  : İmam İbni Mace. 
Soru 34: Söz, fiil, takrir ahlaki
ve fiziki vasıf olarak Peygamberimiz (s.a.v.)’e izafe edilen her şeyin 
               
yazılı metnine ne denir. 
Cevap  : Hadis 
Soru 35: Kaç çeşit sünnet (hadis)
vardır? 
Cevap  : 3, (kavli, fiili ve
takriri) 
Soru 36: Bir diğerinden almak ve
nakletmek şartıyla, hadisi rivayet eden kişilerin Rasulüllah (s.a.v.)’a 
               
kadar sıralandığı kısma ne ad verilir? 
Cevap   : Senet 
Soru 37: Görme ve duymaya
dayanarak nesilden nesile nakledilen hadislere ne ad verilir? 
Cevap  : Mütevatir hadis 
Soru 38: Hadisin sözlük anlamı
aşağıdakilerden hangisidir? 
Cevap  : Yeni 
Soru 39: Peygamberimiz (s.a.v.)’in
sözlerine, fiillerine, takririne (hoşgörüsüne), yaratılışındaki ve 
               
ahlakındaki sıfatlarına hadis denir. Peygamberimizin bu hadisleri iki bölümden
oluşmaktadır. 
               
Kur’an’ı Kerim’in anlaşılmasında bize büyük bir ışık tutan, müslümanların
hayatını 
               
kolaylaştıran hadislerin bu iki bölümünden biri senettir. Diğerini siz
söyleyiniz. 
Cevap  : Metin. 
Soru 40: Hadisi şerifler
kitaplarımıza geçinceye kadar hangi şekillerde rivayet edilmiştir? 
Cevap  : Lafsan ve manen 
Soru 41: Adalet ve zabt sahibi
ravilerin muttasıl senetlerle rivayet ettikleri, şazz ve muallel olmayan 
               
hadislere ne ad verilir? 
Cevap  : Sahih hadis 
Soru 42: Arapça bir kelime olup,
genellikle hadis ilmiyle uğraşan alime ne ad verilir? 
Cevap  : Muhaddis