| GENEL  KÜLTÜR | 
Soru 1   : Müslümanların
dünyadaki nüfusu ne kadardır? 
Cevap   : Yaklaşık 1,5 milyar kadar, dünya nüfusunun dörtte
biri kadar 
Soru 2   : İmsak ne demektir? 
Cevap   : Sahurun bitimi, orucun başlama vaktidir. 
Soru 3   : Sahur ne demektir? 
Cevap   : Oruç tutmak maksadıyla gece kalkılıp, en geç imsak
vaktine kadar yenilen yemeğin adı. 
Soru 4   : Günümüzde nüfusu en fazla olan İslam ülkesi
hangisidir? 
Cevap   : Endonezya 
Soru 5   : Hicri takvim nedir  ve kim başlatmıştır? 
Cevap   : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Mekke’den Medine’ye
hicretini başlangıç kabul eden 
               
ve aya göre hesap edilen takvimdir. Hz. Ömer (r.a.) başlatmıştır. 
Soru 6   : Ravza-i Mudahhara nedir? 
Cevap   : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in mübarek kabirleri
ile minberi arasındaki yerin adı 
Soru 7   : Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki fark
nedir? 
Cevap   : Hicri Takvim; Peygamberimiz (s.a.v.)’in hicretiyle
başlar, hesaplamalar aya göredir. 
              
Miladi takvim; Hz. İsa (a.s.)’ın doğumuyla başlar, güneşe göre ayarlanmıştır. 
Soru 8   : İlk defa dünya haritasını kim çizmiştir? 
Cevap   : Piri Reis 
Soru 9   : Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’i övmek için
yazılan şiire ne ad verilir? 
Cevap   : Natı Şerif 
Soru 10 : Kaside-i Bürde’nin sahibi şair Kab Bin Züheyr (r.a.)’a
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in 
               
verdiği (hediye ettiği) hırka bugün nerede muhafaza edilmektedir? 
Cevap   : İstanbul-Topkapı sarayı Hırka-i Saadet dairesinde 
Soru 11 : Rasulüllah (s.a.v.)’in Veysel Karani’ye hediye olarak
bıraktığı, Hz. Ömer (r.a.) ve 
               
Hz. Ali (r.a.)’ın bu vasiyeti yerine getirerek ulaştırılan Hırkası bu gün
nerededir? 
Cevap   : İstanbul’da Hırka-i Şerif Camiinde bulunmaktadır 
Soru 12 : Keçeli Halil adında bir zat, yemeği canı istediği bir şeyin
parasını bir kenara ayırarak sonunda 
                
biriktirdiği bu paralarla bir mescit inşa ettirmiştir. Bu mescidin adı nedir ve
nerededir? 
Cevap   : Sanki Yedim Mescidi. Fatih Camisinin Doğusunda 
Soru 13 : Dünyaca ünlü iki müslüman boks şampiyonunun adı nedir? 
Cevap   : Muhammed Ali (Cassius Clay), Malik Abdülaziz (Mike
Tyson) 
Soru 14 : İkinci dünya savaşında hangi ülkeye Atom bombası atılmıştır
ve atılan şehirler hangileridir? 
Cevap   : Japonya, Hiroşima ve Nagasaki 
Soru 15 : Top ile oynanan beş adet spor dalı sayınız? 
Cevap   : Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Rugby 
Soru 16 : Futbol maçlarında oynanan topun Fifa kurallarına göre
ağırlığı ne kadar olmalıdır? 
Cevap   : 452 gram 
Soru 17 : Futbol sahasının büyüklüğü ne kadardır? 
Cevap   : 50 metre X 100 metre 
Soru 18 : Yetmişli yılların sonunda İslam’ı seçen ünlü pop sanatçısı
kimdir? 
Cevap   : Yusuf İslam (Cat Stevens) 
Soru 19 : Müslüman olan ünlü deniz bilimcisi ve araştırmacısı olan
adamın adı nedir? 
Cevap   : Kaptan Custeau 
Soru 20 : Avustralya adasının en tanınmış hayvanının ismi nedir? 
Cevap   : Kanguru 
Soru 21 : İstanbul ilimizde bulunan asma köprülerin isimleri
nelerdir? 
Cevap   : Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 
Soru 22 : Başkent Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın
adı nedir? 
Cevap   : Ankara Esenboğa Hava limanı 
Soru 23 : Fransa ile İngiltere’yi bir birine bağlayan tünelin adı
nedir? 
Cevap   : Manch Tüneli 
Soru 24 : Bulunduğumuz çağda İslam dini en fazla hangi kıtalarda daha
fazla yaygındır? 
Cevap   : Asya ve Afrika 
Soru 25 : Futbol toplam kaç kişi ile oynanır? 
Cevap   : 22 kişi 
Soru 26 : Almanya’da bulunan minareli en büyük cami hangi şehirdedir?
Cevap   : Mannheim’de (2500 kişilik) 
Soru 27 : Papa II. Jan Paul hangi Hıristiyan mezhebinin lideridir? 
Cevap   : Katolik mezhebi 
Soru 28 : Her sınıf ve kademedeki insanların düşünce ve
davranışlarında yanlışı değil doğruyu, 
               
zararlıyı değil faydalıyı, zulmü değil adaleti, kötüyü değil iyiyi seçip, uygun
vasıtalarla, 
               
ameli meleke kazandırmaya ne denir? 
Cevap   : Eğitim 
Soru 29 : Ankara ilimizin araba ve şehir kod numarası kaçtır? 
Cevap   : 06 
Soru 30 : Bakü hangi devletin başkentidir? 
Cevap   : Azerbaycan 
Soru 31 : Endonezya devleti hangi kıtadadır? 
Cevap   : Asya 
Soru 32 : Genellikle yeni ismi ile anılan Hatay ilimizin eski ismi
nedir? 
Cevap   : Antakya 
Soru 33 : Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir? 
Cevap   : Van Gölü 
Soru 34 : Türkiye’nin yüzölçümü kaç kilometre karedir? 
Cevap   : 779.452 kilometre karedir. 
Soru 35 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir? 
Cevap   : Ağrı Dağı (5165 metre) 
Soru 36 : Türkiye’de bulunan iki akarsuyun adını söyleyiniz? 
Cevap   : Dicle ve Fırat 
Soru 37 : Toros dağları Türkiye’nin hangi bölgesindedir? 
Cevap   : Akdeniz 
Soru 38 : Hollanda’nın başkenti nedir? 
Cevap   : Amsterdam 
Soru 39 : Dünyanın en uzun nehrinin adı nedir? 
Cevap   : Nil nehri (Afrika kıtasında) 
Soru 40 : Semerkant hangi ülkenin sınırları içindedir? 
Cevap   : Özbekistan 
Soru 41 : Doğu Roma imparatoru Rasulüllah (s.a.v.)’in mektubunu
okumadan önce, 
               
o sırada Şam’da ticaret için bulunan Ebu Süfyan’dan bilgi aldı. Onun yalan 
               
söylemeyen emin bir insan olduğunu öğrendi ve ona: “İnsanlara yalan söylemeyen 
               
birisinin Allah’a yalan söylemesi mümkün değildir” dedi. Bu imparator kimdir? 
Cevap   : Herakliyus 
Soru 42 : İspanya’da geçmişte kurulmuş olan İslam devletinin adı
nedir? 
Cevap   : Endülüs Emevi Devleti 
Soru 43 : Afrika’nın kuzeyinde, Akdeniz’in  kıyısında 1.750.000
kilometre kare genişlikte 
               
olan ve nüfusu yaklaşık 3.100.000 olan ülke hangisidir? 
Cevap   : Libya 
Soru 44 : 18.asırda yaşamış Fransız komutan ve devlet adamı, askeri
bir eğitim gördükten 
               
sonra orduya katıldı. Önemli askeri başarılardan dolayı kısa sürede
Tuğgeneralliğe 
               
yükseldi. Daha sonra 15 sene diktatörlük yaptı. Kendisine has kişiliği ile
tanınan, 
               
koyduğu kanunlarla 1789 Fransız devrimini bütün Avrupa’ya yaymıştır. 
               
Bu diktatör Fransız devlet adamı kimdir? 
Cevap   : Napolyon Bonaparte 
Soru 45 : Hayvanlar kaç yapıya sahiptir? 
Cevap   : İki yapıya sahiptirler; His ve İrade 
Soru 46 : “Zaman ihtiyarladıkça Kur’an gençleşiyor” sözü kime aittir?
Cevap   : Bediüzzaman Saidi Nursi 
Soru 47 : İslami yılbaşı hangi ay ile başlar? 
Cevap   : Muharrem ayı ile 
Soru 48 : Bir gayeyi gerçekleştirmek ve bir davayı hakim kılmak için,
hiyararşik bir 
               
yapı içinde bir araya gelerek faaliyet gösteren topluluğa ne denir? 
Cevap   : Teşkilat 
Soru 49 : Kaç yılda bir Şubat ayı 29 çeker? 
Cevap   : 4 yılda bir 
Soru 50 : Eskiden İslam dünyasının ilim beşiği olan Kufe şehri hangi
devlet sınırları içindedir? 
Cevap   : Irak 
Soru 51 : Cumhuriyet döneminde bir süre Ezan Türkçe okunmuştur. Hangi
tarihler arası 
               
okunmuştur ve kimin dönemindedir? 
Cevap   : 1932-1950 yılları arsında İsmet İnönü döneminde 
Soru 52 : 165 tane dik çivinin üzerine sırt üstü yatarak göğsünde 35
kilo ağırlığındaki 
               
betonu kırdırtan ve yine sırtında takoz parçalattıran 
Cevap   : Yılmaz Aydın 
Soru 53 : Eski güreşçilerimizden olup Amerika’da katıldığı bir
şampiyonada birincilikler 
               
alan ve kendisine “benimle evlenirsen milyarlarım senin olur” diyen Amerikalı 
               
bir bayana “Bire hatun biz buraya damızlık için mi geldik” diyen pehlivanımız
kimdir? 
Cevap   : Koca Yusuf 
Soru 54 : Diğer bir adı “Küçük Asya”dır. Kuzeyinde Marmara denizi ve
Kara Deniz,Doğusunda 
               
Gürcistan, Nahçivan ve İran, Güneyinde Irak, Suriye ve Akdeniz, batısında ise 
               
Ege denizi ile çevrilidir. Yüzölçümü 756.855 kilometre karedir. Fırat, Dicle,
Kızılırmak, 
               
Yeşilırmak ve Sakarya önemli akarsularıdır. En yüksek yeri 5165 metre ile Ağrı
dağıdır. 
               
Zengin bir tarihi olup, jeopolitik açıdan da son derece büyük bir öneme sahip
olan bu 
               
bölgenin adı nedir? 
Cevap   : Anadolu 
Soru 55 : Aya ilk defa kaç yılında ve kim ayak bastı? 
Cevap   : 1969 yılında Neil Armstrong 
Soru 56 : İki nehir anlamına gelen, Fırat ve Dicle nehirleri
arasındaki topraklara daha geniş anlamda 
               
Sattülarabin iki yakasında ve İran yaylasının batı eteğinde bulunan
ülkelere  tarih boyunca 
               
verilen isimdir.Uygarlıkların merkezi olmuş ve ev sahipliği yapmış olan bu
bölgenin adı nedir? 
Cevap   : Mezopotamya 
Soru 57 : 1940 yılında Ankara’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Alman
Filojisini bitirdi. Çeşitli devlet 
               
görevlerinde çalıştı, TRT de görev yaptı. Lise öğrenciliğinde edebiyat hayatına
başladı. 
               
Acı adlı bir dergi çıkardı ve edebiyatı Diriliş ve Mavera dergilerinde işledi.
Müslümanca 
               
bir duyarlılığın ağır bastığı şiirine sembolik bir alegorik duyguhakimdir.
Kitaplarından 
               
bazıları; İşaret çocukları Yedi güzel, Korku ve Yakarıştır. 1987 yılında
Pankreas 
               
kanserinden vefat eden şairimiz kimdir? 
Cevap   : Cahit Zarifoğlu 
Soru 58 : Hak, Hakkı üstün tutan sistemlerde şu dört şeyden doğar;
a-Doğuştan haklar, 
               
b-Emek karşılığı haklar, c-Adalet gereği haklar, d-Anlaşmalar gereği haklar. 
               
Şimdi kuvveti üstün tutan sistemlerde Hakkın hangi şeylerden doğduğunu siz
söyleyiniz? 
Cevap   : Kuvvet, Çoğunluk, İmtiyaz ve Çıkar 
Soru 59 : Toplam talebin toplam arzdan fazla olması, buna bağlı
olarak fiyatların yükselmesine 
               
dayanan ekonomik dengesizlik, paranın değerinin düşmesi ve alım gücünün
azalması 
               
olayına ne ad verilir? 
Cevap   : Enflasyon 
Soru 60 : Toplum yapısının şeklini, gelişimini ve değişimini
inceleyen, bilimsel metot ve araştırma 
               
teknikleri kullanarak, toplum yapısında meydana gelen olayları yorumlayan,
teoriler 
               
geliştiren ve kendi kavramları ile kanunlara ulaşan bilim dalına ne denir? 
Cevap   : Sosyoloji 
Soru 61 : Kişinin hastalık, kaza, hapis, bunalım gibi ruhi ve bedeni
yaralanmalardan sonra karşılaştığı 
                
güçlükleri yenmesine yardım ederek, kendi kendine yeter duruma gelmesine nedir?
Cevap   : Rehabilitasyon 
Soru 62 : Dünya üzerinde değişik ekonomik sistemler vardır. Bu
ekonomik sistemler faiz açısından 
               
tanımlanabilir.Faizin serbest, piyasa ve karın da serbest olduğu sistem ile,
faizin yasak 
               
piyasa ve karın da yasak olduğu sistemler vardır. Birde faizin yasak, piyasa ve
karın 
               
serbest olduğu sistem vardır. Tarif edilen bu üç sistemin adlarını yazınız? 
Cevap   : Kapitalizm, Komünizm, İslam 
Soru 63 : Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs adası
müslümanlar tarafından ilk defa Hz. Osman (r.a.)’ın 
                
halifeliği zamanında fetholunmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.)2in halası
Ümmü  Hiram’ın da şehit olduğu Kıbrıs, 
               
1573 yılında II. Sultan Selim tarafından Osmanlı idaresine girmiş ve 300yıldan
fazla Osmanlı idaresinde 
                
kalmıştır. 1923 Lozan anlaşmasıyla İngilizhimayesine terk edilen Kıbrıs adası
sonraları Rumlarla doldurulmaya 
                
başlandı. Adadaki Türklerin adadan  çıkarılması için yıldırma politikası
uygulayan Rumlar tarafından 
                
vatandaşlarımız olmadık işkencelere tabi tutuldular. Türkiye’nin müdahalesi ile
1974 yılında barışa kavuşan, 
                
ancak karışıklıkların hala dinmediği Kıbrıs adasında, son dönem karışıklıkların
esas nedeni Yunanca’da 
                
“Birleşme” anlamına gelen ve Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleştirilmesini
amaçlayan siyasi hareketler olmuştur. 
                
Bu siyasal hareketin adı nedir? 
Cevap   : Enosis 
Soru 64 : Çin’i Asya üzerinden Anadolu ve Avrupa’ya bağlayan tarihi
kervan yoludur. Üzerinden  ticaret kanalı ile mal 
               
aktarımının yanı sıra, kültür aktarımlarında da  önemli bir rol
oynamıştır. Bu yol ile felsefeler, ahlak, örf 
               
ve adetler değiştirilmiştir. Doğudan batıya pusula ve kağıt gidince Avrupa’nın
deniz gücü gelişmiştir. 1453 de 
               
İstanbul’un fethi ile önemini kaybetmeye başlayan ve gemilerin gelişmesiyle
tamamen işlemez hale gelen 
               
bu tarihi yol nedir? 
Cevap   : İpek yolu 
  
Soru 65 : Büyük İslam mücahidi ve muzaffer komutan Selahattin Eyyubi
tarafından yaptırılan ve içinde Peygamberimiz 
               
(s.a.v.)’in miraca yükselirken bastığı muallak taşını barındıran, sadece
kulaktan dolma bilgisi olanların yanlış 
               
olarak Mescidi Aksa olarak bildikleri dışı Kütahya çinileri ile kaplı olan,
altın sarısı kubbeye sahip caminin 
               
doğru ismi nedir? 
Cevap   : Kubbetül Sahra 
Soru 66 : Enerji sıkıntısı çekildiği üzerinde yaşadığımız dünyada
insanlar enerji elde edebilmek için her türlü yolu 
               
denemektedirler. Suyun akış hızından, rüzgarın esme kuvvetine kadar denenen
yollardan biri de maddenin en 
               
küçük parçası olan atomun çekirdeğinden değişimi ile ortaya çıkan enerji
türüdür. En yaygın olan 30 ülkede 
               
438 adet santralı bulunan bu enerji nedir? 
Cevap   : Nükleer Enerji 
Soru 67 : Biliyorsunuz bu günkü kapitalist ekonomik sistemlerde faiz önemli
bir indikatör, gösterge olarak kabul edilir 
                
ve bütün karlılık ve yapılabilirlik hesapları faiz esas alınarak yapılır. İslam
ekonomik sisteminde ise faiz 
               
yasaklanmıştır. Faizin yasaklanması nedeni ile  faizin yerine gösterge
olarak kullanıla bir müessese geliştirilmiştir. 
                
Bu müessesenin adı nedir? 
Cevap   : Selem 
Soru 68 : Peygamberimiz (s.a.v.)’in: “Ey insanlar, Rabbiniz birdir,
Babanızda birdir. Hepiniz Adem’in çocuklarısınız. 
               
Adem ise topraktandır. Allah katında en üstün olanınız takvası en fazla
olanınızdır. Arabın Arap olmayana 
               
üstünlüğü yoktur, üstünlük ancak takva iledir. Ey insanlar yarın beni sizden
soracaklar ne diyeceksiniz?” diye 
               
sonuçlandırdığı Veda hutbesinin bir bölümünde, yukarıdaki sözleriyle
yasakladığı iş nedir ve Peygamberimiz 
               
(s.a.v.) bu hutbeyi hicretin kaçıncı yılı irad etmişlerdir? 
Cevap   : Irkçılık- Hicretin 10.yılı 
Soru 69 : Daha çok sporcularda görülür. İsmini bir eklemdeki yarım ay
şeklindeki kıkırdaktan alır. Özellikle diz 
               
eklemlerindeki kıkırdağa verilen isimdir. Bu kıkırdakların çeşitli sebeplerden
dolayı zedelenmeleri, yırtılmaları  ile 
               
hastalık meydana gelir. Bu sporcu hastalığı nedir? 
Cevap   : Menüsküs (Menüsküs Lejyonları) 
Soru 70 : Güneydoğu Asya’da, Güney Çin denizine bakan, petrol zengini
küçük bir sultanlıktır. Adını Malayca “barış ve 
               
selamet yeri” anlamına gelen bir kelimeden bir kelimeden alır. Başşehri 
Benden Seri Begevan’dır. Nüfusu 
               
300 bin civarındadır. Bu devletin başkanı dünyanın en zengin insanıdır. Uzun
yıllar İngiltere’nin sömürgesi olan 
               
bu ülke ikinci dünya savaşı yıllarında Japonya’nın işgali altında kaldı. 1984
yılında İngiltere’den bağımsızlığını 
               
kazanmış olan bu İslam ülkesinin adı nedir? 
Cevap   : Bruney 
Soru 71 : Biyoloji ve fizik bilginlerinden, kanunların uygulanmasıyla
ilgili olarak faydalanan, özel bir bilim dalıdır. 
               
Hukuki konularda suçun sebebini, suçta kullanılan araçların nitelik ve kullanış
biçimlerini, suçlunun yakalanması 
               
ve suçluluğun ispatı ile ilgili delilleri inceleyen ve günümüzde çeşitli
dallara ayrılan bu bilim dalına ne denir? 
Cevap   : Adli Tıp 
Soru 72 : Vücudumuzun sindirim sistemine ait, karnın arka duvarında
yatık durumda, midenin ise altında bulunan bir 
                
organdır. Kandaki şeker düzeyini normal sınırlar içinde tutan insulin diye bir
hormon salgılar. Bu hormonu 
                
doğrudan doğruya kana verir. Şayet bu hormon yetersiz olursa o zaman şeker
hastalığı denen hastalık 
                
meydana gelir. İnsulin denen bu hormonu salgılayan organın adı nedir? 
Cevap   : Pankreas 
Soru 73 : İnsanlık tarihi boyunca Hak-Batıl mücadelesi devam ede
gelmiştir. Hak cephesini Allah (c.c.)’ın seçtiği temiz, 
               
asil, münevver, azimli, kararlı, istikrarlı bir dava ahlakı ile peygamberler
üstlenmişler, beşerin hidayeti ve 
               
mutluluğu için kıyasıya çalışmışlardır. Batıl cephesini ise, nefislerinin
kölesi olan, egoist, menfaatperest, 
               
sadist ve zalim, firavunlar, nemrutlar, hamanlar, karunlar, Ebu Lehep ve Ebu
Cehillerin oluşturduğunu görürüz. 
               
Günümüzde de Hak ve batıl mücadelesi aynen devam etmektedir. Batıl cephesini
güçlülüğünü haklılık sebebi 
               
görüp, menfaati icabı devamlı surette ülkeleri karıştırmakta, savaşlar
çıkarmakta, aile ocaklarını söndürmekte ve 
               
kan akıtmaktadır. Zulmün bir kesiti olarak da Amerika’ya giden beyaz insanlar
oraların yerlisi olan mert ve 
               
temiz insanların yani Kızılderililerin neslini yok etmek için bu insanları
köleleştirmişler, kafatası avcılığını 
               
serbest bırakmışlar ve kafatası başına 5 dolar ödemişlerdir. Ve bu şekilde en
azından 600.000 Kızılderili’nin 
               
kafasını kesmişler, ayrıca bu insanlara Avrupa kökenli hastalık ihtiva eden
battaniyeler dağıtmışlardır. 
               
O zamanki zalimlerin torunları da  yakın bir zamanda “aids”li
battaniyeleri Kürt kardeşlerimize dağıtmışlardır. 
               
Roma imparatorluğunda ise zalimlerin en büyük zevkleri, zavallı insanların aç
aslanlara atılıp onlar tarafından 
               
yenilmesini ve arenalarda yaşamak için kendi arkadaşını dahi öldürmek zorunda
bırakılan insanların dövüşleri 
               
seyretmektir. Bu dövüşçülere ne denir? 
Cevap   : Gladyatör 
Soru 74 : Daha ziyade 1960 sonrası politik ve ekonomik gerekçelerle Türkiye’den
ve diğer İslam ülkelerinden 
                
yüz binlerce müslüman Batı Avrupa ülkelerine hicret etmişlerdir. Bu coğrafyada
yaşayan müslümanlar 
                
dini vecibelerini tam istedikleri gibi yerine getirememektedirler. Sorunlarını
iletebilecekleri resmi bir 
                
makamdan yoksundurlar. Şimdiye kadar bu coğrafyada iki ülke İslam dinini resmen
kabul etmiştir. 
                
Bu iki ülke hangileridir? 
Cevap   : Belçika ve Avusturya 
Soru 75 : İlk Türkçe hutbe kim tarafından, nerede ve ne zaman
okunmuştur? 
Cevap   : 1932 de, Süleymaniye de, Sadettin Kaynak tarafından 
Soru 76 : Son 2 asırdır müslüman ülkelere acımasızcasına saldırılar
yapılmaktadır. Filistin, Keşmir, Kıbrıs, 
               
Azerbaycan, Bosna gibi İslam ülkeleri de aynı saldırılara maruz kalmaktadırlar.
Bu asrın başlarında ise, 
               
Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya’ya karşı zamanının en gelişmiş teknolojisi
ile donanmış İtalyanlar 
               
acımasızca saldırdılar. Ama Kuzey Afrika’nın özgürlük savaşçısı Ömer Muhtar da
elinden geldiğince 
              
direniyordu. Ne var ki takdiri ilahi gelmiş ve Ömer Muhtar idam edilerek
Rabbine kavuştu. O zamanlar 
               
İtalya’yı yöneten ve Libya’yı yakıp yıkan diktatör kimdir? 
Cevap   : Mussolini 
Soru 77 : Allah yolunda aşkla ve şevkle çalışan bir kardeşimiz,
faaliyetlerin yoğun olduğu dönemlerde öyle çok, 
                
öyle çok koşuyor ki, bu koşmaların sonucunda, koşu süratini dünya rekorlarına
yaklaştırıyor. Ve böylece 
                
100m’yi 10 saniyede koşar hale geliyor. Bu kardeşimizin sürati saatte kaç kilo
metredir? 
Cevap    : 36 km/h 
Soru  78 : Bu sorumuz bir genel yetenek sorusudur. Adeta
işgalci, sömürgeci ve zalim devletler gibi, 
                
su üstünde yetişen bir bitki, kapattığı alanı her geçen gün ikiye katlıyor.
Eğer bu bitki bir gölü 
                
30 günde tamamen kapatırsa kaç günde yarısını kapatır? 
Cevap    : 29 günde 
Soru  79 : Ozon tabakası tarafından süzülür. Bizlere öldürücü
olmayan, hatta faydalı olan miktarı gelir. Bu nedir? 
Cevap    : Ültra Viole ışınları 
Soru  80 : Bu sorumuz bir kavramdır. Arapça bir kelime olup,
emir vermek, yasaklamak, serbest bırakmak, 
                 
terbiye, sevk ve idare etmektir. Peygamberimiz (s.a.v.) de “bu kavram ve iman
halkı dünya ve ahrette 
                 
kurtaran iki unsurdur” diye tarif etmektedir. İmandan sonra en büyük yere sahip
olan ve hayatımızı 
                 
organize eden ve her yönüyle her şeyimizi ilgilendiren, bu kadar önemli
olmasına rağmen bazı dönemlerde 
                 
müslümanların kendisinden uzak durduğu ve  kötü kabul ettiği bu sanatın
adı nedir? 
Cevap    : Siyaset 
Soru  81 : Ünlü şair ve yazarlarımızdandır. 1944 yılında
Kayseri’de dünyaya geldi. Devlet konservatuarında 
                 
Fransızca okutmanlığı yaptı. “Geceleyin bir koşu” ilk şiir kitabıdır.
Şiirlerini en son Erbain adlı kitabında 
                 
topladı.Yazılarını Mavera, Gösterge dergileri, Milli Gazete de yayınladı.
Başlıca eserleri; 
                 
“Taşları Yemek Yasak, İrtica Elden Gidiyor.” Bu şair ve yazarımızın adı nedir? 
Cevap    : İsmet Özel 
Soru  82 : Uluslararası Adalet Divanını bulunduğu şehrin adı
nedir? 
Cevap    : Lahey (Den Haag) 
Soru  83 : Kendi adı ile anılan bir gölün kenarındadır. Kocaeli,
Sakarya, Bilecik illeri,Yenişehir ve Orhangazi 
                 
ilçeleri ile çevrilidir. Tarihte Hıristiyanlar için son derece önemli sonuçlar
doğurmuş olan Mikaia 
                 
Konsülleri burada toplanmıştır. 1075yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şahın eline
geçen şehir, haçlılar, 
                 
Bizanslılar ve Selçuklular arasında el değiştirmiştir. 1331 yılında Orhan Gazi
tarafından  Osmanlı 
                 
topraklarına katılan bu şehir başkentlikte yaptı. Bu dönemde burada Osmanlı
devletinin ilk 
                 
medreseleri kuruldu.1920-1922 yılları arasında Yunanlıların işgali altında
kaldı ve Kurtuluş savaşıyla 
                 
Türk topraklarına katılan, Osmanlı döneminden kalma eserler ve çinileri ile
meşhur olan ve 14 ile 17.asırlar 
                 
arasında üretilen çinileri dünyanın en kaliteli çinilerinden sayılan bu şirin
şehrimizin adı nedir? 
Cevap    : İznik 
Soru  84 : Kuzey Afrika’da bir Cumhuriyettir. Akdeniz
kıyısındadır. İslam ülkesi olarak biliriz ancak idaresi diğer 
                 
İslam ülkeleri gibi laiktir. Çağdaş Firavunlar hüküm sürmektedir ve
müslümanlara zulmedilmektedir. 
                 
164.000 kilometre kare yüzölçümü olup nüfusu 7 milyon kadardır. Bu ülkenin ismi
ve başkenti aynı 
                  
isimdedir.1955’de Fransızları kovarak bağımsızlığını kazanmıştır. Uzun yıllar
da Osmanlı yönetiminde 
                  
kalan bu ülkenin adı nedir? 
Cevap    : Tunus 
Soru 85 :  Mücadeleleri marşlara konu olan Eritre’nin
başşehrinin ismi nedir? 
Cevap   : Asmara 
Soru 86 : Az kuvvetle büyük ağırlıkları kaldırmaya yarayan araç.
Kaldırılacak yük, 
                 
yüke uygulanacak kuvvet noktası gibi üç bileşimi bulunur. Bu aletin adı nedir? 
Cevap    : Kaldıraç 
Soru 87 : Kaç kandil gecesi vardır sayınız? 
Cevap   : 5 tanedir. Mevlit Kandili, Regaip Kandili, Miraç
Kandili, Beraat Kandili, Kadir Gecesi 
Soru 88 : Kamyon, vinç, dozer gibi makinaların olmadığı Osmanlı
döneminde inşa edilen Süleymaniye ile, 
                
her türlü teknik araç ve aletin mevcut olduğu Cumhuriyet döneminde inşa edilen
Kocatepe camileri 
                
kaç yılda tamamlanmıştır? 
Cevap    : Süleymaniye 7 yılda, Kocatepe ise 27 yılda
tamamlanmıştır. 
Soru 89 : Miladi 712 yılında İslam diniyle tanıştılar.
Bağımsızlıklarına 15 Ağustos 1947 yılında tam anlamıyla 
                
kavuşmuşlardır. Farklı ırklar dolayısıyla farklı kültürlere sahip bir çok
milletin bir araya geldiği bu ülkede 
                
en önemli birleştirici unsur İslamiyet’tir. Bu dost ülkede bağımsızlığın
sembolü Muhammed Ali Cinnah’tır. 
                
803 934 km kare toprağa sahip olan bu ülke1980’li yıllarda önemli bir
şahsiyetini şehit veren bu ülkenin adı nedir? 
Cevap    : Pakistan 
Soru  90 : İç Anadolu’da yer alan, toprakları en geniş yerleşim
merkezi. Yüzölçümü 47 420 km karedir. 
                
Güney batı kesimleri torosların ormanlık yörelerine kadar uzanır. Kara iklimi
hakimdir. 
                
Tahıl ve küçük baş hayvanların üretiminde ülke içinde birinci sırayı alır.
Alüminyum, magnezit, krom, civa, 
                
sodyum tuzu, linyit, kurşun, demir ve bakır madenleri vardır. Geniş bulvarları,
parkları ve modern binalarıyla 
                
orta Anadolu’nun önemli şehirlerinden biridir. Selçuklulardan kalma çeşitli
eserleriyle de ünlü olan 
                
bu şehrimiz hangisidir? 
Cevap    : Konya 
Soru  91 : Bilindiği gibi dünya milletlerinin hepsinin bir marşı
vardır. Bizim milli marşımız da İstiklal Marşımızdır. 
                
Bazı marşlar o devletin hükümdarını, başkanını övmekte, bazı marşlar ise
abartılı bir şekilde kendi milletini 
                
göklere çıkarmaktadır. Bizim İstiklal Marşımız ise tarih boyunca daima müstakil
ve hür yaşamış bir milletin 
                
bu hasletini azimle, heyecanla, imanla birleştiren bir şiir şaheseridir. Her
kıtasında imanla dolu coşkuyu dile 
                
getiren marşımız kaç kıtadan oluşmaktadır? 
Cevap    : 10 kıta 
Soru  92 : Uyuşturucu belası bugün özellikle gelişmiş ülkelerin
toplumlarını tehdit eden bir konumdur. 
                
Bunun için ülkeler gençlerini böyle bir beladan kurtarmak için büyük çaba sarf
edip yüklü miktarlarda para 
                
harcamaktadırlar. Buna rağmen batılı ülkelerin bir çoğunluğunun ruhen boşlukta
bulundukları ve bu boşluğu 
                
gidermek için değişik yollara başvurdukları bilinmektedir. Yapılan
istatistikler ABD’de gençlerin % 35’ine 
                
yakınının, Avrupa’da okul çağındaki her çocuğun 7 tanesinde birinin yakalandığı
uyuşturucu müptelalığı 
                
önceleri esrar denen uyuşturucu ile  başlamakta, daha sonra dozu artırarak
eroin, morfin ve LSD gibi daha 
                
kuvvetli uyuşturucularla devam etmektedir. İşin ilginç yanı bu uyuşturucuların
bitkilerden elde ediliyor olmasıdır. 
               
Yine uyuşturucu çeşitlerinden birisinin yapılmasında kullanılan, daha önce
Türkiye’de çokça yetiştirilen fakat 
               
ABD’nin baskısıyla yetiştirilmesi kontrollü olarak azaltılan ve dış kozalağı
çizilerek oradan çıkan sütten 
                
uyuşturucu elde edilen bitkinin adı nedir? 
Cevap    : Haşhaş 
Soru  93 : Üç asırdan beri büyük mücadelelere sahne olmuş, her
dönemde kendine has mücadele yöntemleri uygulamış 
                 
Şeyh Şamiller, Şamil Basayevler yetiştirmiş, insanların tasavvufla yoğrulduğu,
70 yıl Rus Komünizminin 
                 
baskısı altında yaşamasına rağmen, İslami benliğini ve mücadele azmini
yitirmeyen ve bütün olumsuzluklara 
                 
rağmen bağımsızlığını ilan eden, Türkiye’den sonra Kuzey Kıbrıs Türk
Cumhuriyeti’ni ikinci olarak tanıyan, 
                 
milli marşında “La İlahe İllallah” yazan, zikri caddelerde yaparak İslam’ı
haykıran Çeçenistan’ın kalleşçe bir 
                 
suikastle şehit edilen lideri Cevher Dudayev’in yerine gelen devlet başkanı
kimdir? 
Cevap    : Selimhan Yandarbiyev 
Soru  94 : Eskiden bir günlük yaya yol menzili içinde bir bina
yapılırdı. Ve böylece yolcuların emniyet ve istirahatı 
                 
sağlanırdı. Kervanlar buralara konaklar ve dinlenirlerdi. Bu dinlenme
tesislerinin adı nedir? 
Cevap    : Kervansaraylar 
Soru  95 : Bir müslüman diğer bir müslümanın Hakk’ın rahmetine
kavuştuğunu duyduğu zaman ne demesi gerekir? 
Cevap    : “İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun”
(Allah’tan geldik yine Ona döneceğiz) 
Soru  96 : 1942’de ABD’nin Kentucky eyaletinde doğdu. 1960
yıllarında Roma olimpiyatlarında kilosunda 
                 
şampiyon oldu ve daha sonra profesyonel oldu.1964 yılında müslüman oldu, hemen
akabinde yaptığı 
                 
ünvan maçı ile dünya şampiyonu oldu. Bir müddet sonra askere çağrıldı, buradan
da Vietnam’a gönderilmek 
                 
istendi. Fakat buradaki savaşın manasız olduğunu söyleyerek Vietnam’a gitmedi.
Bunun neticesinde hapse 
                 
atıldı ve dünya şampiyonluğu ünvanı da elinden alındı. Hapisten çıktıktan
sonraki  maçlarda iki defa daha dünya 
                 
şampiyonu olarak üç defa dünya şampiyonluğu rekorunu kırdı. İslam Milleti adlı
bir teşkilatın ateşli bir 
                 
üyesi olan Muhammed Ali 1980 yılında boksu bıraktı. Daha sonra sinir sistemiyle
ilgili olan, el titremesi, 
                 
bilinçli hareketlerin zorlaşması gibi bir hastalığa düçar oldu. Bu hastalık
nedir? 
Cevap     : Parkinson hastalığı 
Soru 97  : Osmanlı İmparatorluğunda Tazminat fermanının ilan
edilmesinden sonra, Ahmet Cevdet Paşanın başkanlığında 
                 
oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan, yurttaşlık haklarıyla ilgili
İslami esaslara dayalı kanunlara ne ad verilir? 
Cevap     : Mecelle 
Soru 98   : Asrı saadetteki bir olayın vermiş olduğu
ilhamla: “Ey müslüman İslam’ı öyle diri ve sağlam yaşa ki, 
                 
seni öldürmeye gelen sende dirilsin” diyen yazar  ve Diriliş şairimiz
kimdir? 
Cevap     : Sezai Karakoç